tromaktiko: «Το -48 μετράει»

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

«Το -48 μετράει»



Ο Ριμάντας Καουκένας νιώθει άσχημα και δεν μπορεί να εξηγήσει τι συνέβη στη Σιένα. Πιστεύει ωστόσο, στην ανατροπή όπως λέει στην συνέντευξη του στο gazzetta.gr, αν και το -48 «μετράει…».
To gazzetta.gr βρέθηκε στο ξενοδοχείο που κατέλυσε η Σιένα και αφού αντιλήφθηκε το κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις της ιταλικής ομάδας, συνομίλησε με τον παίκτη που επέστρεψε στην αγαπημένη του πόλη και ομάδα για να ηγηθεί της προσπάθειας αναγέννησης.

Το βλέμμα του ήταν ψυχρό και απόμακρο. Δεν ήταν λόγω της βορειοευρωπαϊκής καταγωγής του, αλλά όσων είχαν προηγηθεί και όσων θα ακολουθούσαν. Ο Ριμάντας Καουκένας διέκοψε πρώτος ανάμεσα στους συμπαίκτες του την απογευματινή του χαλάρωση για να μιλήσει στην τηλεοπτική παραγωγή που ετοίμασε η Ευρωλίγκα για το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Σιένα που θα είναι το «παιχνίδι της αγωνιστικής» όπως επέλεξε η διοργανώτρια αρχή. Είχε προηγηθεί η «θεωρία» από τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι και η φυσιοθεραπεία για να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στο γόνατο.

Το χειρότερο όλων βέβαια, για τον Λιθουανό ηγέτη της Σιένα ήταν ο, τι είχε γίνει στο ΣΕΦ το βράδυ της Τρίτης. «Νιώθω πολλά αρνητικά συναισθήματα. Δεν ξέρω πώς να το πω» ψέλλισε στην αρχή χωρίς να είναι σίγουρος για ο, τι έλεγε, αλλά βέβαιος για όσα είχε μέσα του. Έτσι αναμασούσε τα λόγια του ψάχνοντας να βρει τις κατάλληλες λέξεις να εξηγήσει… «Νιώθω πολύ άσχημα, χάλια. Οπως και όλη η ομάδα, αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή διαθέσιμη για να νιώθουμε άσχημα και να λυπούμαστε τους εαυτούς μας. Το θέμα μας είναι πόσο γρήγορα θα συνέλθουμε και πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε για να είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο παιχνίδι».

-Προσπάθησες να… εξηγήσεις καθόλου το πρώτο παιχνίδι;

«Να εξηγήσω; Δεν μπορείς να εξηγήσεις τέτοιο ματς. Δεν υπήρχαμε καθόλου στο παιχνίδι. Σου λέω, δεν υπήρχαμε σε κανένα σημείο… Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν δει ποτέ μπάσκετ στη ζωή τους, μπορούν να καταλάβουν πόσο άσχημα έπαιξε η ομάδα μας».

-Πιστεύεις ότι η μακρόχρονη απουσία σου, αλλά και του ΜακΚάλεμπ στέρησε από τη Σιένα τη φρεσκάδα που θα χρειάζονταν για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τον Ολυμπιακό;

«Η ομάδα δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να παίξει έτσι. Φυσικά, οι τραυματισμοί μας δεν επέτρεψαν σε μένα και τον Μπο να επιστρέψουμε σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία».

-Ο Ολυμπιακός χτύπησε στην περιφέρεια εκμεταλλευόμενος τους τραυματισμούς σας, αλλά και το γεγονός πως ο Ζήσης έπρεπε να σηκώσει αρχικά μόνος του το βάρος. Το περιμένατε;

«Ο Ολυμπιακός είχε το δικό του πλάνο στο παιχνίδι, το οποίο προφανώς τα πήγε πολύ καλά. Δεν μπορώ να πω ότι μας χτύπησε μόνο στην περιφέρεια. Οι αντίπαλοι μας έκαναν ένα συνολικά πολύ καλό και συγκεντρωμένο παιχνίδι και εμείς δεν κάναμε τίποτα για να το αλλάξουμε, αφού δεν εμφανιστήκαμε καθόλου στο ματς».

Η φύση των playoffs της Ευρωλίγκας υπαγορεύει πως δεν έχει σημασία με πόσους πόντους διαφορά θα κερδίσεις τα παιχνίδια, φθάνει να κατακτήσεις πρώτος τρεις νίκες. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών για παράδειγμα με τα διπλά παιχνίδια θα ήταν καταδικαστική η ήττα με 48 πόντους. Τώρα μετράει ωστόσο μόνο το 1-0. Όταν λοιπόν, θέσαμε υπόψη του Λιθουανού γκαρντ την συγκεκριμένη παράμετρο της σειράς, διέκοψε βιαστικά την ερώτηση μονολογώντας: «Και όμως, μετράει…».

-Μα, υπάρχουν ακόμα δυο παιχνίδια που πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός για να προκριθεί στο Final Four… «Είναι πολύ σημαντικό ότι κέρδισε ο Ολυμπιακός με τόσο μεγάλη διαφορά. Εμείς λοιπόν, πρέπει να συνέλθουμε γρήγορα και να ετοιμάσουμε το μυαλό μας για το δεύτερο παιχνίδι. Πρέπει να δώσουμε τα πάντα για να κερδίσουμε. Ακόμα και αν παίζουμε χάλια, πρέπει να συνερχόμαστε κατά τη διάρκεια του αγώνα και αυτό εμείς δεν το κάναμε. Αυτό σημαίνει να είσαι καλή ομάδα: να συνέρχεσαι γρήγορα».

-Περιμένετε πως ο Ολυμπιακός ίσως παρουσιαστεί πιο χαλαρός και θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη αναμέτρηση διαφορετικά, πιο αφ’ υψηλού ίσως;

«Δεν ξέρω. Θα το μάθουμε την ώρα του αγώνα... Πραγματικά, δεν μπορώ να περιμένω κάτι από τον Ολυμπιακό. Εμείς πρέπει να είμαστε καλοί».

-Παρά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρετε;

«Πιστεύω! Μπορείτε να με θεωρήσετε τρελό, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν δεν πίστευα, δεν θα ήμουν εδώ. Θα συνεχίζω να πιστεύω και θα συνεχίσω να προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να κερδίσει η Σιένα. Κοιτάμε πραγματικά το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, δεν μπορώ να μιλήσω για το ματς στην Ιταλία για παράδειγμα. Θέλουμε να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι».

Ο Ίβκοβιτς εξήγησε στη συνέντευξη τύπου μετά το πρώτο ματς ότι δεν θα αναλύσει το παιχνίδι στους παίκτες του λόγω της διακύμανσης του, αλλά η κατάσταση στο… στρατόπεδο της Σιένα είναι εντελώς διαφορετική. Όπως εξήγησε και ο Καουκένας «εμείς πρέπει να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να αναλύσουμε το παιχνίδι μας. Πρέπει να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να δούμε γιατί δεν παίξαμε, να δούμε τι έγινε, πως συνέβη αυτό. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, τα έκανε όλα τέλεια…»
http://www.gazzetta.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!