Οι μαθητές αρνούμενοι να εισέλθουν στις τάξεις, πραγματοποίησαν μονοήμερη αποχή από τα μαθήματα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Στο σχολείο δεν πήγαν σήμερα οι αραβόφωνοι μαθητές ύστερα από απόφαση του καθηγητικού συλλόγου. Η κατάσταση έξω από το λύκειο ήταν ήρεμη με την Αστυνομία να πραγματοποιεί διακριτικά περιπολίες.
Καθηγητές και γονείς τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσει ομαλότητα στο σχολείο.
Στο σχολείο μετέβη σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου και η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας, η οποία λειτουργεί εδώ και ενάμισι χρόνο στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της επιθετικότητας στα σχολεία.
Πιάνουν δουλειά οι ειδικοί
Ειδικοί του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς του Λυκείου Βεργίνας, θα αρχίσουν από αύριο δουλειά, προκειμένου να απομακρυνθεί η κρίση που δημιουργήθηκε στο σχολείο από τα χθεσινά επεισόδια, ενώ εντός δύο εβδομάδων θα αρχίσουν άμεσα στα σχολεία τάξεις για εντατική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους αραβόφωνες μαθητές.
Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε το μεσημέρι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Βεργίνας υπό τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος έφτασε στη Λάρνακα ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο Υπουργείο. Στη σύσκεψη, που διήρκησε μιάμιση περίπου ώρα, παρευρέθηκαν επίσης η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, καθηγητές και εκπρόσωποι του Μαθητικού Συμβουλίου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι το πρωί είχε σύσκεψη με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και το Παρατηρητήριο για τη Σχολική Βία του Υπουργείου και αποφασίστηκε ότι «θα επιληφθούν άμεσα και με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και την Αστυνομία, ώστε να έρθουν εδώ και να εργαστούν ταυτόχρονα με τη μαθητική κοινότητα του σχολείου, Ελληνοκύπριους και ξενόγλωσσους, με τους εκπαιδευτικούς και με τους γονείς, ώστε να απομακρυνθεί η κρίση και το σχολείο να επανέλθει γρήγορα στην ομαλότητα».
Ο κ. Δημητρίου ερωτήθηκε κατά πόσον θα ληφθούν μέτρα για τους αραβόφωνους μαθητές, οι οποίοι αρνούνται να παρακολουθήσουν ορισμένα μαθήματα, δεδομένου ότι οι Ελληνοκύπριοι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας ανέφεραν ότι αισθάνονται αδικημένα αφού εάν δεν παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα αποβάλλονται, ενώ δεν γίνεται το ίδιο με τους αραβόφωνους μαθητές. «Το πρώτο βήμα για την καλή τους ένταξη είναι η ταχεία εκμάθηση της ελληνικής και η απόφαση που ανέφερα προηγουμένως προς αυτό το σκοπό κατατείνει. Οι κανονισμοί ισχύουν για όλους προφανώς» είπε και πρόσθεσε πως «αυτά θα τα διαχειριστεί η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης. Είναι η αρμοδιότητα αυτών, αυτοί ξέρουν πως θα το διαχειριστούν, ας μην προτρέξουμε».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει διασφαλιστεί ότι οι μαθητές δεν θα απέχουν από τα μαθήματα τους τις επόμενες ημέρες, ο Υπουργός είπε πως «αυτή είναι η αντίληψη που έχω. Έτσι λένε οι μαθητές».
Ψήφισμα των μαθητών
Τo Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, μαζί με εκπροσώπους από τους παραστάτες και τους σημαιοφόρους του Λυκείου Βεργίνας, συνεδρίασε και συνέταξε ψήφισμα το οποίο διαβάστηκε στα ΜΜΕ επειδή, όπως ανέφεραν, «ήθελαν να εξηγήσουν πώς έγιναν τα γεγονότα γιατί θεώρησαν ότι υπήρξε κάποια παραποίηση των γεγονότων».
Στο ψήφισμα που ανέγνωσε η λαβαροφόρος του σχολείου Μαρία - Μαρκέλλα Παύλου αναφέρεται ότι «σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Λυκείου Βεργίνας καταδικάζει τα χθεσινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο σχολικό χώρο. Καταδικάζουμε τις όσες βιαιότητες έχουν γίνει εκ μέρους τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των αραβόφωνων μαθητών. Καταδικάζουμε ακόμα το γεγονός ότι παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ πως στα αποτρόπαια γεγονότα της 16ης Φεβρουαρίου συμμετείχε η πλειοψηφία των μαθητών του Λυκείου Βεργίνας, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί που ενεπλάκησαν ήταν λίγοι και μεμονωμένοι».
