tromaktiko: Any given… Saturday!

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Any given… Saturday!



Πάθος, ένταση, ανατροπές, συναισθήματα, λύτρωση, απογοήτευση, γέλιο, δάκρυα... Συναισθήματα που μόνο ο αθλητισμός και η έβδομη τέχνη μπορούν να προσφέρουν. Το gazzetta.gr υποδέχεται το ντέρμπι αιωνίων μεταφέροντάς το στη μεγάλη οθόνη, με 14  αθλητικές ταινίες να συνθέτουν μικρές, διαφορετικές ιστορίες.

Coach Carter!

«Αρχίζει μέσα στον δρόμο. Τελειώνει εδώ». Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, αφηγείται την καινοτομία και την τόλμη του προπονητή Κεν Κάρτερ να μη διαχωρίσει σε κολέγιο τον αθλητισμό από τις σπουδές. Δεν διστάζει να θέσει dress code στους παίκτες του και να θυσιάσει το αποτέλεσμα, προκειμένου να διαμορφώσει χαρακτήρες και ανθρώπους. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ανέλαβε το καλοκαίρι τον Ολυμπιακό και προσπάθησε να χτίσει μια ομάδα από την αρχή. Έθεσε τους δικούς του κανόνες, άφησε στο περιθώριο εκείνους που δεν λειτουργούσαν βάσει του νόμου του. Κατηγορήθηκε για τους δικούς του κανόνες, έχασε (βλ. ντέρμπι στο ΟΑΚΑ) με τους δικούς του κανόνες και τώρα ψάχνει εκείνο που κάθε προπονητής ονειρεύεται: Το happy end και την αποθέωση!

«Όταν θα πατήσουμε το πόδι μας στο γήπεδο και για κάθε δευτερόλεπτο που το ρολόι θα χτυπάει, θα έχουμε πατημένο το πόδι στο γκάζι. Θα τρέξουμε, θα τους πιέσουμε και κυρίως θα ελέγξουμε τον ρυθμό. Θα τους κάνουμε να παίξουν στο δικό μας ρυθμό».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Coach Carter!
ΕΤΟΣ: 2005
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Samuel L. Jackson
ΘΕΜΑ: Ο Carter, προπονητής κολεγιακής ομάδας, έρχεται στο προσκήνιο όταν αποκλείει όλους τους παίκτες από την ομάδα του πριν από τους τελικούς λόγω της κακής σχολικής τους επίδοσης.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Ερνέστο Βαλβέρδε

Σύγκρουση Τιτάνων!

«Η Ιστορία γράφεται από τους νικητές». Μια φαινομενικά χαμένη προσπάθεια. Ένας αγώνας κόντρα στα προγνωστικά. Μια πρωτοποριακή για την εποχή λειτουργία. Απαξίωση, μίσος, αντιπαλότητα… Μια κοινωνία που δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί τις αλλαγές που ο κόουτς Μπουν ήθελε να εισαγάγει στην ποδοσφαιρική του ομάδα. Και σιγά-σιγά όλα αλλάζουν. Αποθέωση, αναγνώριση, επιτυχία, αλλά και ο ανθρώπινος πόνος. Ο Ζεσουάλντο Φερέιρα ανέλαβε μια ομάδα στη μέση του δρόμου. Προσπάθησε να την αλλάξει, όμως χρειαζόταν χρόνο.

Χλευάστηκε, μειώθηκε, είδε την ημερομηνία λήξης που του είχαν θέσει και διάβασε τον διάδοχό του. Επέμεινε και δικαιώθηκε και το ντέρμπι μοιάζει σαν τον δικό του τελικό. Για να μπει στο «Hall of fame», όπως ο Herman Boone.

«Θα είμαστε τέλειοι σε κάθε πλευρά του παιχνιδιού. Αν χάσεις μια πάσα, θα τρέξεις ένα μίλι. Αν χάσεις ένα μπλοκ, θα τρέξεις ένα μίλι. Αν κλοτσήσεις άτσαλα την μπάλα, θα σπάσω το πόδι μου στα απόκρυφα σημεία σου και μετά θα τρέξεις ένα μίλι. Τελειότητα!»

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Remember the Titans
ΕΤΟΣ: 2000
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Denzel Washington
ΘΕΜΑ: «Το 1971, με ομοσπονδιακή διαταγή, ένα σχολείο με μαύρους μαθητές και ένα με λευκούς ενώθηκαν στη Βιρτζίνια. Η ομάδα ποδοσφαίρου του νέου σχολείου αποτελείται για πρώτη φορά από μεικτούς παίκτες και οι δύο προπονητές τους, ο έγχρωμος Herman Boone και ο λευκός Bill Yoast πρέπει να καταφέρουν το μεγάλο άθλο. Να πείσουν τόσο τους λευκούς όσο και τους μαύρους αθλητές τους ότι δεν υπάρχουν διαφορές χρωμάτων, για να οδηγήσουν ενωμένοι την ομάδα του σχολείου τους στη νίκη».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Ζεσουάλντο Φερέιρα

Ο άνθρωπος που έγινε θρύλος!

