tromaktiko: Κίνηση καλής θέλησης από την Ρωσία

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Κίνηση καλής θέλησης από την Ρωσία



Η Ρωσία παρέδωσε σήμερα στην Πολωνία 61 τόμους για το γεγονός της εκτέλεσης 22.000 πολωνών αιχμαλώτων πολέμου από τα σοβιετικά στρατεύματα στο δάσος του Κατίν...
.Αυτή η δωρεά γίνεται τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στη Βαρσοβία και θεωρείται μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η σφαγή του Κατίν αναφέρεται στην μαζική δολοφονία Πολωνών υπηκόων, που διαπράχθηκε όχι μόνο στο δάσος του Κατύν, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες στην υπό σοβιετικό έλεγχο περιοχή, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κάτω από τις διαταγές του Ιωσήφ Στάλιν.

Το 1943, η Ναζιστική Γερμανία, στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μαζικών τάφων στο δάσος του Κατίν, ως αποτέλεσμα σοβιετικών εγκλημάτων πολέμου. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στο πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της εξόριστης τότε πολωνικής κυβέρνησης στο Λονδίνο.
Την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας, που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια της Μόσχας για να βελτιώσει τις σχέσεις της, η Κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε απόφαση με την οποία για πρώτη φορά στην ιστορία ο σοβιετικός ηγέτης, Ιωσήφ Στάλιν, κατονομάζεται σε δημόσιο έγγραφο ως "ένοχος της σφαγής".
Ο Μεντβιέντεφ είχε παραδώσει παρόμοια ποσότητα εγγράφων για τη σφαγή του Κατίν το Μάιο, λίγο μετά το θάνατο του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και δεκάδων άλλων πολωνών αξιωματούχων κατά τη συντριβή του αεροσκάφους στη Ρωσία, που ταξίδεψαν εκεί με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την τραγωδία του πολέμου.
real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!