Περίπου 500 εκατομμύρια από αυτούς τους πλανήτες είναι σε αυτό που είναι γνωστό ως ζώνη Goldilocks, όπου το κλίμα είναι πιθανά ούτε πολύ ζεστό και ούτε και πολύ κρύο και μπορεί να υπάρχει ζωή.
Οι αριθμοί είναι από τα πρώτα αποτελέσματα του τηλεσκοπίου Κέπλερ της NASA, σχεδόν δύο χρόνια μετά την τοποθέτηση του σε τροχιά και με ολοκληρωμένες μόνο τρεις αποστολές ανά έτος με το κόστος υπολογίζεται σε 600 εκ. δολάρια.
Πιο κάτω θα δείτε ένα λεπτομερές βίντεο του τηλεσκοπίου Kepler από τις καταπληκτικές διαπιστώσεις του .
Ο επιστημονικός επικεφαλής του τηλεσκοπίου Kepler William Borucki λέει ότι οι επιστήμονες πήραν τον αριθμό των πλανητών που βρίσκονται στο πρώτο έτος της αναζήτησης ενός μικρού μέρους του νυχτερινού ουρανού και, στη συνέχεια, έκαναν μια εκτίμηση για το πόσα πιθανά αστέρια μπορούν να έχουν πλανήτες. Το Kepler εντόπισε πλανήτες που είναι μικρές κηλίδες καθώς περνούν ανάμεσα στη Γη και το αστέρι τους.
Μέχρι στιγμής το Κέπλερ έχει βρεί 1.235 πλανήτες με 54 από αυτούς να βρίσκονται στη ζώνη Goldilocks, οι οποίοι είναι υποψήφιοι, για να υπάρχει ζωή η που θα μπορούσε ενδεχομένως να υφίσταται.
Η κύρια αποστολή του Kepler δεν είναι η εξέταση μεμονωμένων κόσμων αλλά οι αστρονόμοι μέσω των δυνατοτήτων του τηλεσκοπίου, μας δίνουν μικρή μια αίσθηση του πόσοι πλανήτες, ειδικά αυτών που θεωρούν ότι είναι κατοικήσιμοι, είναι πιθανό να υπάρχουν στον γαλαξία μας.
Το τηλεσκόπιο Κέπλερ θα χρησιμοποιήσει το ένα τέταρτο του νυχτερινού ουρανού και μέσω της συνεχής παρακολούθησης θα συνεχίσει να αναζητά πλανήτες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.
Ο Borucki και οι συνάδελφοί του έχουν διαπιστώσει ότι ένα στους δύο αστέρες έχει πλανήτες και στα 200 αστέρια έχει πλανήτες σε κατοικήσιμη ζώνη «και αυτό είναι το ελάχιστο, διότι αυτά τα αστέρια μπορούν να έχουν περισσότερους από έναν πλανήτη και το Κέπλερ δεν μας έχει δώσει ακόμα εικόνες από πλανήτες που είναι πιο μακριά από το άστρο, όπως η Γη», τόνισε ο Borucki.
«Για παράδειγμα, αν το Κέπλερ ήταν 1.000 έτη φωτός μακρία από τη Γη και κοιτάζοντας τον ήλιο μας παρατήρούσε την Αφροδίτη να περνά από μπροστά, θα υπάρχει μόνο μία στις οκτώ πιθανότητες η Γη φαινόταν και να ήταν δυνατόν να εξεταστεί και εκείνη», τόνισαν οι αστρονόμοι.
Για να πάρετε μια εκτίμηση για το συνολικό αριθμό των πλανητών, οι επιστήμονες στη συνέχεια είπαν ότι πήραν τη συχνότητα που παρατηρήθηκαν ήδη και το εφάρμοσαν με τον αριθμό των αστέρων στο Γαλαξία μας. Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι υπήρχαν 100 δισεκατομμύρια άστρα στον Γαλαξία μας, αλλά πέρυσι ένας επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Yale υπολόγισε ότι ο αριθμός ήταν κοντά στα 300 δισεκατομμύρια άστρα.
Είτε έτσι είτε αλλιώς , δείχνει ότι ο Carl Sagan είχε δίκιο όταν μίλησε για δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κόσμους, δήλωσε ο συνταξιούχος NASA αστρονόμος Steve Maran, ο οποίος εξήρε την έρευνα, στην οποία όμως δεν πήρε μέρος.
Και όλα αυτά είναι μόνο στον γαλαξία μας. Οι επιστήμονες στοιχηματίζουν ότι υπάρχουν ακόμα 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες εκεί έξω ενώ ο Borucki δήλωσε ότι οι νέοι υπολογισμοί οδηγούν σε κόσμικά ερωτήματα για το αν υπάρχει ζωή αλλού στο σύμπαν.
«Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί δεν θα έχουν επισκεφτεί; Και η απάντηση; «Δεν ξέρω», είπε ο Borucki.
Τα αποτελέσματα αυτά και τα ποσοστά ανακοινώθηκαν το Σάββατο στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης στο ετήσιο συνέδριο στην Ουάσιγκτον.
http://www.7news.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=51066:------50------&catid=135:2011-01-10-16-24-30&Itemid=326