tromaktiko: Πρόταση μομφής εξετάζουν οι γαλάζιοι

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση μομφής εξετάζουν οι γαλάζιοι



Αλήθειες και ψέματα. Αυτό θα είναι το μοτίβο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η Ν.Δ. το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να πείσει τον ελλη­νικό λαό ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Πα­πανδρέου έχει πει σωρεία ψεμάτων σε ό,τι αφορά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, το μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα που ακολού­θησαν.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο αφήνουν να εν­νοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τις κινήσεις που θα κάνουν σχετικά με αυτό το θέμα. Όπως λένε, εξετάζουν κατ’ αρχάς τα εξής ενδεχόμενα:

♦ Πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα αφορά τις κινήσεις και τα λεγόμενα του πρωθυπουργού,
♦ καθώς και πρόταση μομφής στην κυβέρ­νηση και στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου.

Η συνέντευξη του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στο γαλλικό canal + (την οποία έφερε στο προσκήνιο η εφημερί­δα «Καθημερινή» την προηγούμενη Κυρια­κή), στην οποία αποκάλυπτε ότι ο Γ. Παπαν­δρέου από τον Δεκέμβριο του 2009 είχε συ­ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ στη χώρα, στάθηκε και η αρχή του νέου στρατηγικού σχεδίου της Ν.Δ. με την ονομασία ο «Ψεύ­της και άσχετος πρωθυπουργός».

Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή επέμειναν στο ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού για πρώτη φορά προκύπτουν στοιχεία – από τα πλέον επίσημα χείλη – που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό ανακόλουθο σε σχέση με τα όσα είχε υποστηρίξει εξ αρχής. Η αξιο­ποίηση αυτής της ιστορίας ερχόταν μάλιστα την πιο κατάλληλη στιγμή, αφού στη Ν.Δ. πι­στεύουν ότι μετά την άνοιξη ανοίγει ο δρό­μος για πρόωρες εκλογές.

Έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες αποφασίστηκε κατ’ αρχάς να υπάρξει μια δήλωση του εκ­προσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη μέσα από την οποία θα γινόταν καθαρό «το πολιτι­κό παιχνίδι που είχε παίξει ο ίδιος ο πρωθυ­πουργός με το ΔΝΤ», ενώ το αμέσως επόμε­νο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.

Η Ν.Δ. θέλησε να υπενθυμίσει:
Πρώτα απ’ όλα ότι ενώ τον Δεκέμβριο του 2009 είχε συζητήσει με τον Ντομινίκ Στρος-Καν την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει τον ίδιο μήνα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρω­θυπουργός είχε πει κατηγορηματικά ότι «βεβαίως τα σενάρια για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υφίστα­νται».

Παρόμοια δήλωση είχε κάνει και στις 14 Ιανουαρίου του 2010 λέγοντας ότι δεν πρό­κειται να προσφύγουμε στο ΔΝΤ γιατί η χώ­ρα δεν το έχει ανάγκη.

Με βάση αυτά τα δύο στοιχεία αλλά και άλλα, τα οποία αναζητούν οι άνθρωποι της Ν.Δ., τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολί­τευσης πρόκειται να κινηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με το επιχείρημα ότι άλ­λα έλεγε και αλλά έκανε ο Γ. Παπανδρέου. Στα επιχειρήματα των γαλάζιων στελεχών θα προστεθεί και το γεγονός ότι ενώ ζητού­σε βοήθεια από το ΔΝΤ μοίραζε το επίδομα αλληλεγγύης και έλεγε στους πολίτες ότι «έχουμε λεφτά». Ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς θα του επιτεθεί προσωπικά και θα τον κατη­γορήσει ότι μόνο για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό καθυστέρησε να πάρει μέτρα με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μεγαλώσει και άρα να αυξηθεί ο δανεισμός.

Κλείνει το μάτι στο εφήμερο!
Το θέμα αυτό ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για τον πρόεδρο της Ν.Δ., που για πρώτη φορά από την εκλογή του αντιμετώπιζε τα πιο σοβα­ρά εσωκομματικά προβλήματα και προσωπική αμφισβήτηση. Η στάση που κράτησε στο θέ­μα της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και η παλινωδία των δηλώσεων δημιούργη­σαν δυσφορία σε πολλά στελέχη του μεσαίου χώρου και όχι μόνο. Οι πληροφορίες λένε ότι και κάποιοι από τους στενούς του συνεργάτες δυσαρεστήθηκαν από τον όλο χειρισμό του θέματος, αφού πιστεύουν πως η Ν.Δ. έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει το γεγονός ότι πρώτη αυτή είχε μιλήσει για το θέμα και άρα οι θέσεις και οι απόψεις της για τον χειρι­σμό της κρίσης αποδεικνύονται σωστές. Όπως υποστηρίζουν, δεν ανέδειξαν το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλιο η Ν.Δ. είχε μιλήσει για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και μάλιστα ο Αντ. Σαμαράς είχε εκφράσει την άποψη ότι μπορούν να βρεθούν τα 50 δισ. μέ­σα από αυτή τη διαδικασία, ενώ τώρα πια πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση ακό­μα και τα μισά χρήματα.

Στα κρυφά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, που έχει καταγραφεί πλέον ως ο εκφραστής του μεσαί­ου χώρου μέσα στη Ν.Δ., με συνεντεύξεις του τάχθηκε κατ’ επανάληψη υπέρ της αξιοποίη­σης της κρατικής περιουσίας, τη στιγμή που η επίσημη θέση μιλούσε για ξεπούλημα, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, συνεργά­τες του διέρρεαν ότι «δυστυχώς κάποιες φο­ρές η Ν.Δ. κλείνει το μάτι σε διάφορες κοινω­νικές ομάδες με στόχο το εφήμερο». Τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανερά άλλοι τα λένε στα κρυφά. Και αυτό είναι γνω­στό στους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τις απόψεις του Κ. Μητσοτάκη είπαν απλώς ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις και κρίσεις. Όμως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους του προέδρου γνωρίζουν καλά ότι η πολιτική που προσπαθούν να ακολουθήσουν είναι πολύ δύσκολη, αφού από τη μία καλούνται να υιο­θετήσουν και να σταθούν δίπλα στα αιτήματα κοινωνικών ομάδων που θίγονται, ενώ από την άλλη πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με την υπόδειξη του ΔΝΤ πρέπει να προχωρήσουν…

Νέα Δεξιά...
Το γεγονός όμως ότι οι ίδιοι έχουν επιλέξει να διαμορφώσουν μια νέα λαϊκή δεξιά τούς φέρνει αντιμέτωπους με ανθρώπους και θέ­σεις που όχι μόνο υπάρχουν στη Ν.Δ., αλλά στο παρελθόν διαδραμάτισαν και σημαντικό ρόλο. Έτσι έχουν αρχίσει οι πρώτοι ψίθυροι για πειθαρχικά μέτρα εναντίον όλων όσοι διαφοροποιούνται από τις επίσημες από­ψεις του κόμματος έτσι όπως τις εκφράζει ο Αντ. Σαμαράς και τα κορυφαία στελέχη που βρίσκονται δίπλα του. Το εάν αυτό είναι μια απλή απειλή ή θα γίνει πράξη, ο χρόνος θα το δείξει.
http://www.topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!