Δεν διάλεξε επάγγελμα. Επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο να βγάζει τα λεφτά του. Το ίδιο επικίνδυνο με το να δουλεύει διπλή ή τριπλή βάρδια μετά τα μεσάνυχτα, όπως κάποια στιγμή λέει στην ταινία. Κατάφερε να γίνει ήρωας, κατάφερε το δικό του παραμύθι να έχει αίσιο τέλος. Ο Δημήτρης Καλόπουλος είναι εκείνος με τη δυσκολότερη αποστολή στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Εκείνος που εκ των προτέρων πρέπει να δώσει μάχη, εκείνος που μπορεί να νιώσει πως είναι στα σκοινιά και τον χτυπούν απ’ όλες τις πλευρές. Ωστόσο, πρέπει να αντέξει και να μη βγει νοκ άουτ, γιατί έχει μια αποστολή να φέρει εις πέρας. Όχι το ίδιο σπουδαία με το να ζήσει την οικογένειά του, όμως μπορεί να βοηθήσει να μη «σκοτωθεί» το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Πρέπει να πιστέψω πως όταν τα πράγματα είναι άσχημα, μπορώ να τα διορθώσω».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Cinderella Man
ΕΤΟΣ: 2005
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Russel Crow, Renee Zellweger
ΘΕΜΑ: «Δεκαετία του ’30. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Αμερική. Ο James Braddock πυγμαχεί για να βγάλει τα προς το ζην και καταλήγει να αγωνίζεται για τον παγκόσμιο τίτλο. Η αληθινή ιστορία ενός πυγμάχου, ο οποίος για να βοηθήσει την οικογένειά του κατόρθωσε να γίνει είδωλο».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Δημήτρης Καλόπουλος

Ομάδα πρωταθλητών!

«Η πιο σημαντική ποδοσφαιρική ιστορία που ειπώθηκε ποτέ!» Αν τα δεσμά είναι η αμφισβήτηση. Αν οι δεσμοφύλακες είναι ο Παναθηναϊκός. Αν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης είναι η αναμονή μέχρι την έναρξη του αγώνα. Αν στις προπονήσεις νιώθουν σαν εσώκλειστοι που περιμένουν μία μέρα άδειας. Αν βλέπουν το ντέρμπι ως τη μοναδική διέξοδο από τις μουρμούρες, τις γκρίνιες και τη στάμπα ενός τίτλου χωρίς τη μεγάλη νίκη. Αν όλα αυτά τα «αν» συνυπάρξουν, τότε οι παίκτες του Ολυμπιακού μπορούν να γίνουν η πιο σημαντική ιστορία που ειπώθηκε ποτέ και να νιώσουν όπως οι κρατούμενοι που έδωσαν τη δική τους μάχη.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: More than just a game
ΕΤΟΣ: 2008
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Tyrone Keogh
ΘΕΜΑ: «Οι κρατούμενοι των φυλακών στο Ρόμπεν Άιλαντ, το Αλκατράζ της Αφρικής, οργανώνουν το δικό τους πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Παρά τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, τους αδίστακτους δεσμοφύλακες και την πείνα που μαστίζει τους κρατούμενους, μια αίσθηση ενότητας και κοινού σκοπού δίνει νέα πνοή στη ζωή τους. Το ποδόσφαιρο αποτελεί όαση για εκείνους που είναι καταδικασμένοι σε ένα καθεστώς ανελευθερίας και η ελευθερία που νιώθουν όταν παίζουν είναι η μόνη τους ελπίδα για να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία ζουν».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Ολυμπιακός

Η απόδραση των «11»!

«Το γκολ τους ήταν ελευθερία…». Αν βλέπουν τον Ολυμπιακό σαν τον δυνάστη που προσπαθεί με προπαγάνδα να ελέγξει τα πάντα. Αν βλέπουν τον αγώνα σαν την απόλυτη απόδραση από τη μοίρα που επιλέγουν για εκείνους. Αν τα 90 λεπτά είναι ο χρόνος που έχουν για να αντισταθούν σε αρχές που είναι ενάντια στις δικές τους κι αν η ομοψυχία ο μόνος τρόπος για να το κατορθώσουν… Τότε οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπορούν να νιώσουν σαν τους ήρωες μιας από τις σημαντικότερες αθλητικές ταινίες, που ήταν για κάτι περισσότερο από έναν αγώνα, κάτι περισσότερο από μια νίκη, κάτι περισσότερο από το ποδόσφαιρο.

