tromaktiko: Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χώρες με υψηλό χρέος (Τρισέ)

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χώρες με υψηλό χρέος (Τρισέ)



Με δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευνοϊκές... ρυθμίσεις όσον αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, τονίζοντας βέβαια ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε “η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί”.

Σημειώνουμε ότι στο κείμενο της προδημοσίευσης δεν δίνονται άλλες αναφορές για το ζήτημα αυτό, αλλά η διατύπωση παραπέμπει στη δυνατότητα πρόσθετης διευκόλυνσης -πέραν αυτής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης- για το χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ιρλανδία και Πορτογαλία) και ειδικότερα για το κομμάτι εκείνο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων που έκανε τον τελευταίο χρόνο στη δευτερογενή αγορά.

Να αναφέρουμε ότι η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 77 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του, περί τα 50 δισ. ευρώ, αφορά ελληνικά ομόλογα.

Τέλος, στη συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό ο κ. Τρισέ φέρεται να είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι «προσωρινό».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!