tromaktiko: Ενέσεις αισιοδοξίας Παπανδρέου εν μέσω διάλυσης...

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ενέσεις αισιοδοξίας Παπανδρέου εν μέσω διάλυσης...



Μια ίωση αρκεί για να πέ­σει σε βαθιά σιωπή η κυβέρνηση και να φα­ντάζει σαν να έχει… εγκαταλείψει τη χώρα. Η ασθένεια του πρωθυπουργού, που τον κράτησε σπί­τι του, μακριά από κυβερνητική δράση, ουσιαστικά εξαφάνισε από το πολιτικό προσκήνιο την κυβέρνηση.
Καμία σοβαρή κυβερνητική πρω­τοβουλία ή φωνή δεν ξεπετάχτηκε, αφού οι υπουργοί ήταν σε κατάστα­ση… αφασίας λες και είχαν πέσει θύ­ματα τυφώνα.

Η τριήμερη απουσία του Γ. Παπαν­δρέου αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουρ­γικός τρόπος λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης, όπου ο κάθε υπουργός αναφέρεται στον πρωθυπουργό προ­σωπικά και φυλάει τα νώτα του χωρίς συνεννόηση με τους συναδέλφους του, είναι η μεγάλη παθογένεια αυ­τής της κυβέρνησης. Τρανή απόδειξη αυτής της τάσης, η δύσκολη συνερ­γασία Παπακωνσταντίνου με μια σει­ρά υπουργούς, από τους οποίους ζητά δραματικές περικοπές κονδυλίων, χω­ρίς ουσιαστικά να έχουν γίνει τέτοιες τομές, ώστε να μπορούν να λειτουργή­σουν τα υπουργεία με όσα ζητά το οι­κονομικό επιτελείο.

Η πλήρης αρρυθμία του κυβερνη­τικού σχήματος δεν είναι ένα ακόμα δημοσιογραφικό εφεύρημα, αλλά μια ορατή πραγματικότητα, η οποία προ­βλήθηκε με ηχηρό τρόπο.

Ο πρωθυπουργός, που προετοίμαζε την παρέμβασή του στο Εθνικό Συμ­βούλιο της Παρασκευής και μαζί μ’ αυ­τήν και την επάνοδό του στην πολιτική επικαιρότητα, ήταν αποφασισμένος από τη Δευτέρα να περάσει στην αντε­πίθεση σε όλα τα επίπεδα:

- Να επιχειρήσει να διαλύσει τη φι­λολογία περί προσφυγής στις κάλπες.
- Να αντεπιτεθεί στη Νέα Δημοκρα­τία και τον ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι ενθαρρύνουν, αν δεν σχεδιάζουν, τις αποδοκιμασίες εναντίον κυβερνητι­κών στελεχών.
- Να εξωραΐσει τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση είναι εντελώς άρρυθμη και ασυντόνιστη, αποκρούοντας τα σενά­ρια ανασχηματισμού.

Όλα τα παραπάνω επιχείρησε να τα διατυπώσει τις προηγούμενες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής χωρίς μεγάλη επικοινωνια­κή επιτυχία, γι’ αυτό και οι πληροφορί­ες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο αύριο, θα προσπαθήσει να ανατάξει το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και να καθησυχάσει τους πολίτες ότι όλα βαίνουν καλώς. Και όλα αυτά σε μια στιγμή όπου όλοι διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση έχει χάσει πυξίδα, προ­σανατολισμό και στόχους, με δεδομέ­νο ότι είχε ποντάρει όλα της τα χαρ­τιά στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Στο βάθος εκλογές;
Το θέμα των εκλογών απασχολεί πολύ το πρωθυπουργικό γραφείο, αφού εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη πα­ρασκηνιακή συζήτηση προκαλεί πα­ραλυτικά φαινόμενα στην κυβέρνη­ση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ακυρώνει οποιαδήποτε πιθανό­τητα αιφνιδιασμού από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιθυμεί να το κλείσει, ανεξάρτητα αν παρόμοιες εισηγήσεις έχουν πέσει στο πρωθυπουργικό τρα­πέζι, ιδιαίτερα αν η έκβαση της Συνό­δου Κορυφής που θα ασχοληθεί με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι απόλυτα αρνητική για τις ελληνικές επιδιώξεις και η χώρα παραμείνει στα πρόθυρα της πτώχευσης χωρίς καμία προοπτική διευθέτησης του διογκού­μενου χρέους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί για πολύ καιρό μια κυβέρνηση.

Οι επερχόμενες επώδυνες αποφά­σεις σε μια τέτοια περίπτωση δεν νο­μιμοποιούν την παρούσα κυβέρνηση, η οποία δέχεται καθημερινά ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση, τη συνδικαλιστική ηγεσία της χώρας, αλλά και κοινωνικές ομάδες. Προ του αδιεξόδου, όπως εκτιμούν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να καταφύγει σε εκλο­γές, ζητώντας νέα επιβεβαίωση από τον ελληνικό λαό για να προχωρήσει ακόμα σε πιο επώδυνες αλλαγές.

Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη εκτι­μούν ότι κανένα κόμμα της αντιπολί­τευσης στην παρούσα φάση δεν επι­θυμεί εκλογές, αφού προεκλογικά θα πρέπει να πάρουν θέση και να καταθέ­σουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η χώρα με ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Στο ζήτημα των επιθέσεων από «αγανακτισμένους πολίτες» και φοιτη­τές εναντίον κυβερνητικών στελεχών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Πεταλωτή να στραφεί συγκεκριμένα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Η αντεπίθεση κρίθηκε απαραίτητη, αφού μάλιστα η αμηχανία που έδειξε η κυβέρνηση μπορεί να δημιουργή­σει συνθήκες «ντόμινο», αλλά και να εμπεδώσει ένα κλίμα ενοχής, όπως λέ­νε στην κυβέρνηση.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές έλε­γαν ότι έχει και το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις που μπορεί να παρατάξει και να χαλάσει εκδηλώσεις και ομιλίες στελεχών άλ­λων κομμάτων δημιουργώντας εκρη­κτικό πολιτικό κλίμα στη χώρα. Εκτιμούν λοιπόν ότι όχι μόνο το αυ­στηρό μήνυμα που έστειλε ο κυβερνη­τικός εκπρόσωπος, αλλά και η τοποθέ­τηση του πρωθυπουργού επ’ αυτού θα δημιουργήσουν ένα ανάχωμα απέναντι στο φαινόμενο αυτό πριν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Ήδη κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η ανάδειξη του θέματος από την κυβέρνηση έκανε την επίσημη Νέα Δη­μοκρατία να πάρει θέση αποδοκιμάζο­ντας πρακτικές φιμώματος των πολιτι­κών στελεχών, ενώ «στριμώχνει» πολι­τικά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη γνώμη των κυβερνητικών στελεχών τον εκθέ­τει στα μάτια της κοινής γνώμης.

Μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για φασιστικό πογκρόμ, το οποίο δημιουργεί συνθήκες λιντσα­ρίσματος που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη δημοκρατική πολι­τική ζωή.

topontiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!