tromaktiko: Γέμισε κουβάδες το Καστέλο!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Γέμισε κουβάδες το Καστέλο!



ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΧΑΛΙ!
Οι κεντρικές αίθουσες πλημμυρίζουν, η ξύλινη οροφή έχει μουχλιάσει, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα υπόγεια...
Κουβάδες αντικρίζουν οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου κατά την χειμερινή περίοδο. Με αυτό τον πρόχειρο τρόπο επιχειρούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, που πολλαπλασιάζονται από την έλλειψη συντήρησης στο μνημείο «βιτρίνα» της Ρόδου. Η εικόνα του παλατιού των Ιπποτών είναι απογοητευτική.


Οι κεντρικές αίθουσες στον όροφο πλημμυρίζουν, σε αρκετά σημεία η ξύλινη οροφή έχει μουχλιάσει, τα ηλεκτρολογικά συνεχώς παρουσιάζουν βραχυκυκλώματα, στον αυλειο χώρο υπάρχουν ρωγμές, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα υπόγεια, με τα εγκαταλελειμμένα έπιπλα να έχουν κατακλύσει τον χώρο.

Πλήγμα στην βιτρίνα

Οι χιλιάδες επισκέπτες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το παλάτι των Ιπποτών δικαίως εκφράζουν παράπονα και αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί. Η εικόνα του Μνημείου και η μη λειτουργία του όπως πρέπει αποτελούν αναμφίβολα σοβαρό πλήγμα στην τουριστική εικόνα της πόλης και του νησιού γενικότερα και μάλιστα σε μια περίοδο ισχυρής δοκιμασίας του Ροδιακού τουρισμού.


Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος από τους πύργους ((ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές)και τα έργα αποκατάστασης -κεντρική είσοδος- βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη! Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ροδίων το έργο μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου μετά την κατάρρευση του, αν είχε βρεθεί άμεσα χρηματοδότηση.


Δυστυχώς όμως παρά τις διαβεβαιώσεις τριών υπουργών (Μ. Λιάπης, Α. Σαμαράς και Π. Γερουλάνος) όχι μόνο η αποκατάσταση δεν έγινε άμεσα, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου) κατέδειξε την έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά και πόρων από το κεντρικό υπουργείο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι τα περισσότερα έργα αποκατάστασης της Μεσαιωνικής Πόλης, εντάχτηκαν τελικά στο ΠΕΠ. Η εικόνα δε, που παρουσιάζει συνολικά το παλάτι, είναι πλέον τραγική, καθώς η έλλειψη συντήρησης είναι πλέον εμφανής σε όλους τους χώρους και κατ΄υπερβολή το παλάτι «κινδυνεύει».
Σε κατάσταση γιαπιού

Οι επισκέπτες του Παλατιού χρησιμοποιούν ως είσοδο τη δευτερεύουσα πλαϊνή πύλη που επιτρέπει την προσπέλαση στο εσωτερικό του παλατιού (με τις όποιες δυσκολίες ιδιαίτερα δε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες) και το παλάτι υποδέχεται τους επισκέπτες σε κατάσταση «γιαπιού».

Οι εργασίες στη κεντρική είσοδο που παραμένει κλειστή συνεχίζονται και οι γιγάντιες σκαλωσιές καλύπτουν παντελώς την επιβλητική πρόσοψη του παλατιού. Η πτώση τμήματος του τείχους (πολεμίστρες) οφείλεται στην ελλιπή συντήρηση. Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που στο παλάτι έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης ήταν επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, με αφορμή την διάσκεψη κορυφής τον Δεκέμβριο του 1988.

Χαρακτηριστικό της απαράδεκτης κατάστασης ήταν ότι δεκατρείς μήνες μετά την κατάρρευση τμήματος της κεντρικής εισόδου το τότε υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καν ασχοληθεί με το θέμα. Μάλιστα με αφορμή αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Δράσις» και τις πιέσεις της αρχαιολογίας το ΚΑΣ «αναγκάστηκε» να φέρει στην συνεδρίαση προς έγκριση την μελέτη αποκατάστασης του πρώτου σε επισκεψιμότητα μνημείου του νησιού και ένα από τα πιο χρυσοφόρα της χώρας. Αν και αξίζει να αναφερθεί, ότι σε ενημερωτικό σημείωμα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι η απάντηση της δεν είχε απολογητικό χαρακτήρα, ενώ επίρριψε τις ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οι πολίτες και οι επισκέπτες της Ρόδου για μια ακόμη χρονιά θα γίνουν μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης. Το Παλάτι παραμένει σε κατάσταση «γιαπιού», οι εκπρόσωποι των τουριστικών επαγγελματικών φορέων διαμαρτύρονται και η νέα δημοτική αρχή οφείλει να πιέσει το υπουργείο Πολιτισμού- Τουρισμού. Να σημειωθεί ότι το παλάτι των Ιπποτών χρησιμοποιείται συχνά για μεγάλες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, διεθνείς πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, που αποφέρουν σε αρκετές περιπτώσεις επιπλέον έσοδα στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πάνω από 300χιλ επισκέπτες το καλοκαίρι
Το Παλάτι κατασκευάστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου το 1319. Το 1937 οι Ιταλοί κατακτητές το αναστήλωσαν (μέσα σε τέσσερα χρόνια ) με προσωπική επίβλεψη και παρουσία του τετράρχη του φασισμού Τζέζαρε Μαρία Ντε Βέκκι που το χρησιμοποιούσε ως στρατηγείο του.


Να σημειωθεί πως το Μέγαρο των Ιπποτών, υποδέχεται πάνω από 300.000 τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Τα περισσότερα έργα συντήρησης και επισκευών έγιναν επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, με αφορμή την Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Δεκέμβριος 1988) που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι.

ΠΗΓΗ: ΔΡΑΣΙΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!