στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του. "Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία θα διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού ζητήματος. Για μας, είναι ζωτικής σημασίας η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. Αν αποτύχουν αυτές οι συνομιλίες, αν αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία και πάλι, θα υπάρξει μεγάλη, θα έλεγα και δικαιολογημένη απογοήτευση, όχι μόνο των κρατών και των κυβερνήσεων, αλλά και των λαών και των πολιτών, σε τόσες χώρες. Και αυτή η απογοήτευση θα οδηγήσει σε ακραίες αντιλήψεις και δράσεις", είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στη συνδρομή της ΕΜΑΚ στην πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή του Καρμέλ στο Ισραήλ, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, "τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, διότι ο ίδιος έστειλε 6 αυτοκίνητα στο Ισραήλ, από την Παλαιστινιακή Αρχή, εξοπλισμένα για να μπορούν να συμβάλουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Και αυτή, πιστεύω, ήταν μια ουσιαστική, αλλά και ιδιαιτέρως συμβολική πράξη, από την πλευρά των Παλαιστινίων προς το Ισραήλ. Είμαι σε συνεννόηση και με τον κ. Νετανιάχου και με τον κ. Αμπάς και η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλία, για να οργανώσουμε μια περιφερειακή δύναμη για την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Μαχμούντ Αμπάς από την πλευρά του δήλωσε: "Είστε πραγματικοί φίλοι του παλαιστινιακού λαού και καταβάλετε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, με τρόπο δίκαιο, σύμφωνα με τις οδηγίες και βάσει των συνόρων προ του ’67, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή. Γνωρίζετε, και εσείς υπήρξατε πρωτεργάτες αυτής της ιδέας, ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, θα αποτελέσει εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει μία κρίση, μία δύσκολη κρίση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά εμείς και η Ελλάδα, πάντοτε και συνεχώς, είμαστε σε μόνιμη επικοινωνία, με ανταλλαγή επισκέψεων ή με τηλεφωνικές επικοινωνίες".
Ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας, είτε σε διμερές επίπεδο είτε διαμέσου της Ε.Ε.. "Οδεύουμε προς δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι η πολιτική διαδικασία, μέσα από την οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε τη γενικότερη κρίση και η δεύτερη κατεύθυνση είναι η εθνική συμφιλίωση. Είμαστε δεσμευμένοι πολιτικά για την τήρηση του Οδικού Χάρτη και της αραβικής ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτή ορίζει ότι, όταν αποσυρθεί το Ισραήλ από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, τότε τα κράτη που θα υπογράψουν αυτή τη συμφωνία, θα αναγνωρίσουν αμέσως το Ισραήλ και θα συνάψουν και διπλωματικές σχέσεις με αυτό", τόνισε ο Μ. Αμπάς, μην παραλείποντας να εκφράσει αισθήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας αυτή την εποχή. "Είμαι σίγουρος ότι, πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτή την κρίση", είπε ο Αμπάς.
Γεύμα προς τιμήν του Μ. Αμπάς παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Το μεσημέρι ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του. Παρευρέθησαν οι Δ. Δρούτσας και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
Αναφερόμενοι στη στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε με το Ισραήλ με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, ο Μ. Αμπάς είπε ότι "από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θα πάμε στην αντιμετώπιση των συμφορών του εξτρεμισμού, με τελικό στόχο την επίτευξη της ειρήνης". "Η διπλωματία των καταστροφών", συνόψισε ο Κάρολος Παπούλιας.
Όπως είπε ο Μ.Αμπάς, η Παλαιστινιακή Αρχή προτίθεται να δημιουργήσει σταθμούς αφαλάτωσης με τη συνεργασία Ισραήλ, Ιορδανίας και Αιγύπτου. "Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα σβήσουμε και τη δίψα για νερό", είπε χαρακτηριστικά.
enet.gr