«Τώρα είναι ώρα για ήρωες»!

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Escape to victory!
ΕΤΟΣ: 1981
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Sylvester Stallone, Michael Kaine
ΘΕΜΑ: «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η γερμανική προπαγάνδα αποφασίζει να διοργανώσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βερολίνο, όπου αντίπαλοι θα είναι η γερμανική εθνική ομάδα και μια μικτή από συμμάχους. Για τη δεύτερη επιστρατεύονται οι αιχμάλωτοι ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης, φτιάχνοντας μια ομάδα από πολλές εθνότητες. Βασικό τους μέλημα είναι η νίκη, αλλά καλύτερα από αυτήν η απόδραση».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Παναθηναϊκός

Στον έρωτα του παιχνιδιού!

Μια σπουδαία καριέρα πίσω τους. Μια μεγάλη βραδιά μπροστά τους. Αμφότεροι γνωρίζουν πως πλησιάζει εκείνη η ώρα που πρέπει να πάρουν ίσως τη δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε ποτέ να πάρουν. Εκείνη όπου θα αποχαιρετίσουν ό,τι υπήρξε πιο σπουδαίο στη ζωή τους. Ίσως όχι πιο σημαντικό από την οικογένεια, όπως για τον Billy Chapel, αλλά τόσο μεγάλο που να αφιερώσουν τα περισσότερα χρόνια τους. Ίσως να μην αγωνιστούν δευτερόλεπτο στον αγώνα. Είναι βέβαιο πως θα δώσουν την ψυχή τους. Ίσως –ειδικά στην περίπτωση του ενός– παίξουν ακόμα και βασικοί, ακόμα και 90 λεπτά. Θα δώσουν ακόμα περισσότερα, όπως έκαναν πάντα…

«Πάντα πίστευα και ακόμα πιστεύω πως αν δώσεις σε κάτι τα πάντα δεν έχει σημασία αν κερδίσεις ή χάσεις. Αρκεί να έχεις ρισκάρει τα πάντα, να έχεις αδειάσει. Και το έκανα αυτό. Το έκανα σε ολόκληρη τη ζωή μου. Για το παιχνίδι».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: For the love of the game!
ΕΤΟΣ: 1999
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Kevin Kostner
ΘΕΜΑ: «Ένας καταξιωμένος παίκτης του μπέιζμπολ βλέπει τη ζωή του να αλλάζει όταν οι νέοι ιδιοκτήτες της ομάδας του του ζητούν να αποσυρθεί, ενώ ταυτόχρονα η κοπέλα του τον εγκαταλείπει. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου παιχνιδιού, η ζωή του και η μέχρι τώρα πορεία του θα περάσουν μπροστά από τα μάτια του».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Γιώργος Καραγκούνης, Αντώνης Νικοπολίδης

Οι δρόμοι της φωτιάς!

«Είναι η ιστορία δύο ανθρώπων που έτρεχαν… Όχι απλά για να τρέχουν. Αλλά για να αποδείξουν κάτι στον κόσμο. Θα θυσιάσουν τα πάντα για να πετύχουν. Εκτός από την τιμή τους». Δεν είναι η δεκαετία του ’20. Δεν είναι κάτι τόσο σπουδαίο, όσο ήταν τότε η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν πρόκειται για κάτι τόσο επίπονο ή ψυχοφθόρο, όσο η προπόνηση για έναν αγώνα μερικών δευτερολέπτων. Αμφότεροι, όμως, γνωρίζουν από αμφισβήτηση. Γνωρίζουν τι χρειάζεται για να ξεπερνάς τα όριά σου κόντρα σε όσα πιστεύουν οι υπόλοιποι, σε όσα σου λένε, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Ο Φρανσουά Μοντεστό και ο Λουκάς Βύντρα ταυτίζονται με τον Καθολικό Σκοτσέζο και τον Εβραίο φοιτητή, γιατί ουδέποτε είχαν κάτι αυτονόητο. Πάλευαν και παλεύουν για την καταξίωση. «Υμνείς το Θεό ακόμα κι αν ξεφλουδίσεις μια πατάτα, αρκεί να το κάνεις με τελειότητα. Μη συμβιβάζεσαι. Ο συμβιβασμός είναι λέξη του Σατανά».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Chariots of fire!
ΕΤΟΣ: 1981
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Ian Holm
ΘΕΜΑ: Είναι η αληθινή ιστορία δύο αθλητών, του Έρικ Λάιντελ, ενός Καθολικού Σκοτσέζου και του Χάρολντ Εϊμπραχάμς, ενός Εβραίου φοιτητή του Κέμπριτζ. Οι δύο αθλητές αναμετρήθηκαν σε πολλούς αγώνες, σημαντικότεροι από τους οποίους ήταν οι Ολυμπιακοί του 1924, όπου και οι δύο θριάμβευσαν.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Φρανσουά Μοντεστό και Λουκάς Βύντρα.

