tromaktiko: Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα



Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματαΥπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ελευθερία στην πρόσβαση εργασίας, (απελευθέρωση των λεγομένων «κλειστών» επαγγελμάτων). 
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, πως ενώ στα λόγια είναι κατά των περιορισμών στην άσκηση των επαγγελμάτων, αρνείται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για λόγους. Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο δέχθηκε βολές και από βουλευτές τηςκυβέρνησης, κάτι που έκανε τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριο Σαλμά να θριαμβολογήσει: «Ο κ. Γείτονας, ο κ. Καρτάλης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρίνης στην Επιτροπή ανέβηκαν στα κεραμίδια. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 7. Η κυρία Σκραφνάκη, ήταν εντελώς αντίθετη στο νομοσχέδιο, όπως και ο κ. Τσώνης, που ήταν εναντίον λόγω της ιατρικής απελευθέρωσης» σημείωσε ο κ. Σαλμάς. «Για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο ζήτησαν το λόγο - όχι για να το κατηγορήσουν» αντείπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.
Παρότι ουδείς βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμαρτυρήθηκε όντως για το άρθρο 7 και δήλωσε πως το καταψηφίζει, θεωρώντας αντισυνταγματικό και παράλογο, να καλούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, που δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, να καταβάλουν εισφορές στο ΤΕΕ, είτε να απολογούνται για «αδικαιολόγητα χαμηλές» αμοιβές τους (σ.σ.: το άρθρο 7, καίτοι καταργεί τις υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές, δίνει το δικαίωμα στο ΤΕΕ να καλέσει σε απολογία τους μηχανικούς σε περίπτωση που διαπιστωθούν «ασυνήθιστα χαμηλές συμβάσεις»). Ομόθυμη δε, υπήρξε η απαίτηση των κομμάτων, να αποκλειστεί η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών πανελλαδικής δραστηριότητας, κάτι που τελικά, έκανε δεκτό ο υφυπουργός.
Πολλοί βουλευτές ζήτησαν την ειδική αντιμετώπιση του κλάδου των συμβολαιογράφων και προσδιορισμό του αριθμού τους από τώρα, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, εκτίμησε πως τα περιθώρια που δίνονται στην κυβέρνηση να ρυθμίσει τα του κλάδου με προεδρικά διατάγματα «είναι ευρύτατα» και «αυτό δημιουργεί ένα θέμα». Από πλευράς πλειοψηφίας, δεν έλειψαν και διστακτικές τοποθετήσεις, όπως αυτή του βουλευτή Καβάλας, Δημ. Παπουτσή, που έκρινε ορθότερο να περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο κατώτατη αμοιβή για τους δικηγόρους, ενώ εξέφρασε και τον φόβο του για την εξόρμηση εταιρειών της πρωτεύουσας στην επαρχία, με πλέον ανταγωνιστικές προϋποθέσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!