tromaktiko: Τρόποι υποβολής δήλωσης εθνικού κτηματολογίου για τους ομογενείς μας

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τρόποι υποβολής δήλωσης εθνικού κτηματολογίου για τους ομογενείς μας



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Η σύνταξη του κτηματολογίου
(κτηματογράφηση)
μιας περιοχής ορίζεται ως η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος, κ.λπ.) που έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο(α) ακίνητο(α), όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο εισάγει καινοτομίες που το καθιστούν ένα πραγματικά θεμελιώδες έργο για την Ελλάδα, που δημιουργεί πολύ σημαντικά οφέλη για τον πολίτη, την εθνική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος:
-Προχωρά στην οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών.
-Περιορίζει την γραφειοκρατία και γίνονται απλούστερες και ταχύτερες οι διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.
-Ενισχύει τη διαφάνεια και την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
-Αναβαθμίζει την αγορά ακινήτων και αυξάνει την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια να προσελκύονται σημαντικότατες επενδύσεις.
-Οριοθετεί αμετάκλητα και διασφαλίζει πλήρως τη δημόσια και δημοτική περιουσία.
-Προστατεύει αποτελεσματικότερα το περιβάλλον. Η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού θα αποτελέσει το σοβαρότερο εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία.
-Αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη σύνταξη και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου συγκροτείται από δύο βασικά νομοθετήματα, ένα για την κτηματογράφηση και ένα για την τήρηση και λειτουργία του Κτηματολογίου.
Ειδικότερα, η διαδικασία κτηματογράφησης διέπεται από το νόμο 2308/1995 και η λειτουργία του Κτηματολογίου από το νόμο 2664/1998. Οι παραπάνω νόμοι τροποποιήθηκαν διαδοχικά από τους νόμους 2508/1997, 3208/2003, 3127/2003, 3212/2003 και 3481/2006. Με τις τροποποιήσεις αυτές επιχειρήθηκε σταδιακά η προσαρμογή της νομοθεσίας για το Εθνικό Κτηματολόγιο στις απαιτήσεις της πράξης, όπως αυτές αναδείχθηκαν από την εμπειρία της εφαρμογής του θεσμού.
ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ:
Για την εξυπηρέτηση των ομογενών μας, αποφασίσθηκε για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο αντί πληρεξουσίου να χορηγείται από τις Πρεσβείες-Προξενεία ειδική εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής ατελώς.
Συγκεκριμένα, οι δυνατοί τρόποι υποβολής δήλωσης από τους ομογενείς είναι:
1.Εφόσον η δήλωση συντάσσεται, υπογράφεται και κατατίθεται για λογαριασμό του δικαιούχου από τρίτον, απαιτείται ειδική εξουσιοδότηση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής από τις Πρεσβείες-Προξενεία της χώρας διαμονής τους που χορηγείται ατελώς.
2.Με πληρεξούσιο που έχουν ήδη ορίσει με ειδικό ή γενικό πληρεξούσιο για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους στην Ελλάδα.
3.Μέσω τρίτου με μια απλή εξουσιοδότηση. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τη δήλωσή τους συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη και να επισυνάψουν τα απαραίτητα συνυποβαλλόμενα. Το πρόσωπο που εξουσιοδοτούν θα πρέπει να πληρώσει το πάγιο τέλος σε μία από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και να καταθέσει τη δήλωση στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.
4.Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε. www.ktimatologio.gr. Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά(συστημένα) στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα.
5.Oι Έλληνες ομογενείς και οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν μία ακόμα δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η οποία επιτρέπει την πληρωμή στον τόπο κατοικίας τους και στη συνέχεια την ταχυδρομική αποστολή της δήλωσης κατευθείαν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα δίνεται μέσα από τη συνεργασία των Ελληνικών Ταχυδρομείων με την Western Union, τη μεγαλύτερη εταιρία μεταφοράς χρημάτων στον κόσμο και συγκεκριμένα της υπηρεσίας Western Union QuickPay. Η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 150 χώρες και περισσότερα από 200.000 σημεία εξυπηρέτησης σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Βέλγιο κ.α.

Τμήμα εξυπηρέτησης κοινού της Κτηματολόγιο Α.Ε.:
Διεύθυνση: Μεσογείων 288, ΤΚ 155 62 , Χολαργός
Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 65 05 600
Τετραφήφιος : 1015
Φαξ: 210 65 37 723
E-mail: ktimagen@ktimatologio.gr
ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
Διεύθυνση: Τσιμισκή 136, ΤΚ 546 21, Θεσσαλονίκη
Τηλεφωνικό Κέντρο : 2310 37 05 00
Φαξ: 2310 37 05 31
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!