tromaktiko: Λευκωσία: Συμφωνούν ότι διαφωνούν οι βουλευτές για το κτίριο του ΘΟΚ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Λευκωσία: Συμφωνούν ότι διαφωνούν οι βουλευτές για το κτίριο του ΘΟΚ



Διαφορετικές ήταν οι απόψεις που ακούστηκαν σήμερα από βουλευτές σε ό,τι αφορά την πρόταση της Δημάρχου Λευκωσίας για αξιοποίηση από τη Βουλή των...
Αντιπροσώπων του κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, με το ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ να εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική και από την άλλη το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων να στηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης είπε ότι το θέμα χρειάζεται μελέτη σε βάθος. Ανέφερε πως «αν η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ιδέα να αποκτήσει η Βουλή το δικό της κτίριο και πάμε τώρα να πάρουμε ένα γειτονικό κτίριο για να κάμουμε κάτι που δεν επιλύει το πρόβλημα της απόκτησης νέου κτιρίου», τότε ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι πρόκειται για προχειρότητα και ότι με προχειρότητες δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα.

Δήλωσε πως «αν κάποιοι θέλουν να παίζουν θέατρο, δεν είναι ανάγκη να πάμε στο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου για να παίζουμε θέατρο, μπορούμε να παίζουμε και κάπου αλλού θέατρο», προσθέτοντας πως δεν είναι λογικό να ληφθεί μια τόσο σημαντική απόφαση από μη ειδικούς χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι γνώμες των ειδικών, δηλαδή αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και γενικά εκείνων που μπορούν να μας πουν αν μπορεί να υπάρξει σύζευξη των δυο κτιρίων προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Διερωτήθηκε δε προς τι η βία να ληφθεί μια τέτοια απόφαση δεδομένου του ότι είναι γνωστό πως οι εκδηλώσεις της Βουλής σε ό,τι αφορά την κυπριακή προεδρία της ΕΕ θα διεξαχθούν στο Συνεδριακό Κέντρο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι αυτή ιδιαίτερα την περίοδο το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας προσφέρεται για χρήση από τη Βουλή. «Θεωρούμε ότι αυτό το ιστορικό κτίριο θα προσδώσει κύρος στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα επιλύσει πολλά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Βουλή» δήλωσε. Εξέφρασε ακολούθως την πεποίθηση πως «αν αξιοποιηθεί το κτίριο του ΘΟΚ μπορούμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο κτίριο της Βουλής πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το 2012».

Είπε τέλος πως ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το ΔΗΚΟ στηρίζει την πρόταση για αξιοποίηση του κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου από τη Βουλή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πολιτεία θα επωμιστεί σε μια τέτοια περίπτωση σημαντικά πιο χαμηλό κόστος απ' ότι αν ξεκινήσει από την αρχή η κατασκευή ενός νέου κτιρίου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε πως η ιδέα για χρήση του Δημοτικού Θεάτρου από τη Βουλή «είναι πρόχειρη και αντιλειτουργική» αλλά και πως έχει σχέση και μια ακατανόητη ιδεοληψία κάποιων οι οποίοι συνδυάζουν την ιδέα με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το β' εξάμηνο του 2012.

«Η απόφαση είναι πρόχειρη, είναι αντιλειτουργική, δεν εξυπηρετεί καμία διασύνδεση του παρόντος κτιρίου με το συγκεκριμένο κτίριο και στο τέλος αυτό που πάει να γίνει θα είναι σε βάρος και του πολιτισμού γιατί δεν έχουμε ακούσει καμία πρόνοια αναφορικά με το πού θα μεταστεγαστεί η πολιτιστική δραστηριότητα από το κτίριο που θα καταλάβει η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόχειρα και χωρίς οποιοδήποτε λόγο» πρόσθεσε.

Ανέφερε πως ως εκ τούτου το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί πως «η ιδέα αυτή, τουλάχιστο όπως προτάθηκε, πρέπει να εγκαταλειφθεί».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Βουλή ορθά αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στη σχετική πρόταση της Δημάρχου Λευκωσίας για την έναρξη διαλόγου έτσι ώστε όλο το συγκρότημα του κτιρίου της Βουλής, του Δημοτικού Θεάτρου και του ενδιάμεσου χώρου συμπεριλαμβανομένου και του εστιατορίου ''Garden cafe'' να μετατραπεί σε ένα λειτουργικό νέο χώρο που θα προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, στη νομοθετική εξουσία αλλά και τους επισκέπτες.
«Ένα ευρύτερο συγκρότημα κτιρίων και υπηρεσιών είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα προς την κατεύθυνση της οποίας θα πρέπει να κινηθούμε» δήλωσε ο Γιώργος Περδίκης.
Ανέφερε τέλος πως φαίνεται ότι η ανοικοδόμηση ενός νέου μεγάρου της Βουλής πάνω στο λόφο του Αγίου Γεωργίου Μαγγάνων είναι εκτός συζήτησης επί του παρόντος και εξέφρασε ικανοποίηση που και άλλες πολιτικές δυνάμεις έρχονται να συμφωνήσουν με τη θέση των Οικολόγων.

Δηλώσεις για το όλο θέμα κλήθηκε να κάνει και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος ανέφερε ωστόσο, πως δεν είναι ενήμερος για το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!