tromaktiko: Το Χ.Α. Εισέρχεται σε "προ έκτακτης συνόδου περίοδο"

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Το Χ.Α. Εισέρχεται σε "προ έκτακτης συνόδου περίοδο"



Σε περίοδο αβεβαιότητας και στάσης αναμονής θα λέγαμε ότι έχει πλέον εισέρθει η αγορά, εν’ όψη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Eurogroup, στις 11 Μαρτίου... , ενώ η ειδησεογραφία και τα σενάρια αναφορικά με την έκβαση των συζητήσεων, μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, επηρεάζοντας όχι μόνο την ελληνική αλλά και γενικά τις ξένες αγορές.
Το κύμα αβεβαιότητας και διαφωνιών, επί των γαλλογερμανικών προτάσεων συνεχίζεται, ενώ νεότερες πληροφορίες μειώνουν ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα μιας συνολικής – τελικής απόφασης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που βιώνει η Ε.Ε.. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τη μεγάλη πιθανότητα οριστικής διαφωνίας στους κόλπους της Ε.Ε., θεωρείται ότι το ελληνικό ζήτημα και κυρίως το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης των δανείων βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν, όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι της Ε.Ε. για τη μείωση του κόστους δανεισμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας. Να αναφέρουμε βέβαια σε αυτό το σημείο, χωρίς να χάνουμε την αισιοδοξία μας (την οποία έχουμε εκφράσει κατά τους τελευταίους 2 μήνες), ότι αν οι τελικές αποφάσεις παραμείνουν μόνο στο επίπεδο των δύο παραπάνω θεμάτων (χρονική επιμήκυνση δανείων και πιθανή μείωση του επιτοκίου) και παρά τα σημαντικά οφέλη αυτών των αποφάσεων η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κινδυνεύει να επιδεινωθεί και πάλι και μάλιστα σημαντικά. Με αφορμή τα προαναφερθέντα και όπως σχολιάζαμε εδώ και πολλούς μήνες (αρκετά πριν συζητηθεί το θέμα) κρίνουμε επιβεβλημένη την υιοθέτηση μιας στρατηγικής αγοράς μέρους του ελληνικού χρέους είτε μέσω της ΕΚΤ, είτε μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα, ανακουφισμένη από την ανάγκη κάλυψης ενός μεγάλου τμήματος των δανειακών της υποχρεώσεων να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, συμβάλλοντας συνολικά στη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούμε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε καμία περίπτωση δε μπορούν να επιτευχθούν, βάζοντας τη χώρα σε ένα περαιτέρω οικονομικό φαύλο κύκλο, με πολύ πιθανές και πολιτικές επιπτώσεις (αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές).
Στα αμιγώς τεχνικά, η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή, με την ανησυχία για την παραμονή του ΓΔ χαμηλότερα των 1.635 μονάδων και κυρίως την ανησυχία από την παραμονή του Τραπεζικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.420 μονάδων να αυξάνεται και να επιζητείται επειγόντως μια επιστροφή των δύο αυτών δεικτών πάνω από τα εν λόγω επίπεδα. Από την άλλη πλευρά το μεγάλο στοίχημα για το δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. FTSE/ASE 20, είναι πάντα η παραμονή του δείκτη υψηλότερα των 745 – 740 μονάδων, η οποία και προς στιγμήν επιτυγχάνεται, κυρίως λόγω της καλής εικόνας συγκεκριμένων μη – τραπεζικών τίτλων, μια εικόνα η οποία είναι και πολύ πιθανόν να συνεχίσει.

Ανασκόπηση Αγορών…
Wall Street
Πολύ καλή εικόνα χθες στη Wall Street, με το κλίμα να είναι αρκετά καλό, ουσιαστικά από το ξεκίνημα της ημέρας και τους βασικούς δείκτες να κλείνουν σε νέα υψηλά, ουσιαστικά 2-1/2 ετών. Να σημειωθεί ότι στο καλό κλίμα συνέβαλαν κυρίως οι νέες εκτιμήσεις, για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας, των αξιωματούχων της FED, σύμφωνα με τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν συγκρατημένα πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης των ΗΠΑ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά υπήρξε ένας αριθμός αξιωματούχων που εμφανίστηκε να αμφιβάλλει για το λόγω συνέχισης της αγοράς αμερικανικών ομολόγων, δεδομένων των ενδείξεων βελτίωσης της οικονομίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED (25-26/01), η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ του 3,4% με 3,9%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγω για ανάπτυξη 3% με 3,6%. Αναφορικά με την ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 8,8% με 9,00% αυτή τη χρονιά προτού πέσει στο 7,6% με 8,1% το 2012.
Επίσης, στο θετικό σημερινό κλίμα συνέβαλαν και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα (ανακοινώθηκαν χθες αργά το βράδυ) από την Dell, αλλά και η εξαγορά της Genzyme από τη Sanofi-Aventis SA έναντι του ποσού των 20,1δις δολ. (με μετρητά και option για περαιτέρω πληρωμές ανάλογα με την απόδοση συγκεκριμένων φαρμάκων).
Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.336,32 μονάδες, με κέρδη 0,63%, ενώ επίσης με άνοδο 0,50% ο Dow Jones Industrials, στις 12.288,20 μονάδες. Τέλος, με κέρδη 0,76% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.825,56 μονάδες.
Ασιατικές Αγορές
Σε ήρεμα νερά βρίσκονται οι Ασιατικές αγορές σήμερα το πρωί, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μικρές μεταβολές και το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο τόσο στο καλό κλίμα της Wall Street χθες το βράδυ, μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων από τη FED, όσο και την αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ά. Λίμπερμαν ότι δύο ιρανικά πολεμικά πλοία σχεδιάζουν να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ καθ' οδόν προς τη Συρία και τον υπαινιγμό του ότι θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση. Την ίδια ώρα να αναφέρουμε ότι θετικά επιδρά στην Ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά η πτώση του γεν, με τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών να καταγράφουν άνοδο.
Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημειώνει μικρά κέρδη της τάξης του 0,25% στις 138,35 μονάδες, με αναλογία 3 ανοδικές μετοχές για κάθε 2 πτωτικές. Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη 0,18% ο Nikkei στην Ιαπωνία, στις 10.827,80 μονάδες, ενώ με οριακή άνοδο 0,01% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.057,70 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε μικρή πτώση για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.918,41 μονάδες (-0,19%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.235,38 μονάδες, -0,40%. Στις υπόλοιπες αγορές, πτώση 0,33% στην Ταιβάν, ενώ με μικρά κέρδη 0,17% και o ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.938,40 μονάδες. Όσον αφορά τη Σιγκαπούρη έχουμε μικρή πτώση 0,30% για το βασικό δείκτη, ενώ με μεγαλύτερη πτώση 1,07% και σήμερα η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, με μικρή άνοδο 0,24% η αγορά της Ινδίας.

Αναφορικά με το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο έχουμε τα ακόλουθα:
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο (15:30 ώρα Ελλάδος – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).Η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθούν στις 403.000 από 383.000 την προηγούμενη εβδομάδα – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).Η ανακοίνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη (17:00 ώρα Ελλάδος – Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).Η ανακοίνωση του δείκτη των δεικτών (Leading Indicators) στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 1,00% – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).Η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης Philly FED στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, o δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20,8 από 19,3 – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).

http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!