tromaktiko: Γαλλία: Σημαντικό πλήγμα σε διοικητήριο του Καντάφι

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γαλλία: Σημαντικό πλήγμα σε διοικητήριο του Καντάφι



Πλήγμα σε σημαντικό διοικητικό κέντρο του Καντάφι επέφεραν γαλλικά αεροσκάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού επιτελείου... Σφοδρές οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των εξεγερμένων. Κατάπαυση του πυρός στη Μιζουράτα ανακοίνωσε το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών



Οι δυνάμεις του συνασπισμού των κρατών, που δρουν ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να εφαρμόσουν το ειρηνευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας την περιοχή των Δυτικών Ορέων, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Αλ Αραμπίγια και το Αλ Τζαζίρα, χωρίς όμως να παραθέσουν περισσότερες πληροφορίες. Είναι η 8η ημέρα των επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος από τη συμμαχία των δυτικών κρατών.

Καταδιωκτικά γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την Κυριακή αργά το βράδυ επιθέσεις κατά ενός «σημαντικού κέντρου διοίκησης» του λιβυκού στρατού «δέκα χιλιόμετρα νοτίως των προαστίων της Τρίπολης» ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό γενικό επιτελείο στο Παρίσι.

Οι επιθέσεις αυτές καθοδηγήθηκαν από τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale που φέρει το πλοίο Σαρλ Ντε Γκολ που έχει σταθμεύσει στο νότιο τμήμα της Ιταλίας και από κάποια άλλα Rafale της γαλλικής αεροπορίας, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρ, εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου.

«Η εκτίμηση των ζημιών γίνεται τώρα και θα παραμείνει εμπιστευτική» πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την έδρα του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στην πόλη Μιζουράτα, μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, αναφερόμενο στην πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα σήμερα οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μέρος της πόλης.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι οι κυβερνητικές μονάδες κατά της τρομοκρατίας σταμάτησαν την επίθεση κατά των ένοπλων ομάδων των τρομοκρατών» μετέδωσε το πρακτορείο Jana.

«Η πόλη της Μιζουράτα τώρα έχει ασφάλεια και ηρεμία και οι δημόσιες υπηρεσίες άρχισαν να λειτουργούν εκ νέου και είναι πλέον ικανές να προσφέρουν κάθε υπηρεσία στους πολίτες» προστίθεται στην ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Jana. Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Λιβύης για κατάπαυση του πυρός η οποία αναμένεται από τώρα».

Νωρίτερα, δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν την πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες κτιρίων, δήλωσε ο Σάαντουν αλ Μισράτι.

Άλλος εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 24 τραυματίστηκαν στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

Κοντά στη γενέτειρα Καντάφι

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη κατέλαβαν την πόλη Ναουαφαλίγια προελαύνοντας ακόμα πιο δυτικά προς τη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε σήμερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Η Ναουαφιλίγια βρίσκεται περίπου 120 χλμ. από τη Σύρτη. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται τώρα περίπου 30χλμ έξω από τη Σύρτη.

Διπλωματία και πετρέλαιο

Οι κυρώσεις του ΟΗΕ στη Λιβύη δεν εμποδίζουν τους αντικαθεστωτικούς επαναστάτες να εξάγουν λιβυκό πετρέλαιο, εφόσον παρακάμπτουν τις εταιρίες που συνδέονται με τον ηγέτη Μ. Καντάφι, ανέφεραν τη Δευτέρα, διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών «Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός στο λιβυκό πετρέλαιο και οι επαναστάτες μπορούν να το πουλήσουν. Ωστόσο δεν μπορούν να το κάνουν μέσω του Εθνικού οργανισμού», δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, Γαλλία και Βρετανία κάλεσαν τους υποστηρικτές του Καντάφι, να τον αφήσουν, προτού να είναι «πολύ αργά». Ταυτόχρονα, προέτρεψαν τους αντικαθεστωτικούς να προχωρήσουν σε μία πολιτική διαδικασία, προκειμένου να είναι έτοιμοι τη στιγμή της αποχώρησης τού Μ. Κατνάφι.