The rookie!

«Ποτέ δεν είναι αργά να πιστέψεις στα όνειρά σου». Ξεκίνησε την καριέρα του σε μια ηλικία που οι περισσότεροι θεωρούνται πλέον τελειωμένοι. Έφτασε να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο, όταν θα μπορούσε απλά να είχε αλλάξει κατεύθυνση και επαγγελματικό προσανατολισμό. Στα 27 του χρόνια ετοιμάζεται να παίξει το δεύτερο τόσο σπουδαίο ντέρμπι στην καριέρα του. Θα είναι από τους… άβγαλτους στην ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη και από εκείνους που υστέρησαν στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ. Αυτό, όμως, δεν τον εμποδίζει να νιώθει όπως ο Dennis Quaid στην ομώνυμη ταινία.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: The rookie
ΕΤΟΣ: 2002
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Dennis Quaid
ΘΕΜΑ: «Ο Τζιμ Μόρις, πατέρας, δάσκαλος και προπονητής μπέιζμπολ στο γυμνάσιο της περιοχής του, πιστεύει ότι είναι αργά να κυνηγήσει το όνειρό του, αφού τραυματίστηκε σε αγώνα μικρός. Τώρα παίρνει τη μεγάλη απόφαση, βάζοντας στοίχημα πως αν νικήσει η ομάδα του στο πρωτάθλημα, ο ίδιος θα πάει στους τελικούς».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Νταβίντ Φουστέρ.

Το δικό τους παιχνίδι!

«Μια φορά στη ζωή σού δίνεται η δυνατότητα να κάνεις κάτι διαφορετικό». Εδώ το θέμα δεν μπορεί να βρει ταύτιση. Ένα γυναικείο πρωτάθλημα μπέιζμπολ σε μια ταινία που δεν αφορά τις διαφορές των φύλων, όσο το πόσο μπορεί μια ιδέα να μεγαλώσει στο μυαλό σου και να υπερκεράσει όλες τις δυσκολίες. Ο Ντουντού Σεαρένσε και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα «ζουν» για τις μεταξύ τους μάχες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ένας θα βρίσκεται στον πάγκο και ο δεύτερος λογικά θα είναι βασικός. Είναι το δικό τους παιχνίδι και το γνωρίζουν. Γιατί είναι εκείνοι που χωρίς να φανούν, χωρίς να αποθεωθούν, χωρίς να σκοράρουν, μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: A League of their own
ΕΤΟΣ: 1992
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Tom Hanks
ΘΕΜΑ: «Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι άντρες κατατάσσονται στο στρατό - και κατά συνέπεια και οι παίκτες του μπέιζμπολ. Για να μη μείνει το κοινό χωρίς θέαμα, οι ιδιοκτήτες των ομάδων ετοιμάζουν πρωτάθλημα γυναικών και καλούν το "ασθενές φύλο" να δείξει το ταλέντο του».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Ντουντού Σεαρένσε και Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ρόκι, τα χρυσά γάντια!

«Όλη η ζωή του ήταν η μία στο εκατομμύριο». Όταν γεννήθηκε η έμπνευση για την ιδέα του Σιλβέστερ Σταλόνε στο ρόλο που σημάδεψε τη ζωή του, τόσο ο Ούρκο Πάρντο όσο και ο Αλέξανδρος Τζόρβας ήταν αγέννητοι. Στα χρυσά χρόνια της… βιντεοκασέτας θα παρακολούθησαν εκείνο που απόψε συμβολικά θα τους ακολουθεί. Τα «χρυσά γάντια» του Ρόκι ήταν σαν… υπότιτλος για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο 1976 και από τα δικά τους χρυσά γάντια και χέρια θα κριθούν πολλά στο αποψινό ντέρμπι. Η εστία τους ήταν η γωνία που έχουν για να αναπαυθούν, να ξεκουραστούν, να σκουπίσουν τον ιδρώτα τους, να μαζέψουν δυνάμεις. Είναι το σημείο εκείνο του… ρινγκ, που δεν μπορεί και δεν θέλουν ουδείς να το παραβιάσει.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Rocky
ΕΤΟΣ: 1976
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Sylvester Stallone
ΘΕΜΑ: «Ο Rocky Balboa είναι ένας μικρός και ασήμαντος μποξέρ, του οποίου η καριέρα μοιάζει να έχει κολλήσει στους δρόμους της Φιλαδέλφειας όπου μένει. Για να τα βγάλει πέρα κάνει τον μπράβο, εισπράττοντας χρήματα για λογαριασμό ενός τοκογλύφου. Στη ζωή του βρίσκεται μία μάλλον ντροπαλή και ήρεμη κοπέλα, η Adrian, η οποία δουλεύει σε pet shop. Η Adrian έχει έναν αδελφό, τον Paulie, ο οποίος κινείται στα όρια του αλκοολισμού και είναι φίλος με τον Rocky. Ο Apollo Creed, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, δίνει έναν αγώνα την Πρωτοχρονιά στη Φιλαδέλφεια, αλλά πέντε βδομάδες πριν από τον αγώνα, ο αντίπαλός του τραυματίζεται και ο Apollo δεν μπορεί να βρει εύκολα αντικαταστάτη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Όταν ψάχνοντας, συναντάει τυχαία το όνομα του Rocky, αποφασίζει να του δώσει την ευκαιρία της ζωής του για τον τίτλο, πιστεύοντας ότι η νίκη θα έρθει απρόσκοπτα. Ο Mickey, παλιός πυγμάχος, θέλει να προπονήσει τον Rocky για τον αγώνα. Ο Mickey ήταν πάντα σκληρός μαζί του, επειδή πάντα πίστευε ότι μπορούσε να γίνει σπουδαίος πυγμάχος».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Ούρκο Πάρντο, Αλέξανδρος Τζόρβας!