Στο ψήφισμα καταδικάζεται ακόμα και το γεγονός ότι «τα χθεσινά επεισόδια ενίσχυσε η συστηματικά προκλητική συμπεριφορά κάποιων αραβόφωνων μαθητών, χωρίς να αποποιούμαστε και τις δικές μας ευθύνες. Τελειώνοντας θα θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας δεν είμαστε ανώριμοι, δεν είμαστε ξενοφοβικοί, δεν είμαστε ρατσιστές - όπως μας παρουσίασαν κάποιοι - και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν δίπλα στα σχολεία, ώστε αυτά να λειτουργήσουν αρμονικά και να επιτελέσουν απερίσπαστα το εκπαιδευτικό τους έργο».
Υπουργός Παιδείας: Ήταν αναμενόμενα τα επεισόδια
Σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι με βάση την ένταση που υπάρχει στη Λάρνακα εδώ και μήνες, αλλά και τους εμπρηστικούς λόγους και ενέργειες πολλών, τα επεισόδια έπρεπε να αναμένονται.
Είπε επίσης ότι τα επεισόδια ήταν σχεδιασμένα, αφού, όπως ανέφερε, δεν ξεκίνησαν μέσα από το σχολείο, αλλά από ομάδα άλλων μαθητών που πήγαν οργανωμένα στο λύκειο και ξεσήκωσαν τους μαθητές. Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι πολλοί ευθύνονται για την επιθετικότητα στην κυπριακή κοινωνία και πρόσθεσε ότι αν δεν αλλάξει νοοτροπία σε διάφορα θέματα το κόστος θα είναι μεγάλο για όλους.
Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο Ν.Τορναρίτης
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ συνέστησε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και σοβαρότητα.
Τόνισε επίσης την ανάγκη όλοι να δώσουν θετικά πρότυπα στα παιδιά, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα θρηνήσουμε επί των ερειπίων. Η ελληνική παιδεία και ο ελληνικός πολιτισμός, είπε ο κ. Τορναρίτης, ουδέποτε ανέκτηκαν τέτοιες συμπεριφορές και αυτό το λέω, πρόσθεσε, για να το ακούσουν κάποιοι που υψώνουν την ελληνική σημαία και τα εθνικά λάβαρα στο όνομα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Είναι σημαντικό, είπε ο κ. Τορναρίτης, να αναλύσουμε τι σημαίνει πατριωτισμός, πως υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας με τον σωστό τρόπο και πως αναδεικνύουμε τα σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού μας.
Θλίψη για τα επεισόδια, εκφράζουν οι καθηγητές
Η καθηγήτρια Θεοτέρα Δημητρίου σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφερε ότι όλοι νιώθουν ντροπή και θλίψη. Ανέφερε επίσης ότι αν χθες δεν πήγαιναν εξωσχολικοί στο λύκειο δεν θα σημειώνονταν επεισόδια.
Τα παιδιά, είπε, η κ. Δημητρίου ήταν οργισμένα και δεν γνώριζαν για ποιο λόγο συμπεριφέρονταν με τόσο μένος. Πρέπει, πρόσθεσε, να σταματήσουμε να καλλιεργούμε το μίσος στα παιδιά και να σταματήσουμε να τα φανατίζουμε. Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι γονείς, καθηγητές και πολιτεία πρέπει αν ενωθούν και να βρουν τρόπους να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά για το καλό της κοινωνίας.
Ανησυχεί ο Σύνδεσμος Γονέων
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέως, Μαρία Αγγελίδου σε δηλώσεις επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τα παιδιά να μπουν κανονικά στις τάξεις και να συνεχιστούν τα μαθήματα.
Ανέφερε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.
Η κ. Αγγελίδου είπε ότι πρέπει να εντοπιστούν οι αιτίες των προβλημάτων που δημιουργούνται και να δοθούν λύσεις. Ανέφερε ακόμα ότι σε αρκετές περιπτώσεις αραβόφωνοι μαθητές δημιουργούν προβλήματα, προσθέτοντας ότι όπως τους σεβόμαστε εμείς πρέπει και εκείνοι να σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί.
Πηγή: ΚΥΠΕ