tromaktiko: "Σωσίβιο'' για την Κύπρο για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

"Σωσίβιο'' για την Κύπρο για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας



"Πολιτικό σωσίβιο" στην Κυπριακή Δημοκρατία έριξε σήμερα η Ευρωβουλή, με την ενσωμάτωση συγκεκριμένου άρθρου σε έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Σώματος σχετικά με τον...
Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ο οποίος θα προικοδοτηθεί με 700 δισ. ευρώ και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013.

Πρόκειται για τροπολογία που υπέβαλε ο Ι. Κασουλίδης προς ενίσχυση των κυπριακών θέσεων, υπό το φως των προβληματικών για την Κύπρο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών του περασμένου Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα ανωτέρω συμπεράσματα για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χριστόφιας, υιοθέτησαν ομοφώνως ένα ιδιαίτερα προβληματικό για την Κύπρο και τα υπόλοιπα μικρά κράτη μέλη της Ευρωζώνης λεκτικό. Συγκεκριμένα, η συμφωνηθείσα τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας εν προκειμένω ορίζει ότι "η ενεργοποίηση του ΕΜΣ θα γίνεται μόνο αν κριθεί ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του ΣΥΝΟΛΟΥ της Ευρωζώνης".

"Πώς οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Μάλτας δέχθηκαν μία τέτοια ορολογία κατά την ομόφωνη απόφαση", είχε διερωτηθεί δημοσίως από το βήμα της Ολομέλειας του ΕΚ ο κ. Κασουλίδης τον περασμένο Ιανουάριο, διευκρινίζοντας ότι τυχόν διασάλευση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μικρών χωρών ενδέχεται να μην έχει αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρωζώνης και κατά συνέπεια να μην είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του Μηχανισμού.

Με την προσθήκη του Κύπριου Ευρωβουλευτή στην έκθεση που ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια, το Ευρωκοινοβούλιο "τονίζει ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας και οι αυστηροί όροι που θεσπίζονται μέσω αυτού, αφορά όλα τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, ακόμη και τα πιο μικρά των οποίων η οικονομία μπορεί να μην θεωρηθεί ως "απαραίτητη" για τη διαφύλαξη της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της".

Η τροπολογία του Κύπριου Αντιπροέδρου της Ομάδας του ΕΛΚ είχε υιοθετηθεί στις αρχές του μήνα από την αρμόδια Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ και συνυπογράφτηκε από τον Μαλτέζο Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ κ. Simon Busuttil, τον Εσθονό Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ κ. Tunne Kelam αλλά και την επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κα Μαριέττα Γιαννάκου.

   
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!