tromaktiko: Απάντηση για το 604 Τάγμα Πεζικού

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση για το 604 Τάγμα Πεζικού



Το στρατόπεδο που βρίσκεται στο Δροσάτο του Κιλκίς, ναι είναι κοντά σχετικά στην
Θεσσαλονίκη και πάρα πολύ κοντά στο Κιλκίς. Προς απάντησή μου στην "Παρέα απο το Κιλκίς"έχω να πω τα εξής πράγματα....
Αυτοί προφανώς έχουν τελειώσει με την θητεία τους στον στρατό.
Το τι γίνεται στα στρατόπεδα του Έβρου, της Κύπρου και γενικότερα της παραμεθορίου,
ας αφήσουν αυτούς που υπηρέτησαν τον τελευταίο καιρό να ξέρουν καλύτερα απο αυτούς.
Συγκεκριμένα έχουμε άτομα απο Έβρο που ήρθαν τον τελευταίο μήνα στο 604 ΤΠ και μαλλον
κάτι περισσότερο ξέρουν για το τι ακριβώς συμβαίνει και επιπλέον κινδυνεύουν να μην πάρουν τις Τιμητικές Άδειες Παραμεθορίου που δικαιούνται. Για την Κύπρο έχω να πω πως κατ'αρχήν
ειναι στην ΈΠΙΛΟΓΗ του στρατιώτη το αν θα πάει στην Κύπρο ή όχι.


Στο θέμα μας τώρα. Το 604 ΤΠ. Το στρατόπεδο αυτό καταρχήν είναι ΤΑΓΜΑ ΕΦΕΔΡΙΑΣ. Που σημαίνει οτι δεν είναι πρώτης γραμμής. Αυτό το αναφέρω για να απαντήσω σε αυτά που λένε για την εκπαίδευση και τις ασκήσεις. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν, οι στρατιώτες που απαρτίζουν την δύναμη αυτού του στρατοπέδου, δεν είναι νεοσύλλεκτοι αλλά συνήθως "παλιοί".


Να ξεκαθαρίσω τέλος κάτι για την "παρέα του Κιλκίς". ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ. Δεν θέλουμε να πάρουμε τιμητικές παραμεθορίου, δεν θέλουμε να είμαστε 3 έξω και 1 μέσα. Αυτό που θέλουμε είναι να μας φέρονται με αξιοπρέπεια και με σεβασμό. Το πρώτο μέλημα του στρατού, μας έλεγαν απο τα κέντρα, είναι να προστατεύουμε την Ελλάδα απο τον εχθρό. Και ο εχθρός δεν κοιτάει την ποσότητα του στρατού αλλά την ποιότητα. Που σημαίνει οτι κοιτάει το ηθικό των στρατιωτών και
την εκπαίδευση. Η ανύπαρκτη εκπαίδευση του Δροσάτου είναι γεγονός. Δεν λέω οτι την γλυτώσαμε, αλλά οτι καλύτερα να εκπαιδευόμαστε παρά να είμαστε Κληρωτές "Καθαρίστριες" γιατί μόνο αυτό κάνουμε. Και αυτό έχει άμεση επίδραση στο ηθικό των στρατιωτών. Για να μην αρχίσω να λέω για τις υπηρεσίες.


Η συμπεριφορά του εν λόγο διοικητή είναι ανάρμοστη με όλη την σημασία της λέξεως. Δεν "προβλέπεται" η προσώπική επίθεση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ανωτέρου σε κατώτερο. Αλλά αυτό δεν ισχύει για το 604. Επίσης η έννοια του ιατρικού απορρήτου, δεν είναι κάτι Γνωστό σε αυτήν την μονάδα. Μπορεί φυσικά ο Διοικητής να πει το οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα έχεις στην αναφορά του τάγματος, χωρίς φυσικά να τον ενδιαφέρει. Το πολύ πολύ να αρχίσει και να βρίζει και τον στρατιώτη που έχει το πρόβλημα. Και απο πάνω έχει και την λύση για το κάθε Ιατρικό πρόβλημα του καθένα και αυτό δεν είναι εννοείται το να μεταφερθεί στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά η προσωπική του άποψη για το θέμα.

