Συχνά οι γονείς πιστεύουν ότι τα μωρά τους ξεκινούν να βγάζουν δόντια, όταν, γύρω στους 3 ή 4 μήνες της ζωής της, τρέχουν σάλια από το στόμα τους ή βάζουν τα χεράκια τους στο στόμα. Ωστόσο, παρά τα όσα κοινώς γνωρίζουμε, η...
αλήθεια είναι ότι όλα αυτά αποτελούν σημάδια της ανάπτυξης του μωρού και τις
Γι’ αυτό και πολλοί γονείς θα έχουν παρατηρήσει ότι, από την έναρξη αυτών των συμπτωμάτων, μεσολαβεί μεγάλο διάστημα έως την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Επομένως, μέχρι να δείτε τα ούλα του μωρού σας φουσκωμένα και το πρώτο του δοντάκι να… σκάει, μην πιστεύετε ότι τα «κλασικά συμπτώματα» οδηγούν σε οδοντοφυϊα. Τα περισσότερα μωρά θα ξεκινήσουν να έχουν τις ενοχλήσεις της οδοντοφυϊας μετά το πρώτο εξάμηνο. Συνήθως, τα πρώτα δοντάκια, που βγάζουν είναι τα δύο πρώτα μπροστινά.
Παρακολουθήστε, λοιπόν, εκείνο το σημείο και όταν παρατηρήσετε φουσκωμένα ούλα, τότε να ξέρετε ότι το μωρό σας θα ξεκινήσει να έχει ενοχλήσεις, και θα έχει τάση να μασουλάει συνέχεια κάτι.
Μετά τα δύο κάτω δοντάκια, θα εμφανιστούν τα δύο επάνω και όλα τα υπόλοιπα σταδιακά, μέχρι να εμφανιστούν συνολικά 20 νεογιλά δόντια, τα οποία θα αλλάξουν μετά την ηλικία των έξι ετών.
Εκτός από το σάλια και την τάση για μάσημα, μερικά μωρά, ακριβώς επειδή ζορίζονται λίγο παραπάνω με τα δοντάκια που βγαίνουν, μπορεί να εμφανίσουν κάπως αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Με τα σάλια πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοι, με την έννοια ότι είναι καλό να σκουπίζετε, για να μη προκαλεσουν εξανθήματα στο προσωπάκι του.
Τα μασητικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι κατάλληλα και συνήθως καταπραϋνουν τα συμπτώματα, αρκεί να βρείτε αυτό που βολεύει το δικό σας μωρό. Επίσης, πολλά μωρά ανακουφίζονται, αν τους τρίψετε με το δάχτυλό σας τα ούλα τους. Ακομα, υπάρχουν και κάποια ειδικά καταπραϋντικά τζελ, για να εφαρμόσετε στα ούλα, όμως πρέπει να ρωτήσετε πρώτα τον παιδίατρό σας, αν σας τα προτείνει και εκεινος.
mother.gr