tromaktiko: Συγχώνευση 3ου Λυκείου Ιλίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Συγχώνευση 3ου Λυκείου Ιλίου



Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε αναφορικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση. Ειδικότερα για τον τομέα των συγχωνεύσεων...
σχολικών μονάδων έχουμε να παρατηρήσουμε, με έμφαση, ότι οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που αφορούν στο 3ο Λύκειο Ιλίου, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Η προτεινόμενη συγχώνευση των 7ου και 8ου Γυμνασίων Ιλίου και η στέγασή τους στο διδακτήριο του 3ου Λυκείου Ιλίου με ταυτόχρονη συγχώνευση του 3ου και 4ου Λυκείου με στέγαση στο κτίριο του 4ου Λυκείου Ιλίου είναι για εμάς απολύτως απαράδεκτη.

Το 8ο Γυμνάσιο Ιλίου και το 3ο ΓΕΛ Ιλίου βρίσκονται στο Νότιο άκρο του δήμου Ιλίου και καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες μιας ολόκληρης περιοχής. Το πιο κοντινό Λύκειο απέχει (για τους μαθητές) 1500 μέτρα περίπου, πράγμα που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής (γονέων και μαθητών). Το πρόβλημα εντείνεται και από το γεγονός ότι από τους 229 μαθητές του 3ου ΓΕΛ, οι 152 διαμένουν πέραν της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, μιας άκρως επικίνδυνης λεωφόρου για τη μετακίνηση των μαθητών και η απόσταση αυτή, χωρίς συγκοινωνιακή κάλυψη, καθίσταται απαγορευτική. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τη μετακίνηση των 170 μαθητών του 7ου Γυμνασίου Ιλίου προς το κτίριο του 3ου ΓΕΛ Ιλίου. Άρα μόνη η λογιστική παράμετρος δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά μάλλον το επιβαρύνει.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία και οι αιτιάσεις του Δ/ντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης Γ Αθήνας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ο αριθμός της μαθητικής δύναμης του 3ου ΓΕΛ Ιλίου, είναι 229 μαθητές και όχι 205, όπως παρουσιάζονται στην εισήγηση του κυρίου Ζαφειρακίδη, εσκεμμένα, για να καλυφθεί το όριο των 400 μαθητών ανά σχολείο που έδωσε η Υπουργός Παιδείας και η δύναμη του 4ου ΓΕΛ Ιλίου είναι 197, άρα πρόκειται για έναν αριθμό 426 μαθητών σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες του κτιρίου του 4ου ΓΕΛ Ιλίου, παρά την αρνητική έγγραφη εισήγηση του προϊσταμένου του 5ου Γραφείου της Γ΄ Δ/νσης Αθήνας, κυρίου Κυριάκου Περιμένη.

Επισημαίνουμε, βάσει επισήμων στοιχείων, ότι οι μαθητές της Γ Γυμνασίου του Δήμου Ιλίου είναι 924 (χωρίς να υπολογίζουμε τα παιδιά που θα προέλθουν από τα ιδιωτικά σχολεία και από τη φθίνουσα τάση της τάξης του 25% των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) οπότε η αναλογία σε κάθε σχολείο, με τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι 115 περίπου παιδιά σε κάθε Λύκειο της περιοχής, ενώ με το κλείσιμο ενός Λυκείου η αντιστοιχία είναι 132 παιδιά. Επίσης τονίζουμε, με βάση πάλι επίσημα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, την αυξητική τάση που παρουσίασε το μαθητικό δυναμικό του 3ου ΓΕΛ Ιλίου (όχι από μετεγγραφές αλλά από εγγραφές).

Άρα διαλύεται σκόπιμα ένα υγιές σχολείο που αριθμεί ικανό αριθμό μαθητών, επιδεικνύει ικανό εκπαιδευτικό έργο και επιτελεί λειτούργημα σημαντικό στο τμήμα του νοτίου Αγίου Φανουρίου που πια θα μείνει χωρίς Λύκειο. Αντιδρούμε σε οποιαδήποτε άποψη θεωρεί την περιοχή μας υποβαθμισμένη και σε όποιον για δικούς του λόγους θα ήθελε την περαιτέρω υποβάθμιση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, παιδαγωγικούς, κοινωνικούς, κυρίαρχα δηλώνουμε την έντονη αντίδρασή μας στη συγχώνευση υγιών και ευάριθμων σχολείων, όπως το 3ο ΓΕΛ Ιλίου. Και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ίλιον 9/3/2011
Το Δ/μελές του 3ου Λυκείου Ιλίου
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!