Οι αντικαταστάτες!

«Καθημερινοί τύποι έχουν την ευκαιρία να παίξουν». Μια κλασική ιστορία της ευκαιρίας που σου χτυπάει την πόρτα και πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να την ανοίξεις. Φυσικά, με λίγο πιο εμπλουτισμένο σενάριο, γρήγορους και έξυπνους διαλόγους, όμορφους πρωταγωνιστές που κυνηγάνε όμορφα κορίτσια και ευτυχισμένο τέλος για να τελειώσει η προβολή με ένα χαμόγελο. Για τους «αντικαταστάτες» του Σαββάτου δεν υπάρχει χαμόγελο. Μόνο το μάτι τους, που πρέπει να γυαλίζει για να αποδείξουν πως αξίζουν μια θέση στην ενδεκάδα, είτε γιατί την κέρδισαν με την εμφάνισή τους μια αγωνιστική πριν είτε γιατί εκείνος που κανονικά θα έπαιζε, δεν μπορεί να αγωνιστεί. Στο φινάλε του αγώνα ουδείς θα σκεφτεί πώς και γιατί βρέθηκαν να παίζουν βασικοί, ούτε θα έχει τη διάθεση να τους δικαιολογήσει. Το μόνο που θα μετράει είναι αν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: The replacements!
ΕΤΟΣ: 2001
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Keanu Reeves
ΘΕΜΑ: «Όταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφασίζει γενική απεργία, η διοίκηση μιας ομάδας αποφασίζει να κατεβάσει ομάδα με αναπληρωματικούς ερασιτέχνες και αναθέτει την περισυλλογή τους σε ένα παλαίμαχο προπονητή (Τζιν Χάκμαν). Προς έκπληξη όλων, οι μέχρι πρότινος άσχετοι παίχτες με αρχηγό τον Κιάνου Ριβς σημειώνουν απανωτές επιτυχίες. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν οι επαγγελματίες αποφασίζουν να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Ράφικ Τζιμπούρ και Γιόσου Σαριέγκι.

Million Dollar baby!

«Πέρα από τη σιωπή, υπάρχει ένα παρελθόν. Πέρα από τα όνειρα, υπάρχει ένα συναίσθημα. Πέρα από την ελπίδα, υπάρχει μια μνήμη. Πέρα από το ταξίδι τους, υπάρχει μία αγάπη». Μια ταινία επιβίωσης και συναισθήματος. Μια ταινία που ξεπερνάει τα ανθρώπινα όρια και κάθε έννοια λογικής και δικαιοσύνης. Ο τίτλος περισσότερο και η υπόθεση πολύ λιγότερο ταιριάζει σε δύο ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων μόνο ο ένας έχει πιθανότητες να πατήσει το πόδι του στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου Καραϊσκάκη. Ο Σωτήρης Νίνης είχε παίξει το πρώτο του ντέρμπι ενάντια στον Ολυμπιακό στο Φάληρο και είχε φύγει νικητής. Ο Γιάννης Φετφατζίδης έκανε «ντεμπούτο» στο ΟΑΚΑ και αντικαταστάθηκε, αφού δεν άντεξε το βάρος. Αμφότεροι, όμως, παραμένουν οι χρυσές ελπίδες των αιωνίων.

