tromaktiko: Στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν το «τέλος του παιχνιδιού» για το Κυπριακό

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν το «τέλος του παιχνιδιού» για το Κυπριακό



Σενάρια για το «τέλος του παιχνιδιού» στο Κυπριακό, διαμορφώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, καθορίζοντας όλα τα βήματα μέχρι την πολυμερή διάσκεψη, εάν και εφόσον «είναι κατάλληλες οι συνθήκες» για πραγματοποίησή της.
Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί πως όλες οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν και το όλο σκηνικό να ολοκληρωθεί εντός του 2011 και οπωσδήποτε πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Κι αυτό γιατί, τότε, θα υπεισέλθουν κι άλλοι παράγοντες, που «θα δυσκολέψουν τη διαδικασία». Είναι, όμως, σαφές πως τρίτοι παράγοντες δεν επιθυμούν να βιώσουν Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλυτο το Κυπριακό, έχοντας υπόψη ότι θα αξιολογείται και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε αυτή τη φάση, ο Διεθνής Οργανισμός ευνοεί τη συζήτηση του περιουσιακού, ώστε «να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις». Το ακανθώδες αυτό ζήτημα θεωρείται κλειδί από τον ΟΗΕ για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού και γι’ αυτό εκτιμούν πως θα πρέπει να δοθεί βάρος πριν τη νέα επαναξιολόγηση της πορείας της διαδικασίας από τον Γενικό Γραμματέα.

Η θεωρία των αξιωματούχων του ΟΗΕ είναι πώς να επιτευχθούν οι συγκλίσεις που είναι δυνατό και οι διαφωνίες να παραπεφθούν σε πολυμερή διάσκεψη. Σημειώνεται ότι αύριο μεταβαίνουν στην έδρα του ΟΗΕ, τρεις σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συναντηθούν με τον εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Οργανισμού για θέματα περουσιών, κ. Μπέιτς.

Στην αποστολή θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Αιμιλίου, ο σύμβουλος του Προέδρου για συνταγματικά θέματα, Τουμάζος Τσελεπής και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ομάδας Οικονομίας στις συνομιλίες, Μιχάλης Σαρρής. Ο τελευταίος προφανώς έχει περιληφθεί στην αποστολή για ζητήματα που αφορούν την οικονομική πτυχή του περιουσιακού.

Σημειώνεται ότι τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για το περιουσιακό, συνάντησε προ δεκαημέρου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέκ Οζερσάι.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Γενικός Γραμματέας από τη συνάντηση της Γενεύης, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε θέσει στη διάθεση των διαπραγματευτών δικούς του εμπειρογνώμονες για το περιουσιακό.

Χωρίς, λοιπόν, να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν έχει ολοκληρωθεί - για πολλοστή φορά- η συζήτηση του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης, αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν τρεις συναντήσεις, σε διάφορα επίπεδα δεν αποκλείεται να επανέλθει το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου ενώ σήμερα και την Παρασκευή θα τα πουν, οι σύμβουλοι Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέκ Οζερσάι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!