tromaktiko: XA: Αρχίζουν να γίνονται κρίσιμες οι συνεδριάσεις - Τα Σημαντικά Επίπεδα τραπεζικών μετοχών

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

XA: Αρχίζουν να γίνονται κρίσιμες οι συνεδριάσεις - Τα Σημαντικά Επίπεδα τραπεζικών μετοχών



Η νευρικότητα αναμένεται να συνεχιστεί στην αγορά, ενώ το ενδιαφέρον θα είναι και πάλι στραμμένο στις εξελίξεις στην οικονομία, με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις αξιωματούχων να συγκεντρώνουν τα φώτα...


, σε μια προσπάθεια της αγοράς να αξιολογήσει την πιθανότητα, κατά τους επόμενους μήνες, της ύπαρξης ή όχι ενός ολοκληρωμένου πακέτου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της χώρας μας, με την αγορά χρέους ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (χρονική επιμήκυνση μέρους ή και του συνόλου του χρέους, μείωση επιτοκίου κτλ).
Προτού περάσουμε στα πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέροντα τεχνικά θέματα, να σημειώσουμε ότι τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στην πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων (μετά και τη χθεσινή άνοδο), με τις τραπεζικές μετοχές να είναι φυσικά οι πλέον ευαίσθητες στην ειδησεογραφία της αγοράς. Ξεκινώντας με το ΓΔ, το ενδιαφέρον θα βρίσκεται στην κίνηση πέριξ των κρίσιμων μακροπρόθεσμων επιπέδων των 1.635 μονάδων και την ανάγκη να επιστρέψει o δείκτης υψηλότερα αυτών, στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, ή στη χειρότερη περίπτωση να μη χαθεί η επαφή με αυτά. Να σημειώσουμε ότι χαμηλότερα, σε περίπτωση συνέχισης των προβλημάτων, τα επόμενα επίπεδα - “κλειδιά” είναι αυτά των 1.550 μονάδων (κινητός μέσος όρος 200 ημερών) και των 1.510 – 1.500 μονάδων (επόμενες σημαντικές μακροπρόθεσμες υποστηρίξεις). Από την άλλη πλευρά, αν ο δείκτης καταφέρει να επιστρέψει και να παραμείνει, έστω και οριακά, υψηλότερα των 1.635 μονάδων το σενάριο το οποίο κάνει λόγο για σημαντική άνοδο, μέχρι τα επίπεδα των 1.850 – 1.900 μονάδων, συνεχίζει να παραμένει εν ζωή (επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι παραμένουμε αισιόδοξοι για την αγορά, αν και πιστεύουμε ότι πρώτα θα υπάρξει μια στάση της αγοράς ή και μια κίνηση χαμηλότερα). Εξίσου κρίσιμη αλλά και ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE/ASE 20, με το μεγάλο ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση, για τις επόμενες συνεδριάσεις, να είναι σίγουρα η παραμονή του δείκτη υψηλότερα των 745 – 740 μονάδων (update, ΑΚΜΟ 200 ημερών, πράσινη γραμμή, ημερήσιο διάγραμμα) ή, στη χειρότερη περίπτωση, στην ανάγκη παραμονής υψηλότερα των 715 – 710 μονάδων (πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη υποστήριξη). Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση επιστροφής του καλού κλίματος, η προσοχή θα στραφεί και πάλι στην προσπάθεια διάσπασης, με επιβεβαίωση (θα είναι μια δύσκολη διαδικασία), των πολύ σημαντικών αντιστάσεων των 775 – 755 μονάδων (update). Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση διάσπασης των τελευταίων αυτών επιπέδων, ο επόμενος στόχος μας θα τεθεί, πραγματικά, σημαντικά υψηλότερα, στα επίπεδα των 930! μονάδων (πάρα πολύ σημαντική αντίσταση, μηνιαίο διάγραμμα!!).
Τέλος και πριν περάσουμε στα επιμέρους κρίσιμα επίπεδα συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών τα οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρηθούν, θα αναφερθούμε στον τραπεζικό δείκτη, όπου η κατάσταση θα λέγαμε ότι είναι πιο δύσκολη σε σχέση με αυτή των άλλων δύο δεικτών. Το μεγάλο λοιπόν ζητούμενο αναμένεται να είναι η επιστροφή του δείκτη, κατά τις επόμενες 2 συνεδριάσεις, υψηλότερα των σημαντικών μακροπρόθεσμων επιπέδων των 1.420 μονάδων, έτσι ώστε να μη τεθούν υπό απειλή οι πρόσφατες σημαντικές ενδείξεις τεχνικής βελτίωσης. Χαμηλότερα, οι επόμενες υποστηρίξεις είναι στα επίπεδα των 1.384 μονάδων (αδύναμη υποστήριξη), 1.345 – 1.340 μονάδων (πολύ σημαντική υποστήριξη), 1.320 - 1.310 μονάδων (σημαντική υποστήριξη), 1.280 μονάδων (αδύναμη προς μέτρια υποστήριξη), 1.270 μονάδων (πολύ σημαντική υποστήριξη) και των 1.250 – 1.245 μονάδων (σημαντική υποστήριξη).Από την άλλη πλευρά, αναφορικά με τις αντιστάσεις το μεγάλο ζητούμενο θα είναι, όπως είπαμε η επιστροφή του δείκτη υψηλότερα των 1.420 μονάδων, ενώ αν αυτό επιτευχθεί θα μπορούσε και πάλι να ανοίξει ο δρόμος για τα επίπεδα των 1.520 – 1.530 μονάδων (up date, κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, είχε δοκιμαστεί, ανεπιτυχώς, η διάσπαση αυτών των επιπέδων τις προηγούμενες εβδομάδες, πριν από αυτά τα επίπεδα υπάρχουν κάποιες αντιστάσεις στα επίπεδα των 1.504 μονάδων).
ΕΤΕ
Το μεγάλο ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι η παραμονή της μετοχής υψηλότερα των 7,15 – 7,05 ευρώ (σημαντικές μακροπρόθεσμες υποστηρίξεις).
