tromaktiko: Βρήκε το κεφάλι

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Βρήκε το κεφάλι



της Έλσας Σπυριδοπούλου
Τα 24 της χρόνια συμπληρώνει φέτος η συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη (ΑΕΜΘ).
Καθώς όμως το περασμένο καλοκαίρι ήταν από τα πιο «άνυδρα» από άποψη επιχορήγησης, με αποτέλεσμα οι ανασκαφές να είναι περιορισμένες, οι ανακοινώσεις των επιστημόνων, που θα παρουσιαστούν κατά το τριήμερο 10-12 Μαρτίου στο παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αναμένεται να είναι λιτές...
Από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στο ΑΕΜΘ θα είναι αυτή που αφορά τα Καλίνδοια (Καλαμωτό Θεσσαλονίκης). Εκεί τον περασμένο Ιούλιο ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια στην περιοχή (τα εντυπωσιακά ευρήματα που έχει βρει κατά καιρούς φανερώνουν ότι το Συγκρότημα Σεβαστείου, από τα πρώτα στον ελλαδικό χώρο, αποτελούσε μια «Εξέδρα αγαλμάτων») ανακάλυψε δύο κεφαλές. Η μία μαρμάρινη και η άλλη χάλκινη, ολόκληρες και καλοδιατηρημένες και οι δύο. Η μία μάλιστα, η μαρμάρινη, αποτελεί την κεφαλή του θωρακοφόρου ανδριάντα του Οκταβιανού Αυγούστου, του σημαντικού αγάλματος που είχε παραδοθεί το ’61-’62, ενώ το χάλκινο κεφάλι -όπως μας έλεγε ο κ. Σισμανίδης- «είναι ένα εξαιρετικό πορτρέτο που αποδίδει μάλλον κάποιον τοπικό άρχοντα, δεν μοιάζει να είναι αυτοκράτορας, γιατί είναι κουρασμένη, ταλαιπωρημένη μορφή».
Η ανασκαφή βέβαια έχει πολύ δρόμο ακόμη, καθώς απομένει να ερευνηθεί ολόκληρος ο χώρος της αγοράς και τριγύρω όλη η πόλη.


http://www.lagadas2.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!