οποίου ζητήθηκε από τους διευθυντές των σχολείων η παρακράτηση προμήθειας 1,70 ευρώ από τους μισθούς των εκπαιδευτικών. Εν ολίγοις, προκειμένου να πληρωθούν τον μισθό τους, τους ζητείται πρώτα να πληρώσουν!
Αν και η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων είναι προφανώς υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης, το κενό που δημιουργήθηκε κατά τη μετάβαση από το προηγούμενο πρόγραμμα έκδοσης καταστάσεων μισθοδοσίας στο νέο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών οδήγησε τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Ν. Λέσβου, Β. Κοντάρα, στην αναζήτηση λύσης εκ των... έξω.
Αφορμή, ότι το μέχρι τότε λογισμικό που χρησιμοποιούσε το στελεχωμένο από ένα άτομο γραφείο μισθοδοσίας δεν ήταν συμβατό με τα νέα δεδομένα. Ο δε αποσπασμένος υπάλληλος που το χειριζόταν... πήρε το μυστικό μαζί του, καθώς το είχε διαμορφώσει ο ίδιος, με αποτέλεσμα κανένας άλλος να μην το γνωρίζει όταν αυτός έφυγε από την υπηρεσία.
Για το ζήτημα της ανάθεσης της μισθοδοσίας σε ιδιώτη, ο οποίος σημειωτέον δεν φαίνεται να είναι σχετικός με το αντικείμενο, καθώς φέρεται να έχει στην Αθήνα εταιρεία που πουλάει μπαλόνια για γάμους, βαφτίσεις, πάρτι κ.λπ., δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, αντιθέτως, βρέθηκαν προ τετελεσμένων.
Τους έπιασαν στον ύπνο
Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί από τους συλλόγους καθηγητών γυμνασίων και λυκείων του νομού, το ζήτημα έγινε γνωστό κατά αιφνιδιαστικό τρόπο όταν τέσσερις μέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων διακινήθηκε στους διευθυντές των σχολείων και στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε στους ίδιους, e- mail με τους αριθμούς λογαριασμών του ιδιώτη για την καταβολή των ποσών που θα συγκεντρώνονταν από τις παρακρατήσεις.
Λόγω και της χρονικής στιγμής της ενημέρωσης οι αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών ήρθαν μετά τις γιορτές, όταν άρχισαν να συνειδητοποιούν τι γίνεται και να ζητούν επίσημη ενημέρωση, ενώ ήδη είχε κυλήσει ένας μήνας όπου η μισθοδοσία είχε γίνει με τα νέα δεδομένα.
Η επίσημη ενημέρωση τελικώς ήρθε έναν μήνα μετά την ψυχρολουσία του e-mail, και αφού υπήρξαν και οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ Λέσβου, η οποία χαρακτηρίζει «παράνομη» την παρακράτηση και καλεί την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση του γραφείου μισθοδοσίας της Β/θμιας. Έντονη είναι η αντίδραση και της ΕΛΜΕ Λήμνου, η οποία επιβεβαιώνει την απουσία επίσημης ενημέρωσης.
Με έγγραφο που κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες του νομού και τις αρμόδιες διευθύνσεις, στις 21.1.2011 ο διευθυντής αναφέρει ότι η «επιβάρυνση είναι προσωρινή, διάρκειας δύο ή τριών μηνών», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι «θα δοθεί σύντομα λύση από τους διοικητικά προϊσταμένους μας». Ωστόσο, τέτοια λύση δεν φαίνεται να επιδιώχθηκε εκ των προτέρων, αντιθέτως αυτό που παρουσιάζεται με το παραπάνω έγγραφο είναι μια επείγουσα κατάσταση από την οποία ανέκυπτε το δίλημμα «ή ιδιώτης ή πάγωμα της μισθοδοσίας».
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, λύσεις υπάρχουν μέσα από τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας ή ακόμα και με τις δυνατότητες που προσφέρει το ελεύθερο λογισμικό. Από την άλλη, ο διευθυντής Β. Κονταράς επικαλείται έλλειψη προσωπικού, αλλά σύμφωνα με τους καθηγητές προσωπικό υπάρχει μεταξύ των αποσπασμένων στη Διεύθυνση.
Επίσης ο διευθυντής δικαιολογεί την απουσία επίσημης ενημέρωσης αποδίδοντάς την σε «λανθασμένη εκτίμηση» για την επάρκεια της προφορικής ενημέρωσης και την έκταση που θα έπαιρνε το θέμα, την οποία αποδίδει σε «εκμετάλλευση» του ζητήματος για συνδικαλιστικούς λόγους και όχι στο κενό νομιμότητας των χειρισμών του.
Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σχεδόν υπό διωγμό εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής υλοποίησης του μνημονίου, έρχεται ένα ακόμη κερασάκι να προστεθεί στην «τούρτα».
Έτσι, σήμερα, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ με αιχμή τις συγχωνεύσεις σχολείων, στον νομό η κινητοποίηση επεκτείνεται σε απεργία, με αίτημα, μεταξύ άλλων, να διευθετηθεί η εν λόγω διοικητική αυθαιρεσία με δημόσια μέσα χωρίς την επιβάρυνση των καθηγητών. Διαφορετικά η ΕΛΜΕ Λέσβου, όπως αναφέρει σε απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, ετοιμάζει εξώδικο...
Κινητοποιήσεις για τις συγχωνεύσεις
Σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφέρειες προχωρούν σήμερα οι τοπικές Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ μετά την απόφαση της Γ.Σ. των ΕΛΜΕ για τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 - 5 μ.μ.). Για την Αθήνα το ραντεβού είναι στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Σταδίου 31) στη 1 μ.μ. Οι εκπαιδευτικοί, όπως όλα δείχνουν, εντείνουν τις αντιδράσεις τους στις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων που θα σημάνουν την κατάργηση ολόκληρων εκπαιδευτικών μονάδων. Αυτό προκαλεί φόβους για κατάργηση οργανικών θέσεων, όσων δεν είναι δυνατό να μεταταχθούν, ενώ από την άλλη αναμένεται το πλήρες ξεχαρβάλωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη δημιουργία υπερσυνωστισμένων τμημάτων στα σχολεία.
Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ σε συντονισμό έχουν ήδη εξαγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ ανοίγουν βηματισμό στις ενέργειές τους. Η ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ σε επαγρύπνηση και συγκεκριμένα τις παρακινεί να προβούν σε διαμαρτυρίες και στους καλλικρατικούς δημάρχους σε χρόνο που θα καθορίσουν οι ίδιες, καθώς και σε ενημέρωση - αναφορικά με τις συνέπειες των συγχωνεύσεων - των γονέων αλλά και των ίδιων των μαθητών κι ευρύτερα των τοπικών κοινωνιών μέσα από συνεντεύξεις Τύπου για τα τοπικά μέσα, εκδηλώσεις κ.λπ.
http://www.topontiki.gr/