Ο Καντάφι θα δικαστεί στη Λιβύη «μετά από τη νίκη» των επαναστατικών δυνάμεων, τόνισε ο επικεφαλής του εθνικού του Εθνικού Συμβουλίου των επαναστατών, στη γαλλική τηλεόραση. «Θα δικάσουμε τον Καντάφι στη Λιβύη για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει», τόνισε ο Μουσταφά Αμπντέλ Χαλίλ, σε δημοσιογράφους του France 2. «Θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε έναν ελεύθερο, δημοκρατικό κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική εναλλαγή», συμπλήρωσε.

Κατάληψη της Ρας Λανούφ από τους εξεγερμένους

Οι εξεγερμένοι κατέλαβαν χθες Κυριακή το Μπεν Τζαουάντ αφού είχαν προηγουμένως ανακαταλάβει την πετρελαϊκή πόλη Ρας Λανούφ στη διάρκεια της νικηφόρας προέλασής τους με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού.

Σήμερα το πρωί ωστόσο δέχθηκαν τα πυρά βαρέων πολυβόλων των δυνάμεων του Καντάφι που έφθασαν με ημιφορτηγά στο δρόμο που οδηγεί από το Μπεν Τζαουάντ στη Νοφίλια, προς την κατεύθυνση της Σύρτης.

Οι εξεγερμένοι ανασυντάχθηκαν τότε προς το Μπεν Τζαουάντ και απάντησαν με βαρέα πυροβόλα.

Εννέα ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι και σημαντική στρατιωτική βάση, επάνω από την οποία πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανόν οι εκρήξεις αυτές να προέρχονται από αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης ανακοίνωσε ότι η πόλη έχει καταληφθεί. «Είναι επιβεβαιωμένο ότι η Σύρτη έπεσε στα χέρια των φιλο-δημοκρατικών δυνάμεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίες δεν συνάντησαν μεγάλη αντίσταση.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Βεγγάζη με την είδηση της πτώσης της Σύρτης, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνεπικουρούμενες από τις αεροπορικές επιδρομές, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τη Λιβύης ανέτρεψαν τις στρατιωτικές ήττες των τελευταίων ημερών και ανακατέλαβαν τον έλεγχο των σημαντικότερων πετρελαϊκών σταθμών στην ανατολική Λιβύη μέχρι την πόλη Μπιν Τζαουάντ.

Οι δυνάμεις της εξέγερσης έχουν τον έλεγχο των πόλεων Ες Σίντερ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ζουεϊτίνα και Τομπρούκ, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν προς τα δυτικά.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στη Σύρτη δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις μεγάλες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύκτας και είδε φάλαγγα είκοσι στρατιωτικών οχημάτων να εγκαταλείπει την πόλη και να κατευθύνεται προς την Τρίπολη, μαζί με δεκάδες φορτωμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα που μετέφεραν προς τα δυτικά οικογένειες κατοίκων της Σύρτης.

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας δεν ετέθησαν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της νύκτας στη Σύρτη.

Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων περιλαμβάνεται σε ομάδα δημοσιογράφων που προσεκλήθησαν από το λιβυκό καθεστώς χθες στη Σύρτη. Οι δημοσιογράφοι αυτοί δεν είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν της ζημίες που προκάλεσαν οι αεροπορικές επιδρομές τη νύκτα της Κυριακής.

Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Σέμπχα στη νότια Λιβύη σήμερα τα ξημερώματα και υπάρχουν πολλά θύματα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης, Jana.

«Οι βομβαρδισμοί των σταυροφόρων αποικιοκρατών είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές στην πόλη Σέμπχα τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας την καταστροφή πολλών σπιτιών», μετέδωσε το πρακτορείο.

«Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στις περιοχές που επλήγησαν».
«Πηγές στο υπουργείο Υγείας της Σέμπχα έκαναν λόγο για πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στις περιοχές αυτές».
Επέμβαση του Κατάρ καταγγέλει η κρατική τηλεόραση

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης κατηγόρησε το Κατάρ για την αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης ως του μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί «επέμβαση στις εσωτερικές» υποθέσεις της χώρας.

Σε μια σκληρή ολιγόλογη ανακοίνωση η κρατική τηλεόραση της Λιβύης αναφέρει ότι το Κατάρ, το οποίο χαρακτηρίζει «κρατίδιο», δεν έχει κανένα δικαίωμα να αμφισβητεί την ενότητα του λιβυκού κράτους αναγνωρίζοντας το συμβούλιο που ίδρυσαν οι εξεγερμένοι.

kathimerini.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!