«Όλοι μπορεί να χάσουν μια μάχη και όλοι επιτρέπεται να χάσουν μια φορά. Αν επιστρέψεις, όμως, μπορείς να είσαι πρωταθλητής του κόσμου».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Million Dollar baby
ΕΤΟΣ: 2004
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Hilary Swank, Clint Eastwood
ΘΕΜΑ: «O Frankie Dunn είναι ένας έμπειρος προπονητής πυγμαχίας που προπονούσε μερικούς από τους καλύτερους πυγμάχους. Ο μοναδικός αξιόλογος πυγμάχος που του έχει απομείνει, τον εγκαταλείπει. Την ίδια στιγμή, μια σερβιτόρα, η Maggie Fitzgerald  εμφανίζεται στο γυμναστήριο παρά τις δηλώσεις του Frankie ότι δεν προπονεί κοπέλες».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Γιάννης Φετφατζίδης & Σωτήρης Νίνης

Το χρώμα του χρήματος!

«Ο κομπιναδόρος δεν είναι αυτός που παλιά ήταν, αλλά -ευτυχώς γι’ αυτόν- έχει έναν πιτσιρικά που είναι...». Ο Πολ Νιούμαν και ο Τομ Κρουζ σε μια κλασική ταινία για ένα όχι και τόσο εμπορικό άθλημα. Το μπιλιάρδο ήταν εκείνο που έφερνε τα λεφτά, τη δόξα, τις γυναίκες, τη ματαιοδοξία… Δύο ποδοσφαιριστές έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν στον αγωνιστικό χώρο ότι η Ελλάδα δεν είναι για εκείνους μόνο μερικά από τα παραπάνω συστατικά. Για τον έναν ίσως και να είναι η τελευταία ευκαιρία. Ο Άλμπερτ Ριέρα και ο Σίντνεϊ Γκοβού ήταν οι πιο διαφημισμένες μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού και από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του ντέρμπι.

Αμφότεροι χρωστάνε ένα μεγάλο παιχνίδι. Στους οπαδούς των ομάδων τους, στους συμπαίκτες τους, στους προπονητές τους που θα τους εμπιστευτούν και κυρίως στον εαυτό τους. Το μεγάλο ντέρμπι μοιάζει ως μια ευκαιρία και μια πρόκληση για να δώσουν απαντήσεις και αποδείξεις. Θα δείξει…

«Χρειάζεσαι δύο πράγματα για να κερδίσεις. Πρέπει να έχεις μυαλό και να έχεις κότσια. Εσύ έχεις πολύ από το ένα και καθόλου από το άλλο».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: The color of the money!
ΕΤΟΣ: 1986
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Tom Cruise
ΘΕΜΑ: «Ο Γρήγορος Έντι Φέλσον, παλιός μαέστρος του μπιλιάρδου και χαρισματικός απατεώνας, ανακαλύπτει τον Βίνσεντ, ένα νεαρό υποσχόμενο παίκτη του μπιλιάρδου σε ένα μπαράκι και βλέπει σ’ αυτόν τον εαυτό του όπως ήταν νέος. Για να τα καταφέρει ξανά σαν τις παλιές καλές μέρες, προσφέρεται να διδάξει τον Βίνσεντ να παίζει με τον παλιό τρόπο των μπιλιαρδόρων, που κέρδιζαν χρήματα από τα στοιχήματα ξεγελώντας τους αντιπάλους τους.

Ύστερα από κάποιους δισταγμούς ο Βίνσεντ δέχεται και ο Έντι τον παίρνει μαζί με τη φίλη του Κάρμεν σε μια περιοδεία σε όλη τη χώρα, για να δουλέψουν στις αίθουσες του μπιλιάρδου. Όμως, η τάση του Βίνσεντ να επιδεικνύει το ταλέντο του με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τους πιθανούς αντιπάλους του, δημιουργεί σύντομα μεγάλες εντάσεις ανάμεσα σ’ αυτόν και τον Έντι».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Άλμπερτ Ριέρα και Σίντνεϊ Γκοβού

Κάν' το όπως ο Μπέκαμ!

«Καμιά φορά, για να ακολουθήσεις τα όνειρά σου… πρέπει να παρακάμψεις τους κανόνες». Σε ποιότητα, βάσει του πρώτου παιχνιδιού, είναι ό,τι πιο ανατρεπτικό μπορούμε να δούμε. Το γκολ που πέτυχε στο Ολυμπιακό Στάδιο αρκεί από μόνο του για να δίνει την προσμονή στον κόσμο του Ολυμπιακού να περιμένουν τη στιγμή που θα τον δουν να παίρνει τη μπάλα έξω από την περιοχή και να ετοιμάζεται σε μια από εκείνες τις ατομικές ενέργειες που τον καθιέρωσαν στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

