tromaktiko: Δοκιμή: iPhone 4 (iOS 4.2.1 εναντίον 4.3) και Android

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δοκιμή: iPhone 4 (iOS 4.2.1 εναντίον 4.3) και Android



Ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμαστεί η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας είναι να βάλουμε ένα ρομπότ να το κάνει. Εμείς στη θέση του χρησιμοποιήσαμε υπολογιστή. Μήπως και αυτός δεν είναι ένα ακίνητο ρομπότ;
Κατά το διάστημα των εβδομάδων που πέρασαν δοκιμάσαμε πολλά έξυπνα τηλέφωνα με ποικίλους τρόπους. Τα αποτελέσματα που παραθέτουμε εστιάζονται σε πραγματικές συνθήκες χρήσης (ομιλία, βίντεο και πλοήγηση).
Phone name Video battery life (in hours) Audio battery life (in hours) Boot time (in seconds) Web page load time (in seconds)
Apple iPhone 4 iOS 4.2.1 (AT&T) 9.9 40 36 10
Apple iPhone 4 iOS 4.3 (AT&T) n/a n/a 37 8
Apple iPhone 4 iOS 4.2.1 (Verizon) 10.3 67 39 10
HTC MyTouch 4G 6.6 21 6 10
Motorola Atrix 4G 7 n/a 48 6
Samsung Nexus S 8.1 15 27 7


Πως δοκιμάζουμε τα έξυπνα τηλέφωνα:

Στα εργαστήρια του CNET, εκτιμούμε την απόδοση των έξυπνων τηλεφώνων με τέσσερα διαφορετικά τέστ.

Αυτονομία μπαταρίας

Αναπαράγουμε συνεχώς ένα αρχείο βίντεο μέχρι η μπαταρία να αδειάσει τελείως. Το ίδιο συμβαίνει και με αρχεία ήχου. Για τα αρχεία ήχου χρησιμοποιείται ο εξ ορισμού πάροχος ενώ για τα αρχεία βίντεο η συσκευή μπαίνει σε ‘λειτουργία πτήσης.’
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής βίντεο, κάθε συσκευή μπαίνει σε ‘λειτουργία πτήσης’ και η σχετική φωτεινότητα ρυθμίζεται σε 140cd/M2 (candelas ανά τετραγωνικό μέτρο) ή όσο πιο κοντά σε αυτό το νούμερο είναι δυνατόν.

Για το iPhone χρησιμοποιούμε την ειδική έκδοση του “Toy Story 3.” Για Android την 720p έκδοση του ίδιου παιγνιδιού. Η επιλογή μας για τις συσκευές Android υπαγορεύεται από το γεγονός ότι οι συσκευές υποστηρίζουν αυτήν την ανάλυση και θέλαμε να βγάλουμε το καλύτερο που μπορούσε να δώσει η κάθε συσκευή.

Στο iPhone, εκτελέσαμε το αρχείο μέσω της εφαρμογής iPod, ενώ στο Android χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή mVideoPlayer, καθώς έχει τη δυνατότητα συνεχούς αναπαραγωγής.

Φόρτωση ιστοσελίδων

Σαν ιστοσελίδα δοκιμής χρησιμοποιήσαμε την GiantBomb.com, για το λόγο ότι δεν έχει Flash αλλά ούτε πολλά δυναμικά στοιχεία. Κάθε συσκευή συνδέθηκε στο ίδιο τοπικό δίκτυο (όχι δίκτυο κινητής) και περίπου 1,5 μέτρα από τον router. Χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις των λειτουργικών (στην περίπτωση του iPhone δοκιμάστηκαν και οι δύο εκδόσεις 4.2.1 και 4.3 του iOS.)

Χρόνος εκκίνησης

Η επανεκκίνηση του κινητού μπορεί κάποιες φορές να σας βγάλει από μια δύσκολη θέση όπως το κρασάρισμα μιας εφαρμογής. Η δοκιμή αρχίζει με την πίεση του πλήκτρου on/off και σταματάει για το μεν iPhone με την εμφάνιση της οθόνης κλειδώματος για δε το Android με την ενεργοποίηση της εσωτερικής μνήμης.

Ανάλυση

Η διαφορά που παρατηρούμε στις περιπτώσεις του iPhone (Verizon και AT&T) οφείλεται στη διαφορά ισχύος σήματος των εν λόγω εταιρειών.
Προφανώς το iOS 4.3 υπερτερεί λόγω της βελτιωμένης έκδοσης του Safari.

Όσον αφορά τις συσκευές Android, το Nexus S πετυχαίνει την μεγαλύτερη αυτονομία σε αναπαραγωγή βίντεο με το Atrix να είναι λίγο πιο γρήγορο στο άνοιγμα ιστοσελίδων.

Γενικά το iOS 4.3 βελτιώνει την απόδοση του iPhone 4, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει το Atrix ή το Nexus S.
http://www.dailytech.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!