tromaktiko: Ημερίδα ΣΕΒ για άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Έως 75 % η μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ημερίδα ΣΕΒ για άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Έως 75 % η μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων



Κατά 75 % έχει μειωθεί η παραγωγή σταφυλιού στην Κρήτη από τη δεκαετία του '70 ως σήμερα, 70% η παραγωγή αμυγδάλων και 50% των πράσινων φασολιών. Σε μια εποχή που η ζήτηση τροφίμων παγκοσμίως αυξάνεται, η ελληνική αγροτική παραγωγή με την εφαρμογή του μοντέλου της επιδοτούμενης γεωργίας οδήγησε σε ραθυμία και μείωση της παραγωγής για όλα τα προϊόντα, σε όλη τη χώρα.
Τα στοιχεία ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Κανελλόπουλος, επισημαίνοντας ότι πληρώνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα επόμενα χρόνια τα λάθη της προηγούμενης 25ετίας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι για όλα τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας η παγκόσμια αγορά είναι ελλειμματική και παρουσίασε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιστροφή της κατάστασης: ενθάρρυνση των διεπαγγελματικών οργανώσεων, ποιοτικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων, κίνητρα για συνεργασία των αγροτικών συνεταιρισμών με τις τοπικές επιχειρήσεις, ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, προκήρυξη επενδύσεων για μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
Στην ίδια ημερίδα, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας κ. Α. Φούρλας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο επιχειρηματίας να ασχολείται με τη δουλειά του και όχι με το κράτος, ενώ ο γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Α. Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι αντί για κινητοποιήσεις για αύξηση του επιδόματος ανεργίας θα έπρεπε να γίνονται κινητοποιήσεις για άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Σ. Κομνηνός ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα είναι εφικτή η ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα, μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης ενώ ανήγγειλε απλοποίηση της αγορανομικής νομοθεσίας και των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων καθώς και ίδρυση ενιαίας αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις και δράσεις για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι αν η δημόσια διοίκηση απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που της επιβάλλει το κομματικό κράτος, μπορεί να δείξει το επαγγελματικό και δημιουργικό της πρόσωπο και να συμβάλει στη μετεξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο μία ανταγωνιστική Ελλάδα. "Το κράτος δεν έχει πλέον λεφτά για πελατειακές προσλήψεις χωρίς τέλος, επιδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα, επιχορηγήσεις χωρίς έλεγχο. Αυτό "το πάρτι" τέλειωσε. Ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Η κρατικοδίαιτη οικονομία εξάντλησε τα όριά της και έφερε τον τόπο στα όρια της πτώχευσης", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας με τη συνεπαγόμενη δραματική μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και τη διεθνή περιθωριοποίηση της χώρας μας, θα έπρεπε να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει, ωστόσο στην πράξη η αλλαγή προσκρούει σε ένα ποικιλώνυμο μέτωπο αντίδρασης που επιδιώκει να μην αλλάξει τίποτα. "Προσπάθειες αναμφίβολα γίνονται -είναι πολλές και, εν πολλοίς, ειλικρινείς, σημείωσε. Αλλά, περισσότερες, πιο έντονες και πιο πεισματικές είναι οι προσπάθειες να υπονομευτούν όσες αλλαγές έγιναν, να εμποδιστούν άλλες πριν καλά-καλά ξεκινήσουν, να ακυρωθούν αυτές που προγραμματίζονται για το μέλλον".
Ενώ αναφερόμενος στις προοπτικές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι "Ανεξάρτητα από το τί περισσότερο μπορεί ή πρέπει να κάνει για μας η Ευρώπη, με ή χωρίς το μνημόνιο, με ή χωρίς τους κοινοτικούς μηχανισμούς στήριξης, η σωτηρία μας, η έξοδος από το οικονομικό αδιέξοδο, εξαρτάται από τα δικά μας μυαλά, βρίσκεται στα δικά μας χέρια."
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανήγγειλε εξάλλου την ίδρυση Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στη σημερινή ημερίδα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στη μελέτη καταγράφονται περισσότερες από 300 "επαφές" των επιχειρήσεων με τους κρατικούς μηχανισμούς, στα στάδια έναρξης, λειτουργίας, ανάπτυξης, μεταβολής και παύσης μιας επιχείρησης.
Πολλές από αυτές κρίνονται αντιπαραγωγικές, για διάφορους λόγους (πολύπλοκη νομοθεσία, προβληματική επικοινωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου, έλλειψη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κ.α.)
Η μελέτη ξεχωρίζει 7 τομείς στους οποίους θα έπρεπε να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις (ηλεκτρονική τιμολόγηση προϊόντων, ενδοομιλικές συναλλαγές, έγκριση φαρμάκων, έλεγχος ασφάλειας δομικών προϊόντων, έλεγχοι στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, έλεγχος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις εξορυκτικές δραστηριότητες και έκδοση αδειών κυκλοφορίας ΙΧ φορτηγών) στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!