Ο Κέβιν Μιραλάς, έστω κι αν στη νέα του θέση αισθάνεται όπως οι γονείς της Ινδής πρωταγωνίστριας όταν έμαθαν τι κάνει η κόρη τους, μπορεί να προσδώσει το κάτι διαφορετικό στο ντέρμπι και να κάνει τη διαφορά με μία και μοναδική ενέργειά του.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Bend it like Beckham!
ΕΤΟΣ: 2002
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Keira Knightley, Jonathan Myers
ΘΕΜΑ: «Βρισκόμαστε στο δυτικό Λονδίνο. Εκεί η 18χρονη Τζες Μπάρμα είναι λάτρης του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Θέλει να ακολουθήσει τα βήματά του και να καταφέρει κάποια μέρα να ασχοληθεί με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μια κι έχει κλίση προς αυτό. Οι γονείς της, όμως, έχουν άλλα σχέδια για την κόρη τους. Να περάσει στη Νομική και να κάνει έναν καλό γάμο. Η Τζες, όμως, δεν τα παρατάει και με τη βοήθεια της Τζουλς, ενός αγοροκόριτσου, γράφεται στην τοπική ομάδα».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Κέβιν Μιραλάς

Οργισμένο είδωλο!

«You never knocked me down». Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο κερδίζει το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο βιογραφικό δράμα για τη ζωή του πυγμάχου Jake La Motta. Ο Τζιμπρίλ Σισέ θέλει το ποδοσφαιρικό Όσκαρ. Θέλει μια βραδιά που θα τη θυμούνται για πάντα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και θα προσπαθούν να ξεχάσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Θέλει να βγάλει το πάθος, την ένταση, το ταμπεραμέντο και το ταλέντο του Αμερικανού μποξέρ, που έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής και αργότερα «έστησε» αγώνα για τη Μαφία.

Ο Γάλλος επιθετικός μοιάζει εδώ και καιρό με οργισμένο ταύρο, όπως ήταν το παρατσούκλι του La Motta. Μοιάζει με ταύρο χωρίς καν να έχει δει το κόκκινο. Το θέμα είναι τι τρόπο να βρει να ξεσπάσει την οργή του απόψε, που θα αντικρίσει το χρώμα που τον εξαγριώνει.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Raging bull!
ΕΤΟΣ: 1980
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Robert De Niro
ΘΕΜΑ: «Μια συγκινητική περιήγηση του αυτοκαταστροφικού μποξέρ στο ταξίδι της ζωής του, με τη βία και το ταμπεραμέντο που τον οδήγησαν στην κορυφή μέσα στο ρινγκ, να τον καταστρέφουν έξω από αυτό».

ΠΡΟΣΑΜΟΡΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Τζιμπρίλ Σισέ

Ανίκητος!

«Ο λαός του χρειαζόταν έναν ηγέτη. Τους έδωσε έναν πρωταθλητή». Δεν είναι ο ηγέτης που θα βάλει τις φωνές να ξυπνήσει τους συμπαίκτες του. Δεν είναι εκείνος που με το πάθος του θα τους οδηγήσει να ξεπεράσουν τα όρια, εκείνος που θα τους παρασύρει να «πολεμήσουν» μαζί του ή να «πολεμήσουν» για εκείνον. Δεν είναι με λίγα λόγια σαν τον Τζιμπρίλ Σισέ, αλλά είναι ό,τι πιο κοντινό στον Γάλλο επιθετικό. Είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού, με έναν διαφορετικό, πιο ήπιο τόνο.

Είναι ο άνθρωπος που θα τρέξει για τον συμπαίκτη του, θα καλύψει το λάθος του συμπαίκτη του, θα ηρεμήσει τον συμπαίκτη και φυσικά στις δύσκολες στιγμές θα ζητήσει να έχει τη μπάλα στα πόδια του. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα είναι η φυσιογνωμία που ξεχωρίζει από τον Ολυμπιακό, ο ηγέτης, ο «ανίκητος».

«Ίσως μου σπάσει τον ώμο. Ίσως μου σπάσει το πόδι. Ίσως μου σπάσει τον λαιμό. Αλλά δεν πρόκειται να με περάσει».

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Invictus!
ΕΤΟΣ: 2010
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Ματ Ντέιμον
ΘΕΜΑ: «Γνωρίζοντας ότι η Νότια Αφρική διχάζεται από φυλετικές και οικονομικές διαφορές, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα βάζει σκοπό να ξαναενώσει το έθνος υπό την παγκόσμια γλώσσα του αθλητισμού. Συμμαχεί επί τούτου με τον αρχηγό της εθνικής ομάδας ράγκμπι, σε μια μάλλον απίθανη προσπάθεια να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1995».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Αριέλ Ιμπαγάσα.

Ο Παλαιστής!

