tromaktiko: Αστική ευθύνη του εργοδότη ειναι υποχρεωτική

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αστική ευθύνη του εργοδότη ειναι υποχρεωτική



Χαζευοντας σε Κυπριακά Ασφαλιστικά site βρηκα πως με νόμο που ισχύει απο το 1997 (!) η Αστική ευθύνη του εργοδότη ειναι υποχρεωτική!
Ποιο συγκεκριμένα:

Κάθε εργοδότης που απασχολεί έστω και ένα υπάλληλο, σύμφωνα με τον Περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης των Εργοδοτών Νόμο του 1997, είναι υποχρεωμένος να ασφαλιστεί για την νομική ευθύνη του προς τον υπάλληλο του σε σχέση με οποιονδήποτε ατύχημα ή ασθένεια που μπορεί να προξενηθεί κατά την διάρκεια της εργοδότησης του.
Η υποχρέωση για ασφαλιστική κάλυψη που απαιτεί ο Νόμος αφορά οποιοδήποτε πρόσωπο απασχολεί άλλο άτομο για περισσότερο από 8 ώρες εβδομαδιαίως.
Ο όρος "ατύχημα" περιλαμβάνει σωματική βλάβη ή θάνατο και, για να εγερθεί νομική ευθύνη εναντίον του, θα πρέπει ο εργοδότης να θεωρηθεί ένοχος αμέλειας ή να έχει παραβεί το καθήκον που του επιβάλλει η Νομοθεσία.
Η κάλυψη που προβλέπει ο Νόμος επεκτείνεται και σε Κύπριους εργοδοτούμενους του εργοδότη στο εξωτερικό, νοουμένου ότι αυτοί είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου.
Ελάχιστα όρια ευθύνης

Τα ελάχιστα όρια ευθύνης, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από το νόμο είναι:
Για κάθε εργοδοτούμενο €85,430
Για κάθε περιστατικό €3,420,000
Για κάθε περίοδο ασφάλισης €5,126,000
Όρια ευθύνης: Τα όρια ευθύνης στην ασφάλεια ευθύνης εργοδότη μπορούν να αυξηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη με το ανάλογο επασφάλιστρο.

Ο Νόμος υποχρεώνει τους εργοδότες να τηρούν καταστάσεις σε σχέση με τον αριθμό των εργοδοτουμένων τους, τα καθήκοντα του καθενός και τις ακαθάριστες απολαβές τους.
"Ακαθάριστες απολαβές" σημαίνει το μισθό καθώς και οποιαδήποτε άλλα ωφελήματα που έχει ο εργοδοτούμενος (διατροφή, υπερωρίες, κλπ).
Το ποσό των ακαθάριστων απολαβών των υπαλλήλων του είναι μια ουσιώδης πληροφορία που οφείλει ο εργοδότης να αποκαλύπτει στον ασφαλιστή του, αφού το ποσό αυτό αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του ασφαλίστρου. Στο τέλος κάθε Περιόδου Ασφάλισης, ο εργοδότης οφείλει να υποβάλλει και πάλι παρόμοια κατάσταση, ώστε να γίνονται, αν χρειάζεται, οι αναγκαίες αναπροσαρμογές.

Αδικήματα και ποινές
Εργοδότες που παραλείπουν να ασφαλιστούν όπως προβλέπει ο Νόμος διαπράττουν αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης τους υπόκεινται σε φυλάκιση για περίοδο μέχρι 12 μήνες ή σε πρόστιμο μέχρι 1.000ΛΚ ή και στις δύο ποινές. Παρόμοιες ποινές προβλέπονται και σε περίπτωση ψευδών ή παραπλανητικών δηλώσεων ή απόκρυψης ουσιωδών στοιχείων.

Αριθμός μητρώου εργοδότη
Ο αριθμός Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Εργοδότη είναι ένα αναγκαίο στοιχείο που θα πρέπει να παρουσιάζεται σε όλα τα βασικά έγγραφα σε σχέση με την ασφάλιση. Για το λόγο αυτό όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν και να αποκαλύπτουν τον αριθμό αυτό στον ασφαλιστή τους.

www.insuranceforum.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!