ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2011
∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ∆ΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού έλεγχου (Π.Κ.Π.Φ&Π.Ε) Μαγνησίας (Βόλος) ως Εθνικό Εργαστήριο για προσδιορισµό βαρέων µετάλλων, το τελευταίο διάστηµα προέβη σε αναλύσεις δειγµάτων σε κηπευτικά της περιοχής Βοιωτίας . Με βάση τις αναλύσεις αυτές σας γνωρίζουµε τα παρακάτω:
1. Η δειγµατοληψία πραγµατοποιήθηκε από το Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Πειραιά, στην περιοχή ευθύνης του και συγκεκριµένα στις περιοχές Οινόφυτα, Σχηµατάρι, Άγιος Θωµάς και σε περιοχές του ∆ήµου Θήβας .
Τα δείγµατα απεστάλησαν για ανάλυση στο Π.Κ.Π.Φ&Π.Ε Μαγνησίας
2. Οι αναλύσεις των δειγµάτων έγιναν τους τελευταίους δύο µήνες
3. Ο συνολικός αριθµός των αναλυθέντων δειγµάτων ήταν τριάντα πέντε (35) και αφορούσαν: µαρούλια, καρότα, λάχανο, πράσα, σπανάκι, µαϊντανό, πατάτες, ρέβες, κρεµµύδια ξερά και χλωρά και σέλερι.
4. Τα αποτελέσµατα των αναλύσεων είναι σε mg/Kgr νωπού προϊόντος και δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήµατα στα προϊόντα της γης που παράγονται στην ελεγχόµενη περιοχή , καθ όσον :
* Σε ότι αφορά το κάδµιο οι ευρεθείσες συγκεντρώσεις είναι µικρότερες των ορίων που προβλέπονται από τον Καν.1881/2006
* Σε ότι αφορά τον υδράργυρο, επειδή δεν έχουν ορισθεί ανώτατα όρια, από τον Καν.1881/2006 οι ευρεθείσες συγκεντρώσεις στα δείγµατα συγκρινόµενες µε τα όρια των κοινοτικών υπολειµµάτων των φυτοφαρµάκων (MRL ‘s ), είναι µικρότερες.
* Σε ότι αφορά το Μόλυβδο , λαµβάνοντας υπ όψιν το ότι η αβεβαιότητα της µεθόδου προσδιορισµού του είναι +(-)37% , δεν υπάρχει πρόβληµα διότι σε κανένα δείγµα το αρνητικό 37% της ευρεθείσας τιµής από την ανάλυση δεν ξεπερνά τα προβλεπόµενα όρια του Καν. ΕΚ 1881/2006 .
* Τα ευρήµατα των δειγµάτων για τα λοιπά βαρέα µέταλλα (νικέλιο, χρώµιο, χαλκός, ψευδάργυρος) δεν µπορούν να αξιολογηθούν γιατί από τον καν. 1881/2006 δεν έχουν ορισθεί ανώτατα όρια .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