tromaktiko: Λευκωσία: Το θέμα των 17 νοητικά καθυστερημένων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας επαναφέρει η Στ.Κυριακίδου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Λευκωσία: Το θέμα των 17 νοητικά καθυστερημένων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας επαναφέρει η Στ.Κυριακίδου



Την άμεση παρέμβαση του Επιτρόπου Διοικήσεως και της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων ζητά η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, για τον τερματισμό της παραβίασης, όπως αναφέρει, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των 17 νοητικά καθυστερημένων ενηλίκων που διαμένουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κ. Κυριακίδου, η οποία επισκέφτηκε τον θάλαμο 14 του Νοσοκομείου την περασμένη Παρασκευή, η πλειοψηφία των ατόμων αυτών έχει κριθεί, μετά από διεπιστημονική αξιολόγηση, πως δε θα έπρεπε να βρίσκεται σε ένα ψυχιατρείο.
«Σήμερα, μετά από αξιολόγηση επιτροπής και κάτω από το συντονισμό του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, έχει αποφασιστεί ότι 12 από τα 17 άτομα μπορούν να μεταφερθούν σε ένα από τα σπιτάκια του Αγίου Χριστοφόρου, ενώ τα υπόλοιπα 5 θα παραμείνουν σε άλλο θάλαμο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας διότι παρουσιάζουν και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα» αναφέρεται.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, συνεχίζει πως τη φροντίδα των ατόμων αυτών πρέπει να αναλάβουν οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας με τη στήριξη νοσηλευτών ψυχιατρικής, από τη στιγμή που η ομάδα ειδικών έχει διαπιστώσει ότι τα άτομα αυτά πάσχουν από νοητική στέρηση και όχι ψυχιατρική πάθηση.

Προσθέτει ότι τα 17 άτομα βρίσκονται σε ένα θάλαμο, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους και σε ένα περιβάλλον ιδρυματικό, που θυμίζει συνθήκες περασμένων δεκαετιών. Ακόμη, συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα απασχόλησης για τους ενήλικες, με μόνη φροντίδα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι η παραμονή των ατόμων στον Θάλαμο 14 του Νοσοκομείου είναι κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και παραβίαση της νομοθεσίας και χρειάζεται αμέσως να συγκληθεί η διυπουργική επιτροπή ώστε να μετακινηθούν το συντομότερο δυνατό αυτά τα άτομα σε έναν περιβάλλον που θα τους επιτρέψει σταδιακά να απεγκλωβιστούν από την ιδρυματοποίηση.


Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!