tromaktiko: «Οδικός χάρτης» για τα εργασιακά από την τρόικα

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

«Οδικός χάρτης» για τα εργασιακά από την τρόικα



Ελαστικό οκτάωρο, αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, κατάργηση υπερωριών και μονιμοποίησης και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για μειώσεις μισθών στις επιχειρήσεις, προβλέπει ο «οδικός χάρτης» της τρόικας.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, τρρία συν ένα χρονοδιαγράμματα για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στα επικουρικά Ταμεία άφησε πίσω της η τρόικα κατά τον τελευταίο έλεγχο στο υπουργείο Εργασίας, γύρω από την πρόοδο υλοποίησης των επιταγών του μνημονίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι επιτηρητές των δανειστών μας κατέληξαν, ύστερα από έντονες συζητήσεις, σε έναν «οδικό χάρτη» των αλλαγών, μετά τη διαπίστωση ότι πολλά σημεία της εργατικής νομοθεσίας δεν καλύπτουν όσα επιβάλλει η δανειακή σύμβαση, ενώ κάποια άλλα, όπως η πρόοδος των επιχειρησιακών συμβάσεων, απαιτούν στενή παρακολούθηση.

Ετσι κατέληξαν στη δέσμευση για κατάρτιση ως το τέλος Μαρτίου νομοσχεδίου με τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ελαστικό ωράριο). Δραστηριοποίηση ως τον Ιούνιο των νέων ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με συγκεκριμένους στόχους. Αλλαγή του νόμου για τις κλαδικές συμβάσεις ως τον Σεπτέμβριο, εφόσον δεν μειωθούν οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων. Ταυτοχρόνως, η τρόικα άσκησε ασφυκτικές πιέσεις για την επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής της οικονομικής κατάστασης των επικουρικών Ταμείων, προκειμένου η επόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση να υλοποιηθεί το φθινόπωρο και να ισχύσει από το 2012. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τους επόμενους μήνες αφορούν τα εξής:

1. Τον Μάρτιο θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ τροπολογίες που θα αφορούν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σήμερα ύστερα από 18 μήνες συνεχούς εργασίας και τρεις ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου η σύμβαση ενός εργαζομένου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Η διάταξη αυτή θα αλλάξει, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου χωρίς τη «μονιμοποίηση» του εργαζομένου.

Επίσης, θα αυξηθεί το διάστημα εφαρμογής του ελαστικού ωραρίου. Σήμερα μια επιχείρηση μπορεί να απασχολεί επιπλέον χρόνο τους εργαζομένους, αρκεί να εφαρμόσει αντιστοίχως μικρότερο ωράριο και να ισοσταθμίσει το 8ωρο. Η αυξομείωση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 32 εβδομάδων. Με τον τρόπο αυτόν δεν καταβάλλει υπερωριακή απασχόληση το διάστημα που απασχολεί επιπλέον ώρες το προσωπικό της. Με τη νέα ρύθμιση θα αυξηθεί ο χρόνος εντός του οποίου θα εφαρμόζεται το ελαστικό ωράριο (αυξομείωση), έτσι ώστε η ανταπόδοση του επιπλέον χρόνου απασχόλησης να γίνεται στη διάρκεια ενός έτους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται κοινή ρύθμιση των υπουργείων Εργασίας και Δικαιοσύνης για την επίσπευση του χρόνου των δικονομικών διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται εντός ενός μήνα, αντί των οκτώ μηνών που απαιτούνται σήμερα.

2. Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν στελεχωθεί πλήρως οι νέες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ το ΣΕΠΕ θα κινείται πλέον με συγκεκριμένο πλάνο ελέγχων ανά κλάδο παραγωγής και ανά επιχειρησιακή δραστηριότητα. Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και για τον περιορισμό της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.
3. Ως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας καλείται να υποβάλει στην τρόικα συγκεκριμένο «report» με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που συνομολογήθηκαν, προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσον τελικώς ο νέος νόμος βοήθησε στον στόχο της μείωσης των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα. Από την εξέλιξη αυτή θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα τροποποιηθεί ή όχι το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Ταυτοχρόνως, το υπουργείο δεσμεύθηκε ως τον Σεπτέμβριο να φέρει νομοθετική διάταξη με την οποία θα θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον περιορισμό της επέκτασης των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων στους μη συνδικαλισμένους- εργοδότες και εργαζομένους-, δηλαδή σε όσους δεν εκπροσωπήθηκαν κατά τη θέσπιση των συγκεκριμένων κλαδικών συμβάσεων. Σήμερα η επέκταση γίνεται χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά με την τυπική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

http://www.topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!