Ένα άλλο προτέριμα της μονάδος αυτής είναι οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτό. Φυσικά για το καλοκαίρι θα είναι πολύ όμορφα αλλά για τον χειμώνα ούτε συζήτηση για το δικαιούμενο "τσάι με σταφίδα" όπως προβλέπεται για τις κρύες νύχτες, αλλά επιπλέον δεν πρέπει να υπάρχει θέρμανση στους θαλάμους οπλιτών γιατί "δεν προβλέπεται για τις ώρες που χρειάζονται".

Αυτά φυσικά δεν είναι όλα. Οι υπηρεσίες των οπλιτών εδώ είναι αυτές που πρέπει για όλα τα στρατόπεδα. Οπλίτες να κάνουν υπηρεσίες αξιωματικών. Οπλίτες να κάνουν υπηρεσία τριπλή με πολλές ευθύνες. Και φυσικά να μην ξεχνάμε και τα υπέροχα στελέχη του τάγματος, όπου η απάντησή τους σε κάθε θέμα/πρόβλημα των στρατιωτών είναι "πάρε αναβολή αν δεν σου αρέσει, αλλιώς σκάσε και δούλευε".

Κάποιες στρατιωτικές έννοιες εδώ δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, ένας λοχαγός, είναι φυσικά ανώτερος απο έναν Ανθυπολοχαγο ή επιλοχία. Οπότε είναι φυσικό να υπάρχει αναστάτωση σε εμάς τους στρατιώτες που τελικά μάλλον μας έμαθαν στα κέντρα και στις μονάδες μας οτι ένας λοχαγός είναι κάτω απο τον ταγματάρχη. Μάλλον είναι ανάποδα εδώ.

Επίσης νομίζω ότι τα ατομικά καψονια έχουν σταματήσει εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα. ΟΧΙ εδώ. Το "πέσε και παίρνε" ισχύει ακόμα.

Η προαναχώρηση είναι άκυρη; Δεν νομίζω. Η άδειες κανονικά ξεκινούν την προηγούμενη μέρα απο την έναρξη της άδειας και όχι απο την ίδια. Αυτός δεν το δέχεται. Όπως επίσης δεν δέχεται τα οδοιπορικά και άλλα πολλά.

Όσοι έχουν υπηρετήσει στον στρατό γνωρίζουν την σημασία της εξόδου και πόσο μάλλον της κανονικής άδειας ενός στρατιώτη. Όταν η υπηρεσία σε αναγκάζει να είσαι 10 μέρες μέσα και να ανέχεσαι αυτά που ανεχόμαστε εμείς τότε είναι πράγμα πολύ δύσκολο το να μιλάμε για υπομονή. Δεν ζητάμε το να μας πηγαίνει καλύτερα η υπηρεσία. Αυτό που θέλουμε είναι να μας συμπεριφέρονται έτσι όπως "προβλέπεται" και να παίρνουμε αυτά που "προβλέπονται".


Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο κόσμος που μεταφέρεται συνεχώς στην 33 Μ/Κ ΤΑΞ. Λένε στα κανάλια ότι οι τελευταίες σειρές που μπήκαν στον στρατό είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων 40 ετών. Εμείς στην 33 Μ/Κ ΤΑΞ γιατί δεν τους βλέπουμε; Που είναι όλοι αυτοί οι στρατιώτες; Και επιπλέον γιατί η 33 Μ/Κ ΤΑΞ στέλνει τον κόσμο που ούτως η άλλος ΔΕΝ έχει σε αποσπάσεις σε ΌΛΑ τα στρατόπεδα που υπάρχουν; Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορομε να πούμε για το συγκεκριμένο στρατόπεδο. Αν ξεκινήσουμε να λέμε τισ απόψεις μας δεν θα σταματάμε. Όχι οτι σε άλλα στρατόπεδα της 33 Μ/Κ ΤΑΞ τα πράγματα είναι καλύτερα. Τα ζήσαμε και αυτά. Υπομονή κάνουμε εδώ και πολύ καιρό που είμαστε στον στρατό. Αν αντέχαμε σε αυτές τις συνθήκες δεν θα λέγαμε τίποτα. Αλλά πραγματικά είμαστε σε απόγνωση. Το να διαβάσει κάποιος το τι συμβαίνει με εμάς εδώ είναι το μόνο που μας μένει.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!