tromaktiko: Λευκωσία: Εντοπίστηκαν ακατάλληλα σαρακοστιανά εδέσματα στην αγορά

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Λευκωσία: Εντοπίστηκαν ακατάλληλα σαρακοστιανά εδέσματα στην αγορά



Παραδοσιακά ορεκτικά που δεν λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα και καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, ιδιαίτερα για άτομα που νηστεύουν, εντοπίστηκαν να πωλούνται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιπτώσεις τροφίμων που εκτίθενται σε θερμοκρασίες δωματίου, ενώ με βάση τις οδηγίες του παρασκευαστή που αναγράφονται και στη συσκευασία θα πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 0 - 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ κάποια άλλα προϊόντα αναγράφουν θερμοκρασία από 2 - 6 βαθμούς και πάλι με την ένδειξη για διατήρηση εντός ψυγείου.
Πρόκειται για ταραμοσαλάτες, ταχίνες και χούμους, αλλά και άλλα ορεκτικά τα οποία με την έκθεση τους σε ψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να αναπτύξουν μικρόβια και γι΄ αυτό οι οδηγίες των κατασκευαστών είναι ότι πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, πλην όμως στα καταστήματα συχνά είναι εκτεθειμένα εκτός ψυγείου.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν περιλάβει τα συγκεκριμένα τρόφιμα μέσα στο πρόγραμμα ελέγχου για τα νηστίσιμα προϊόντα που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν διαπιστώσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ορεκτικά αυτά να εκτίθενται προς πώληση σε ράφια και πάγκους των καταστημάτων.

Στους καταστηματάρχες γίνονται συστάσεις να τα μετακινήσουν αμέσως εντός των ψυγείων προκειμένου να μην καταστούν ακατάλληλα για κατανάλωση. Σε περίπτωση ωστόσο που παρατηρηθεί το ίδιο κρούσμα στο ίδιο κατάστημα, έχουν δοθεί οδηγίες στους υγειονομικούς επιθεωρητές να προβούν σε καταγγελία στον υπεύθυνο της επιχείρησης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!