tromaktiko: Η Οικονομία "Βάζει Φωτιά στην αγορά" - Πολύ κρίσιμη η κατάσταση και για τους 3 βασικούς δείκτες του Χ.Α

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η Οικονομία "Βάζει Φωτιά στην αγορά" - Πολύ κρίσιμη η κατάσταση και για τους 3 βασικούς δείκτες του Χ.Α



Μεγάλη νευρικότητα αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. στον απόηχο των γεγονότων στην ελληνική οικονομία και της διπλής υποβάθμισης από την S&P.


Την ίδια ώρα, μετά και τη μεγάλη χθεσινή πτώση, η τεχνική εικόνα και των 3 βασικών δεικτών του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικός Δείκτης) κρίνεται ως οριακή για τη πορεία της αγοράς, κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Ξεκινώντας από την υποβάθμιση της S&P, η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβαθμίστηκε σε “BB-“, από “ΒΒ+” με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης. Να αναφέρουμε ότι επίσης ο οίκος έθεσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι η “η υποβάθμιση αντανακλά τις εντυπώσεις μας από τη καταληκτική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24-25 Μαρτίου, η οποία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που είχαμε διατυπώσει στο παρελθόν. Οι προσδοκίες αυτές αφορούν, πρώτον, στην πιθανότητα η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους να αποτελέσει προϋπόθεση για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, δεύτερον, τα δάνεια του ESM να έρχονται σε προτεραιότητα έναντι του προτιμώμενου μη εξασφαλισμένου δημόσιου χρέους. Σχολιάζοντας εν συντομία τα παραπάνω θα παραπέμψουμε στο σχόλιο της Δευτέρας, όπου και είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες της συμφωνίας της Παρασκευής, αν και όπως είχαμε αναφέρει αναμένουμε, κατά τους επόμενους μήνες και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών σε Γερμανία και Φιλανδία να γίνουν μεγάλες αλλαγές στα συμφωνηθέντα. Πέραν της υποβάθμισης, το μεγάλο θέμα των επόμενων ημερών θα είναι οι σοβαρές επιφυλάξεις της Eurostat για τα δημοσιονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και για τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι τρίτων φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, κρίνεται πολύ σοβαρό το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με τους εμπειρογνώμονες της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που βρίσκονται στη χώρα μας, υπάρχει εκτίμηση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν πέρυσι πλεόνασμα 900 εκατομμυρίων ευρώ αλλά έλλειμμα 500 εκατομμυρίων. θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εάν τα στελέχη επιβεβαιωθούν το έλλειμμα το 2010 αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 10% του ΑΕΠ γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων πέραν του 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά για την ελληνική οικονομία εμείς θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική οδηγεί με ακρίβεια σε αδιέξοδο, αφού η λογική απλά και μόνο της περικοπής των δαπανών (κυρίως μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους) και των δημοσίων επενδύσεων (μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις και των δύο μέτρων στην οικονομία), σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, απλά και μόνο οδηγούν σε μεγαλύτερη κρίση τη χώρα. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα να επιλεγεί ο πιο αναπτυξιακός δρόμος, με μέτρα τόνωσης της οικονομίας και κλεισίματος το συντομότερο δυνατόν της μετρολογίας η οποία συνεχίζει να καταρρακώνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη μια από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας. Επίσης, είναι τραγικές οι καθυστερήσεις στο μεγάλο θέμα της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, για το οποίο είχαμε εκφράσει την άποψη μας χθες (διαβάστε χθεσινό σχόλιο).
--------------Στα αυστηρώς τεχνικά, η κατάσταση μετά και τη χθεσινή νέα πτώση γίνεται πλέον κρίσιμη και για τους τρείς βασικούς δείκτες. Ξεκινώντας από το ΓΔ κρίνεται μεγάλη ανάγκη να επιστρέψει ο δείκτης το συντομότερο δυνατόν υψηλότερα των 1.580 – 1.590 μονάδων, έτσι ώστε να μην τεθούν υπό αμφισβήτηση οι θετικές τεχνικές ενδείξεις (ειδικά όσον αφορά τη μέσο – μακροπρόθεσμη τάση) που εξακολουθούν να υπάρχουν. Να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση συνέχισης των πιέσεων το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις επόμενες σημαντικές στηρίξεις που υπάρχουν στα επίπεδα των 1.545 – 1.555 μονάδων (ΑΚΜΟ 200 ημερών, πράσινη γραμμή, ημερήσιο διάγραμμα) και των 1.520 – 1.530 μονάδων (μακροπρόθεσμες στηρίξεις), αναφέροντας φυσικά ότι τα τελευταία αυτά επίπεδα σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, τις επόμενες εβδομάδες – μήνες.
Αναφορικά με τον τραπεζικό δείκτη, η νευρικότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ενώ σχετικά με την τεχνική εικόνα του δείκτη, μετά και τη χθεσινή νέα μεγάλη πτώση και σε συνέχεια των τελευταίων μας σχολίων, αυτή είναι εξαιρετικά αρνητική, ενώ για να μιλήσουμε για βελτίωση του κλίματος θα απαιτηθεί μια ισχυρή αντίδραση, τις επόμενες ημέρες και επιστροφή στα επίπεδα των 1.370 – 1.380 μονάδων.
Αναφορικά με τις επόμενες στηρίξεις, έχουμε τα επίπεδα των 1.277 μονάδων (αδύναμη στήριξη), των 1.245 – 1.250 μονάδων (αδύναμη προς μέτρια στήριξη), των 1.230 – 1.220 μονάδων (μέτρια προς σημαντική στήριξη) και των 1.150 – 1.130 μονάδων (πολύ σημαντική στήριξη).

Τέλος, όσον αφορά τον FTSE/ASE 20 η κατάσταση κρίνεται πραγματικά κρίσιμη, δεδομένου του κλεισίματος του δείκτη ελαφρώς χαμηλότερα των 745 – 755 μονάδων, αλλά και του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στα επίπεδα των 735 – 740 μονάδων. Αφού αναφέρουμε ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να επιστρέψει ο δείκτης το συντομότερο δυνατόν υψηλότερα των παραπάνω επιπέδων, θυμίζουμε την παρουσία του τελευταίου οχυρού (πολύ σημαντικές μακροπρόθεσμες στηρίξεις) που υπάρχουν στα επίπεδα των 715 – 720 μονάδων. Σημειώνουμε ότι τα τελευταία αυτά επίπεδα σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να διασπαστούν (με επιβεβαίωση) τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ αν κάτι τέτοιο συμβεί θα μιλήσουμε για απώλεια των θετικών τεχνικών ενδείξεων που υπάρχουν (οι στηρίξεις χαμηλότερα είναι στα επίπεδα των 700 - 695 μονάδων - μέτρια στήριξη, 690 – 685 μονάδων - σημαντικές στηρίξεις και των 670 – 660 μονάδων - μέτριες στηρίξεις).


http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!