«Αγάπη. Πόνος. Δόξα». Δύο φίλοι που θα μπορούσαν να κάθονται σήμερα δίπλα-δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Έστω κι αν ένας εκ των δύο δεν έχει πλέον κάποιον τίτλο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η δόξα και το χρήμα μπορεί να φθείρει τα πάντα και έφθειρε τη σχέση τους. Η συγκεκριμένη ταινία δεν επιλέχθηκε για λόγους βάρους, αν και θα ήταν ψέμα να πούμε πως δεν ταιριάζει λιγάκι περισσότερο στα… κυβικά του Ευάγγελου Μαρινάκη και του Νικόλα Πατέρα. Επιλέχτηκε γιατί αμφότεροι, όπως και ο Μίκι Ρουρκ στην ενσάρκωση του ρόλου του Randy, έχουν κάνει μεγάλη διαδρομή στη ζωή, έχουν κερδίσει κι έχουν χάσει πολλά, για να μπορούν πιο ώριμα να σκεφτούν τι είναι εκείνο που στο φινάλε μετράει περισσότερο.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: The Wrestler!
ΕΤΟΣ: 2009
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Mickey Rourke
ΘΕΜΑ: «Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’80 , ο Ράντι «the Ram» ήταν ένας κορυφαίος επαγγελματίας παλαιστής του wrestling. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά συνεχίζει να αγωνίζεται σε ανεπίσημους αγώνες στο New Jersey. Αποξενωμένος τελείως από την κόρη του και ανίκανος να συνάψει οποιαδήποτε ουσιαστική ανθρωπινή σχέση ο Ράντι ζει μόνο για τους αγώνες και την αναγνώριση των θαυμαστών του. Μία καρδιακή προσβολή τον υποχρεώνει όμως να αποσυρθεί. Αρχίζει λοιπόν να αξιολογεί και να επαναπροσδιορίζει τη ζωή του. Προσπαθεί να πλησιάσει την κόρη του και διεκδικεί τον έρωτα από μια στρίπερ, την Κάσιντι. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μπορεί να καταλαγιάσει το πάθος του για τους αγώνες».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Ευάγγελος Μαρινάκης και Νικόλας Πατέρας!

Κάθε Κυριακή!

«Όλα καταλήγουν στο σήμερα και είτε θα θριαμβεύσουμε ως ομάδα ή θα διαλυθούμε. Πόντο-πόντο και φάση-φάση μέχρι το τέλος. Θα μάθετε πως και η ζωή είναι ένα παιχνίδι με πόντους, όπως το ποδόσφαιρο. Επειδή σε κάθε παιχνίδι, τόσο στη ζωή όσο και στο ποδόσφαιρο, το περιθώριο για λάθος είναι πολύ μικρό. Εννοώ πως μισό βήμα αργότερα ή νωρίτερα και δεν ξέρεις αν θα τα καταφέρεις. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργά ή πιο γρήγορα και δεν ξέρεις αν θα προλάβεις. Σε αυτή την ομάδα θα δώσουμε μάχη για έναν πόντο. Θα σκιστούμε και θα σκίσουμε όλους γύρω μας για έναν πόντο. Γιατί στο τέλος αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και στην ήττα. Ανάμεσα στο να ζήσεις ή να πεθάνεις.

Εγώ δεν μπορώ να σας αναγκάσω να το κάνετε. Πρέπει να κοιτάξετε τον διπλανό σας μέσα στα μάτια. Και θα δείτε κάποιον αποφασισμένο να παλέψει μαζί σας για αυτόν τον πόντο. Θα δείτε κάποιον που θα θυσιαστεί για την ομάδα, γιατί ξέρει ότι θα κάνετε το ίδιο κι εσείς. Αυτό είναι ομάδα. Είτε θα θριαμβεύσουμε ως ομάδα είτε θα πεθάνουμε ως μονάδες. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Εσείς τι θα κάνετε;»

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Any given Sunday!
ΕΤΟΣ: 1999
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Al Pacino
ΘΕΜΑ: «Ένας βετεράνος προπονητής του φούτμπολ διακατέχεται από έντονη ανησυχία για την ομάδα του, λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας και επικράτησης νέων πρακτικών, ηθών και φιλοσοφίας... Μια μοναδική ταινία για τη σύγκρουση ανάμεσα στον ιδεαλισμό και την εμπορευματοποίηση του αθλήματος , αλλά και τηνδιαφορετική αντιμετώπιση του παιχνιδιού, εντός και εκτός γηπέδου, από την παλαιά και τη νέα γενιά αθλητών και παραγόντων...»

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός!

* Η σχετική διαφήμιση της Nova με τον λόγο του Αλ Πατσίνο έδωσε και την αρχική ιδέα για το θέμα.
http://www.gazzetta.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!