tromaktiko: Αίγυπτος: Συνεχίζεται η κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Συνεχίζεται η κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ



Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεχίζουν για 16η ημέρα την κατάληψη της πλατείας Ταχρίρ στο Κάιρο, ενώ ομάδα εκατοντάδων πολιτών απέκλεισε την είσοδο του...
 κοινοβουλίου.
Διαδηλωτές είπαν ότι θέλουν να μην επιτρέψουν την είσοδο των κυβερνητικών βουλευτών στο κοινοβούλιο, που δεν είναι μακριά από την πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα φυλάσσουν το κτήριο, ωστόσο η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική.

«Θα εμποδίσουμε τα μέλη του NPD να εισέλθουν. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας ή θα πεθάνουμε εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αμπντάλα, 25 ετών. «Ο λαός δεν έχει εκλέξει αυτό το κοινοβούλιο», είπε ο Μοχάμεντ Σόμπι, φοιτητής 19 ετών. «Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος εξ ολοκλήρου, όχι μόνο του προέδρου. . . όλοι τους είναι διεφθαρμένοι».

Παράλληλα, περίπου 6.000 εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία στη διώρυγα του Σουέζ.

Εν τω μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο ογκώδεις διαδηλώσεις από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν προειδοποίησε για τον κίνδυνο πραξικοπήματος εάν αποτύχουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες την άμεση άρση του νόμου με τον οποίο έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τελευταία 30 χρόνια.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο, η οποία θα είναι «άμεση, σημαντική, ειρηνική και νόμιμη», επαναλαμβάνοντας την αμερικανική θέση ότι οποιαδήποτε μελλοντική αιγυπτιακή κυβέρνηση «θα πρέπει να καθοριστεί από τον αιγυπτιακό λαό».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε σχολιάσει ότι οι δηλώσει του Σουλεϊμάν ότι η Αίγυπτος δεν είναι έτοιμη για δημοκρατία «δεν βοηθούν καθόλου».

Τρεις νεκροί σε συγκρούσεις σε όαση

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διήμερων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σε όαση στη νότια Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την Τρίτη οι αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Ελ Χάργκο, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Σήμερα τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Το πλήθος αντέδρασε πυρπολώντας επτά κυβερνητικά κτήρια, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικά τμήματα, ένα δικαστήριο και την τοπική έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ

naftemporiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!