tromaktiko: ΙΑΠΩΝΙΑ: Τουλάχιστον 337 οι νεκροί

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ: Τουλάχιστον 337 οι νεκροί



Υπό έλεγχο η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην οποία σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά μετά την κατάρρευση φράγματος. Ο ΟΗΕ έτοιμος να στείλει βοήθεια.
Τουλάχιστον 337 είναι οι νεκροί και 531 οι αγνοούμενοι από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν σήμερα τη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας.

Εξάλλου σε περίπου 627 έχουν ανέλθει οι τραυματίες, σύμφωνα με καταμέτρηση της αστυνομίας.

Παράλληλα η Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικών, κύριο όργανο της πυρηνικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτό που αντιλαμβάνεται είναι ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι υπό έλεγχο μετά τον σεισμό, καθώς έχει συμπληρωθεί νερό στο ψυκτικό του σύστημα.

"Καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση αυτή είναι υπό έλεγχο", δήλωσε αναλυτής της Ένωσης στο Ρόιτερς.

Ο αναλυτής σημείωσε ότι αυτό που αντιλαμβάνεται είναι ότι εφεδρικό σύστημα παροχής ενέργειας με μπαταρία τέθηκε σε λειτουργία έπειτα από περίπου μία ώρα και άρχισε να τροφοδοτεί ξανά με νερό το σύστημα ψύξης, όπου το επίπεδο του ύδατος είχε αρχίσει να πέφτει.

Παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε ότι στην ίδια νομαρχία, τη Φουκουσίμα, σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά μετά την κατάρρευση ενός φράγματος.

Η περιοχή της Φουκουσίμα είναι μία από αυτές που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το οποίο εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή της νήσου Χονσού, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Κιόντο προσέθεσε εξάλλου ότι το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είναι έτοιμο να αποστείλει 300 αεροσκάφη και 40 πλοία για να μετάσχουν στις επιχείρησεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ριοΐτσι Ορίκι, δήλωσε ότι ο ιαπωνικός στρατός και οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο αρχιπέλαγος έχουν σχηματίσει μια ομάδα σύνδεσης για να διοργανώσουν τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα και ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να αποστείλει σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία.

"Εξήντα οκτώ διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης από περισσότερες από 46 χώρες είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ιαπωνία αν το ζητήσει", δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Ελίζαμπεθ Μπιρς.

Τέλος οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι μετά το σεισμό στην Ιαπωνία.

Οι αρχές πολιτικής άμυνας των Φιλιππίνων, οι οποίες είχαν εκδώσει την προειδοποίηση για τσουνάμι, ήραν τον συναγερμό μετά τα πρώτα κύματα που έφτασαν στις ακτές των Φιλιππινών, τα οποία ήταν μικρού ύψους, σύμφωνα με την προεδρία της χώρας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!