Alpha Bank
Το πλέον κρίσιμο στην περίπτωση της μετοχής της Alpha Bank, αναφορικά με τις επόμενες συνεδριάσεις, είναι η παραμονή της μετοχής υψηλότερα των 4,40 – 4,35 ευρώ (δηλαδή τα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος).
EFG Eurobank
Αναφορικά με τη μετοχή της EFG Eurobank, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη να παραμείνει η μετοχή υψηλότερα των 4,30 – 4,25 ευρώ (σημαντικές μακροπρόθεσμες στηρίξεις, εβδομαδιαίο διάγραμμα), σημειώνοντας ότι όσο αυτό επιτυγχάνεται, οι θετικές ενδείξεις παραμένουν και η προσδοκία για εκ νέου άνοδο κερδίζει έδαφος
Τράπεζα Κύπρου
Πραγματικά ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, με τα μεγάλο στοίχημα να είναι η παραμονή της μετοχής υψηλότερα των 3,10 – 3,00 ευρώ, επίπεδα στα οποία υπάρχουν, τόσο 2 πραγματικά πολύ κρίσιμες υποστηρίξεις, όσο και ο πολύ σπουδαίος κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.
ΤΤ
Το μεγάλο ζητούμενο στην περίπτωση του ΤΤ είναι η παραμονή υψηλότερα των 3,25 – 3,20 ευρώ (επίπεδα δηλαδή χθεσινού κλεισίματος), όπου και υπάρχει μια σημαντική μακροπρόθεσμη υποστήριξη).
ΑΤΕ
Τέλος, αναφορικά με την περίπτωση της ΑΤΕ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο να παραμείνει η μετοχή υψηλότερα των 0,79 – 0,78 ευρώ (σημαντική μακροπρόθεσμη υποστήριξη).
Ανασκόπηση Αγορών…
Wall Street
Πτωτική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε αρνητικό πρόσημο από το ξεκίνημα της ημέρας και τελικά να κλείνουν με συγκρατημένες απώλειες. Να αναφέρουμε ότι ο κύριος λόγος της σημερινής μικρής διόρθωσης ήταν τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, για το μήνα Ιανουάριο, όπου και ανακοινώθηκε αύξηση της τάξης του 0,3% (στις πωλήσεις εκτός αυτοκινήτων) έναντι αύξησης 0,5% που περίμεναν οι αναλυτές. Επίσης, προβλημάτισε τους επενδυτές και η ανακοίνωση της νέας αύξησης των τιμών εισαγωγών (αυξήθηκαν κατά 1,5% έναντι αύξησης 0,9% που περίμεναν οι αναλυτές και 1,2% την τελευταία φορά).
Συγκεκριμένα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.328,01 μονάδες, με πτώση 0,32%, ενώ επίσης με πτώση 0,34% ο Dow Jones Industrials, στις 12.226,60 μονάδες. Τέλος, με απώλειες 0,46% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.804,35 μονάδες.
Ασιατικές Αγορές
Ανοδικά κινείται η πλειοψηφία των Ασιατικών αγορών σήμερα το πρωί, ενώ στο θετικό κλίμα συμβάλλουν τόσο η αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ιαπωνικής οικονομίας από τη Nomura, καθώς και η αναβάθμιση των προβλέψεων για την Toshiba και την Westpac Banking Corp. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων από τη Dell.
Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημειώνει μικρά κέρδη της τάξης του 0,30% στις 138,02 μονάδες, με αναλογία 2 ανοδικές μετοχές για κάθε 1 πτωτική. Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη 0,52% ο Nikkei στην Ιαπωνία, στις 10.802,80 μονάδες, ενώ επίσης με άνοδο 0,62% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.041,10 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε κέρδη για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.909,61 μονάδες (+0,36%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.232,02 μονάδες, +0,45%. Στις υπόλοιπες αγορές, οριακή πτώση 0,10% στην Ταιβάν, ενώ με οριακή πτώση 0,02% και o ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.930,20 μονάδες. Όσον αφορά τη Σιγκαπούρη έχουμε οριακή πτώση 0,03% για το βασικό δείκτη, ενώ με πτώση 0,76% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, ουσιαστικά αμετάβλητη (-0,03%) η αγορά της Ινδίας.
Ενδιαφέρον το σημερινό οικονομικό, ημερολόγιο με τα επόμενα να ξεχωρίζουν:
Η ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία (αναμένεται ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 50 από 53 – Επίδραση στις Αγορές (GBP) – Μέτρια).
Η ανακοίνωση των επιδομάτων ανεργίας στη Βρετανία για το μήνα Ιανουάριο (Επίδραση στις Αγορές (GBP) – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση (σε μηνιαία βάση) 0,8% έναντι αύξησης 1,1% – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική)
Η ανακοίνωση των αδειών ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθούν στις 570.000 από 630.000 – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ (17:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση αυτών κατά 1,8εκ βαρέλια, έναντι αύξησης 1,9εκ βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα – Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια προς Σημαντική).
Η ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της FED στις ΗΠΑ (21:00 ώρα Ελλάδος – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).

http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!