tromaktiko: Λιβύη: Ένταση στη Ρας Λανούφ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Ένταση στη Ρας Λανούφ



Αεροπορική επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου που διατηρούσαν οι αντικαθεστωτικοί στην περιοχή αλ Ουκάιλα, ανατολικά της πόλης Ρας Λανούφ...
εξαπέλυσαν οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά την επίθεση δεκάδες οχήματα μετέφεραν τους εξεγερμένους οι οποίοι αποχωρούσαν από την αλ Ουκάιλα, που βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών στρατευμάτων προς την κατεύθυνση της γειτονικής πόλης Μπρέγκα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, ο στρατός της Λιβύης ανάγκασε τους αντικαθεστωτικούς με συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Ρας Λανούφ να υποχωρήσουν.

Η πρώτη γραμμή των εξεγερμένων υποχώρησε κατά 20 χιλιόμετρα στα περίχωρα της πόλης.

Εντωμεταξύ η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε ένα διυληστήριο της Ρας Λανούφ μετά την αεροπορική επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων, την Παρασκευή, δεν έχει σβήσει ακόμη.

Επίσης, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της πόλης Μιζουράτα σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το τελευταίο οχηρό των αντικαθεστωτικών στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αντικαθεστωτικοί στο Ρόιτερς.

Εξάλλου ο γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος για τη νίκη των κυβερνητικών στρατευμάτων επισημαίνοντας σε συνεντεύξεις του σε ιταλικές εφημερίδες ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει το "90% της χώρας".

"Τώρα το 90% της χώρας έχει επανέλθει υπό τον έλεγχό μας και σύντομα όλα θα τελειώσουν δήλωσε σε συνεντεύξεις του στην Corriere della Sera και τη Repubblica και έκανε λόγο για αδίστακτους τρομοκράτες.

Παράλληλα, δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της Ιταλίας και την απείλησε με οικονομικά αντίποινα αν "προδώσει" το καθεστώς του οποίου είναι βασικός εμπορικός εταίρος.

Αν και ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε βέβαιος για τη νίκη και την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών παραγωγής αερίου και πετρελαίου, προειδοποίησε τη Ρώμη για τις συνέπειες που θα έχει μία πιθανή νίκη των αντικαθεστωτικών.

"Ξέρετε τί θα γίνει αν οι αντάρτες αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας; Θα είστε τα πρώτα θύματα, θα έχετε χιλιάδες παράνομους μετανάστες, τρομοκράτες θα φύγουν από τις ακτές της Τρίπολης προς τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία".

"Θα είναι εφιάλτης για την Ιταλία, ξυπνήστε!", υπογράμμισε.

Ζητούν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι αντικαθεστωτικοί, ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να το αναγνωρίσει ως εκπρόσωπο της Λιβύης και να συμφωνήσει στην επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ταχάνι Σιλμάν Μπάρεκ, μέλος της αντιπροσωπείας.

Αλλά και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Ντερ Σπίγκελ (το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα), καλεί σε επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και εκφράζει την ευχή ο Οργανισμός του να «παίξει κάποιον ρόλο» στην εφαρμογή της.

Οι άραβες ΥΠΕΞ πρόκειται να έχουν το Σάββατο έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο για να συζητήσουν περί της επιβολής μίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη, που απώτερο στόχο θα έχει να προστατεύσει τους αμάχους.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Μαυριτανίας, του Κονγκό, του Μαλί, της Νότιας Αφρικής και της Ουγκάντα ορίστηκαν από την Αφρικανική Ένωση για να δημιουργήσουν μία επιτροπή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

«Πρέπει να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων εναντίον της Λιβύης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη προτού αποφασίσει για τη λήψη νέων μέτρων, δήλωσε παράλληλα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Άστον δήλωσε εξάλλου στους δημοσιογράφους πριν την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Γκόντολο στα περίχωρα της Βουδαπέστης ότι θα μεταβεί από τη Βουδαπέστη στο Κάιρο για να συνομιλήσει με τον Αραβικό Σύνδεσμό για το θέμα της Λιβύης.

Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ σκοπεύει να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, ακόμη και στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, η Άστον απάντησε: "Όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη επιβάλει κάποιες κυρώσεις όχι μόνο σε ανθρώπους αλλά και σε νομικά πρόσωπα".

skai.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!