Την πλάτη… στον ιό Η1Ν1 γυρνούν οι περισσότεροι Ελληνες. Μπορεί η γρίπη να έχει επιστρέψει φέτος και να είναι φονική, καθώς καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές, ωστόσο η πλειονότητα του ανθρώπων είναι ψύχραιμη, αλλά και καλά...
πληροφορημένη σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα και τον συγκεκριμένο ιό.
Μια γρίπη είναι κι αυτή και θα περάσει λένε οι περισσότεροι πολίτες, που φέτος δεν νιώθουν τον πανικό που υπήρχε πέρυσι, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Κάποιοι θεωρούν μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε το εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό και υποστηρίζουν πως το λεγόμενο «κλασικό εμβόλιο» είναι υπεραρκετό για να μη νοσήσουν.
Ωστόσο η πλειοψηφία όσων ρωτήσαμε εάν φοβούνται ή εάν ανησυχούν ότι θα είναι το επόμενο βαρύ κρούσμα του ιού, δηλώνουν ότι ο οποιοδήποτε θα μπορούσε να νοσήσει, αλλά πως αυτοί που έχουν σοβαρό πρόβλημα είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Δεν τρομάζω με αυτά που ακούω και δεν πήγα να κάνω κανένα εμβόλιο. Παίρνω όλα τα προληπτικά μέτρα και εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου. Ολος αυτός ο θόρυβος έγινε για συγκεκριμένους λόγους, που όλοι λίγο πολύ ξέρουμε…» μας λέει η Ελένη Τουφέκα, που τη συναντήσαμε μαζί με τον εγγονό της Νίκο, και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατούμε τα παιδιά μας, είναι υπερβολικό, μια γρίπη είναι και θα περάσει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελένη Μανδάλου, μητέρα ενός 5χρονου αγοριού: «Ακόμα και ο παιδίατρος μας είπε να μην κάνουμε στον γιο μου το εμβόλιο. Εχω διαπιστώσει -και έχει αποδειχτεί- ότι καταλήγουν μόνο όσοι έχουν βεβαρημένη υγεία. Εμείς οι γονείς είμαστε υπερβολικοί με την υγεία των παιδιών μας».
«Δεν με τρόμαξε η γερμανική κατοχή, θα με τρομάξει τώρα η γρίπη;» μας ρωτά χαμογελώντας ο Αλέξανδρος Τσαλίκης και προσθέτει: «Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος του ανθρώπου, σε κάνει να μη σκέφτεσαι λογικά. Τρελαθήκαμε και τι καταλάβαμε; Εάν προσέχεις και τηρείς τα προληπτικά μέτρα και φυσικά δεν αντιμετωπίζεις αλλά προβλήματα υγείας, νομίζω ότι δεν θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα. Εγώ, πάντως, δεν έκανα κανένα εμβόλιο».
Το γεγονός ότι οι Ελληνες έχουν πια «ανοσία» στον Η1Ν1 διαπιστώνεται και από τη ζήτηση των εμβολίων που αφορούν τον συγκεκριμένο ιό, άλλα πολύ περισσότερο εκείνου της κλασικής γρίπης. «Δεν έχουμε παρατηρήσει καμιά αξιόλογη αύξηση στη ζήτηση εμβολίων σε σχέση με εκείνη που είχαμε παλαιότερα. Θα έλεγα πως έχει μειωθεί κιόλας, ο κόσμος δεν είναι πανικόβλητος, αλλά ενημερωμένος» δηλώνει η φαρμακοποιός Νίκη Μαροδήμου.
ΑΚΟΜΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ Η1Ν1
Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται τα σοβαρά κρούσματα γρίπης αλλά και οι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές του στελέχους H1N1. Χθες ακόμη επτά άνθρωποι προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων του επικίνδυνου ιού, ανεβάζοντας σε εβδομήντα τέσσερις τους θανάτους που σχετίζονται μ' αυτόν.
Παράλληλα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε δεκαεννέα σοβαρά περιστατικά γρίπης, που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ετσι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην Εντατική ανέρχεται πλέον σε 126, ενώ το σύνολο των σοβαρών κρουσμάτων από την αρχή του χειμώνα διαμορφώθηκε στα 251 άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ποσοστό των ασθενών που μπαίνουν στην Εντατική δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που είχε εκδοθεί την προηγούμενη εβδομάδα, από τα 182 άτομα που είχαν νοσηλευτεί στην Εντατική μέχρι την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου τα 82 (ποσοστό 45%) δεν ανήκαν σε ευπαθή ομάδα.
«Πιστεύω ότι η νοσηρότητα θα υποχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά οι θάνατοι θα συνεχιστούν, γιατί στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολλοί» είναι η απαισιόδοξη εκτίμηση του Αθανάσιου Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον καθηγητή, προτεραιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πλέον η εγρήγορση για ταχεία χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας, ιδιαίτερα στους ασθενείς με προβλήματα υγείας.
Espressonews.gr