tromaktiko: Επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας σε πωλητές του Πάνθεον Πλάζα Λάρισας

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας σε πωλητές του Πάνθεον Πλάζα Λάρισας



Θα ήθελα να θίξω ένα ζήτημα σχετικά με δωροεπιταγή / διαγωνισμό του Πανθεον Πλάζα στη Λάρισα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η επιχείρηση Πανθεον διανέμει μέσω της τοπικής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ...
 και μέσω κατ' οίκον διανομής, εκπτωτικά κουπόνια,  τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να εξαργυρώσει μεχρι σήμερα 4.12.10 στο Πάνθεον, ανταλάσσοντάς τα με μία δωροεπιταγή των 10 Ευρώ, με την οποία έχει έκπτωση 10 Ευρώ για αγορές άνω των 20 Ευρώ στα καταστήματα του Πάνθεον. Στους όρους του διαγωνισμού είναι η εξαργύρωση μόνο μιας δωροεπιταγής κατ' άτομον την ημέρα. Αυτό όμως που δεν αναφέρεται  στους όρους του διαγωνισμού, που αναγράφονται στο σχετικό έντυπο που διανέμεται στον καταναλωτή, είναι ότι η εταιρεία απαιτεί την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του καταναλωτή, και μάλιστα καταχωρεί με ηλεκτρονικό τρόπο το όνομα και τον αριθμό της ταυτότητας σε σύστημα ευρισκόμενο στη μέση του διαδρόμου του εμπορικού κέντρου σε περίοπτη θέση, προκειμένου δήθεν να εξασφαλίσει ότι κάθε καταναλωτής θα εξαργυρώνει μόνο μια επιταγή την ημέρα. Επίσης, στους όρους του εντύπου δεν αναφέρεται ότι θα εξαργυρώνονται μόνο 40 δωροεπιταγές την ώρα, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση που δεν προλάβουν, να αναγκάζονται οι καταναλωτές να παραμένουν στο χώρο του Πάνθεον τουλάχιστον για μια ώρα, προκειμένου να εξαργυρώσουν το κουπόνι τους την επόμενη ώρα. Υπάρχουν δηλαδή 2 ζητήματα, από τη μία η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, και από την άλλα η ελλιπής ενημέρωση του καταναλωτή, προκειμένου να τον προσελκύσουν να επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο. Οσον αφορά εμένα, όταν πήγα να εξαργυρώσω το κουπόνι μου και μου ζητήθηκε η αστυνομική μου ταυτότητα, επέλεξα να μην τη δώσω, και η απάντηση που μου δόθηκε ήταν "δεν είστε η μόνη που διαμαρτύρεται για την επίδειξη της ταυτότητας, αλλά αν θέλετε να συμμετάσχετε στο συγκεκριμένο παιχνίδι πρέπει να μας δώσετε την ταυτότητα". Φυσικά δεν συμμετείχα, σκεπτόμενη ότι είναι παράνομη η απαίτηση επίδειξης και ηλεκτρονικής καταχώρησης των στοιχείων της ταυτότητας από πωλητές του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου.
Μήπως γνωρίζετε τι ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση? Διότι έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για περίπτωση παράνομης συλλογής στοιχείων. Απ’ όσα γνωρίζω, η αστυνομική ταυτότητα (όπως και το διαβατήριο), είναι δημόσια έγγραφα και υπάρχει υποχρέωση επίδειξής τους μόνο σε οργανα που ασκούν δημόσια εξουσία. Συνεπώς δεν νομιμοποιείται ο οποιοσδήποτε ιδιώτης-μη δημόσιο όργανο να σε υποχρεώσει να του την επιδείξεις. Επίσης, θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι το Πάνθεον δεν μπόρεσε να βρει κάποιον άλλο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα εξαργυρώνονται επιταγές 2 φορές την ημέρα από το ίδιο άτομο.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!