tromaktiko: Σύνοδος των Εφήβων - Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σύνοδος των Εφήβων - Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος



Τι είναι η "Σύνοδος των Εφήβων"
Η "Σύνοδος των Εφήβων" είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια που φοιτούν στην Γ' Γυμνασίου...


, στην Α' και Β' τάξη όλων των ενιαίων λυκείων και τεχνικών και επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ και ΕΠΑΛ) καθώς και των Εσπερινών λυκείων της πατρίδας μας.
Γιατί ονομάζεται " Σύνοδος των Εφήβων"Η λέξη " Σύνοδος" είναι εκείνη που δίνει το βαθύτερο νόημα της προσπάθειας αυτής. Όπως είναι γνωστό στην εκκλησιαστική μας παράδοση σημαίνει τον τρόπο που μια εκκλησιαστική κοινότητα αντιμετωπίζει τα θεολογικά, λειτουργικά και ποιμαντικά της προβλήματα έχοντας τη συνείδηση ότι το κέντρο της είναι ο Κύριος μας.
Σκοπός του προγράμματος δεν είναι η προσομοίωση στον τρόπο λειτουργίας της Ι.Συνόδου αλλά η άσκηση των συμμετεχόντων στο διάλογο ως ορθόδοξων χριστιανών με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Να μάθουν,οι συμμετέχοντες, πως η προσωπική αναζήτηση, η ευαισθητοποίηση στα προβλήματα των ανθρώπων, ακόμα η προσωπική δοκιμασία ή η αντίρρηση μπορεί να συνδεθεί με αντίστοιχες θέσεις πολλών άλλων ανθρώπων που συνδέονται ως αδελφοί στο κοινό ευχαριστιακό σώμα της Εκκλησίας μας . Να αντιληφθούν ότι η Θεολογία μας δεν είναι διανοητική άσκηση ειδικών, αλλά καθημερινός διάλογος του προσωπικού βίου με όλες τις προκλήσεις που κλείνει εντός του με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου και των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Με άλλα λόγια στόχοι του προγράμματος αυτού είναι:
α. Η εξάσκηση των εφήβων στο γεγονός που ονομάζεται Συνοδικότητα.
β. Η καλλιέργεια του εκκλησιαστικού ήθους που είναι γεγονός κοινωνίας και πλέγμα διαπροσωπικών σχέσεων που στοχεύει στη Βασιλεία του Θεού χωρίς η μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων να σημαίνει συμβιβασμός ή αλλαγή στόχου.
γ. Η διαμόρφωση ενός "χώρου" συνάντησης και διαλόγου των νέων μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας.
δ. Η άσκηση των νέων στη διαχείριση, θεολογικών αλλά και πρακτικών καθημερινών προβλημάτων.
ε. Η άσκηση των νέων στη συμμετοχή σε διοικητικά εκκλησιαστικά όργανα και στη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων.
στ. Να ενημερωθούν, όσοι θα συμμετάσχουν, στον τρόπο με τον οποίο η Ι.Σύνοδος εργάζεται, να δουν από κοντά τις υπηρεσίες της, να ανιχνεύσουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η Εκκλησία μας να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών μας.
Η "Σύνοδος των εφήβων" ως... Τόπος συνάντησης και διαλόγου
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο λόγος των νέων ανθρώπων χαρακτηρίζεται από την αμφισβήτηση αλλά και από την επιδίωξη επίτευξης οραμάτων από τα οποία εμπνέονται. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας εκκλησιαστικός θεσμός να προσφέρει ευκαιρίες συνάντησης και διαλόγου υποστηρίζοντας υλικά την προσπάθεια αυτή. Είναι επίσης γνωστό ότι οι νέοι μας δεν έχουν ευκαιρίες ουσιαστικής επικοινωνίας ιδιαίτερα μέσα στη ζωή της εκκλησίας.

Η "Σύνοδος των εφήβων" ως... Τόπος κατάθεσης ιδεών και προτάσεων
Μέχρι σήμερα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εκφράσουν ελεύθερα θέσεις ή αντιρρήσεις, ιδέες και προτάσεις άμεσα προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θεωρούμε επομένως σημαντικό γεγονός νέοι από κάθε σημείο της πατρίδας μας, κάθε έτος να μπορούν να συζητούν και να καταγράφουν τις κρίσεις τους για το παρόν, να διατυπώνουν το όραμά τους για το μέλλον και κυρίως να συνδέουν τις θέσεις αυτές με την πορεία τους μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα...

http://synodoiporia.blogspot.com/2011/02/blog-post_2914.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!