Ο Ατούν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι οι Τουρκοκύπριοι σε συνεργασία με την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη, πρόκειται να ετοιμάσουν τη δική τους στρατηγική και να αρχίσουν τις εργασίες για τον καθορισμό της δικής τους ΑΟΖ, με σκοπό να αρχίσουν τις δικές τους έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή.
Και για να μην αφήσει οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης των λεγόμενων του ο Σουνά Ατούν προσδιόρισε και τις περιοχές που αναφέρει, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στις φυσικές πηγές γύρω από το νησί.
Συμπληρώνοντας ο Σουνά Ατούν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στης κυπριακή Κυβέρνηση να παραβιάσει τα συγκεκριμένα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.
Στα ίδια πλαίσια οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν στην κυβέρνηση της κυπριακής Δημοκρατίας, τη συνεργασία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κάτι που η επίσημη κυβέρνηση του νησιού απέρριψε.
Πάντως οι πληροφορίες για τα κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα στο πεδίο 12 είναι θετικές, με τον αντιπρόεδρο της Noble Energy, Τέρι Γκέρχαρντ να δηλώνει ότι πρόθεσή της εταιρείας του είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της εξόρυξης των κοιτασμάτων στο πεδίο 12, ευελπιστώντας οι εργασίες να ξεκινήσουν στο τέταρτο τετράμηνο του 2011 ή πιθανώς στις αρχές του 2012, μόλις έχει παραληφθεί ο σχετικός εξοπλισμός.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα δεδομένα κατά τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας, για την ακριβή ποσότητα του φυσικού αερίου που υπάρχει στο πεδίο 12, οι μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες στο γειτονικό ισραηλινό πεδίο Leviathan είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και κάνουν λόγο για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων.
Ένα ακόμα σημείο όσον αφορά την εκμετάλλευση του κυπριακού πεδίου 12, είναι το γεγονός ότι εκτός από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην εξόρυξη και η ισραηλινή εταιρεία Delek.
Πάντως την αντίθεση της σε όλες αυτές τις κινήσεις έχει εκφράσει επανειλημμένες φορές η τουρκική διπλωματία όπου σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Η τουρκική θέση διαχρονικά για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι σε περίπτωση που εντοπισθεί πετρέλαιο σε περιοχές κοντά στην Κύπρο, τότε η εκμετάλλευσή του θα πρέπει να γίνει από κοινού με τους Τουρκοκύπριους. Τόσα χρόνια που οι ελληνοκύπριοι ζητούσαν από τους τουρκοκύπριους την δημιουργία μίας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας οι πρώτοι και η Τουρκία έφερναν προσκόμματα και διεκδικήσεις που τορπίλιζαν τις διαδικασίες.
Τώρα όμως που «μυρίστηκαν» πετρέλαιο και φυσικό αέριο επικαλούνται την ομοσπονδία για να ζητήσουν το μερίδιο τους από τους ελληνοκυπρίους.
Δυστυχώς αυτοί είναι οι γείτονες με τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε και με αυτούς κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι μπορούμε να έχουμε κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και στη Θράκη. Αυτά για να μην διαμαρτυρόμαστε ότι για άλλη μία φορά "Μας κορόιδεψαν".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr