tromaktiko: Πόλεμος» στην Μ. Βρετανία για την σφαγή στην Λιβύη. Οι Εγγλέζοι κατηγορούν ανοικτά τους πολιτικούς τους για την σφαγή των 300 νεκρών!

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πόλεμος» στην Μ. Βρετανία για την σφαγή στην Λιβύη. Οι Εγγλέζοι κατηγορούν ανοικτά τους πολιτικούς τους για την σφαγή των 300 νεκρών!



 Τα όπλα που πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία περισσότερων από 300 Λιβύης υπέρ της δημοκρατίας διαδηλωτών είναι Βρετανικά.
 Η Βρετανία αντιμετωπίζει την οργή του κόσμου πάνω της, μετά την απόφαση του Λίβυου «δικτάτορα», όπως χαρακτηρίζουν τον Καντάφι, να διατάξει τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων.

Συγγενείς των θανόντων κατά τη διάρκεια της σφαγής καταδίκασαν τις Βρετανικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τον Καντάφι. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Mona Rishmawi νομικός σύμβουλος για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να είναι ένοχη για «συνενοχή» στις δολοφονίες.
Πάνω από 300 θύματα σφαγιάστηκαν - πολλοί από ξένους μισθοφόρους - κατά τη διάρκεια της προσπάθειας καταστολής των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, την Βεγγάζη.
Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν κάτω στους δρόμους, σύμφωνα με εκθέσεις δέχθηκαν τα πυρά από πολεμικά ελικόπτερα και ελεύθερους σκοπευτές που χρησιμοποιήθηκαν για να καταστείλουν την εξέγερση.
Οι χειρότερες ταραχές στα 41 χρόνια κυβέρνησης τους Καντάφι 41έρχονται επτά χρόνια μετά την άφιξη του τότε πρωθυπουργού της Αγγλίας Τόνι Μπλερ στην έρημο της Λιβύης, όπου «έβγαλε» τη χώρα από την διεθνή απομόνωση, με αντάλλαγμα τα δισεκατομμύρια βρετανικών λιρών για επιχειρηματικές συμφωνίες.
Δεδομένου ότι οι κυρώσεις για την Λιβύη άρθηκαν , το 2004, επιχειρήσεις το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πουλήσει όπλα ελεύθερων σκοπευτών, δακρυγόνα, εκτοξευτές παραβιάσεις τοίχων και πλήθος πυρομαχικών ελέγχου σε ένα καθεστώς που κρίθηκε ένοχο για την βομβιστική επίθεση στο Lockerbie, την χειρότερη όπως χαρακτηρίζουν τρομοκρατική θηριωδία που συνέβη ποτέ στην Βρετανία. Οι Βρετανοί πολίτες δεν έχουν ξεχάσει την τρομοκρατική ενέργεια που στοίχησε την ζωή σε 243 επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος ενός Boeing 747 των Βρετανικών αερογραμμών.

Η επίσκεψη του Τονι Μπλερ Άνοιξε τον δρόμο για το άμεσο διπλασιασμό των εξαγωγών προς τη Λιβύη, αξίας περίπου £ 500 εκατ. ευρώ μόνο για το 2009.
Ο Μπλερ κατηγορείται ευθέως ότι είχε προετοιμάσει το έδαφος για την αμφιλεγόμενη επιστροφή του βομβιστή του Lockerbie , Abdelbaset al-Megrahi στην Λιβύη για να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις των Λίβυων αξιωματούχων υπήρχαν.

Όμως, οι επικριτές επισημαίνουν ότι η δολοφονία της WPC Yvonne Fletcher, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Λονδίνο από ένα διπλωμάτη της Λιβύης, το 1984, εξακολουθεί να είναι ατιμώρητη.
Η Downing Street καταδίκασε τη βία χθες, με τον David Cameron, να δηλώνει την «σοβαρή του ανησυχία» ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών William Hague ανακάλεσε όλες τις άδειες εμπορίου στο καθεστώς το Σάββατο ενώ χθες κάλεσε το γιο του Καντάφι Σαίφ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην κυβέρνηση του πατέρα ,για να του εκφράσει την ανησυχία του για την αιματοχυσία.

Τουλάχιστον 150 Βρετανικές επιχειρήσεις λειτουργούν στη Λιβύη, όπως οι British Airways, BHS, Marks & Spencer, Monsoon Accessorize, η HSBC, η Corus International, KPMG, η GSK, η AstraZeneca, JCB, Rentokil, Ernst & Young, PWC, η Land Rover, Mott MacDonald, AMEC και Biwater.


http://www.7news.gr/



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!