tromaktiko: Πετρέλαιο Τέλος... ετοιμαστείτε για τις συνέπειες!

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πετρέλαιο Τέλος... ετοιμαστείτε για τις συνέπειες!



Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Πήρα αφορμή λοιπόν να σκαλίσω ένα θέμα που παρ' όλο που είναι γνωστό από παλιά, φαίνεται να μας πλησιάζει απειλητικά. Δεν είναι άλλο από το...
γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου στερεύουν. Όπως είπα και στην αρχή, αυτό δεν είναι κάποια καινούρια διαπίστωση. Είμαι 24 ετών και από μικρός ακούω πως το πετρέλαιο τελειώνει, πως πρέπει να ασχοληθούμε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα τέτοια πράσινα άλογα.

Αυτό που βλέπετε στην εικόνα είναι ένα απλό κωδωνοειδές διάγραμμα. Απλά μαθηματικά δηλαδή. Και τι μας δείχνει; Πώς στην κορυφή του διαγράμματος, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει το ζενίθ της (δεδομένου ότι όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο είναι γνωστά και πεπερασμένα). Ποιά είναι η σημασία του διαγράμματος πολύ πρακτικά; Ότι μέχρι το ζενίθ θα έχουμε καταναλώσει το μισό παγκόσμιο απόθεμα!

Σε πρώτη ανάγνωση δεν ακούγεται και τόσο άσχημο. Θα πει κάποιος εύλογα και τι έγινε. Έχουμε άλλο τόσο μέχρι να ανακαλυφθεί μια βιώσιμη εναλλακτική πηγή ενέργειας. Τα πράγματα δεν είναι δυστυχώς τόσο απλά...

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την συνεχή αύξηση στη ζήτηση του πετρελαίου καθημερινά. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΟΠΕΚ συγκρατούσε το αυξανόμενο κύμα ζήτησης ήταν να αυξομειώνει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά βούληση, προκαλώντας αύξηση της τιμής, μειώνοντας έτσι προσωρινά τη ζήτηση. Όταν περάσουμε όμως (αν δεν έχουμε περάσει ήδη) το ζενίθ της παγκόσμιας παραγωγής, αυτή η μέθοδος θα έρχεται σε σύγκρουση με την ολοένα και περισσότερο μειωμένη παραγωγή.

Οι συνέπειες αυτής της κατάσταση είναι πολυδιάστατες και τρομακτικές. Θα σταθώ μόνο σε μία. Έχει αποτυπωθεί απο μελέτες σε αντίστοιχη μορφής γράφημα η μεταβολή του παγκόσμιου πληθυσμού από τον μεσαίωνα ως σήμερα. Το ανησυχητικό που παρατηρείται από μια σύγκριση των δυο διαγραμμάτων είναι ότι η πληθυσμιακή έκρηξη στον πλανήτη παρατηρείται από την βιομηχανική επανάσταση και ακόμη πιο έντονα από την καθιέρωση του πετρελαίου. όλοι καταλαβαίνουμε πως αξιωματικά όταν φύγει το πετρέλαιο, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ακολουθήσει την ίδια πορεία στο διάγραμμα. Δεν είναι κινδυνολογία. Είναι η αμείλικτη θεωρία των αριθμών. Έτσι λειτουργούν όλες οι μεγάλες φούσκες. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει.

Η πηγή που άντλησα αυτά τα στοιχεία είναι ένα ντοκυμαντέρ που σας προτείνω να δείτε αν έχετε όρεξη, παρακάτω παραθέτω τα links:
http://www.youtube.com/user/kryfos0kosmo#p/u/36/doOxrGV9CIY
http://www.youtube.com/user/kryfos0kosmo#p/u/37/EWHTQf2BBAQ
http://www.youtube.com/user/kryfos0kosmo#p/u/38/2J1ii2YFIPQ
http://www.youtube.com/user/kryfos0kosmo#p/u/39/Qfv2AzGsMmM
http://www.youtube.com/user/kryfos0kosmo#p/u/40/QKihkhZvAbE
http://www.youtube.com/user/kryfos0kosmo#p/u/41/McpPQwu418M

Ας βγάλει ο καθένας από μας τα δικά του συμπεράσματα. Γεγονός είναι πως σαν άνθρωποι έχουμε απομακρυνθεί τόσο από τη γη όσο και μεταξύ μας. Μόνο επιστρέφοντας στη γη και βοηθώντας ο ένας τον άλλο πιστεύω πως θα επιβιώσουμε στα επόμενα 30 χρόνια. Τι να πω, ο Θεός μαζί μας!

Αναγνώστης

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!