tromaktiko: Για το κίνημα "δεν πληρώνω" και για τα κινήματα αυτομείωσης γενικότερα...

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Για το κίνημα "δεν πληρώνω" και για τα κινήματα αυτομείωσης γενικότερα...



«Ακριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε, κι εμείς λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα "απαλλοτριώνουμε" είχε γράψει ο... Ντάριο Φο στο περίφημο θεατρικό του «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» το 1974.
"Δεν πληρωνω Δεν πληρωνω" ενα θεατρικο εργο το οποιο βασιστηκε πανω σε ενα κινημα. Στο κινημα αυτομειωσης στην Ιταλια τη δεκαετια του 70. Ενα κινημα οπου οι μορφες και τα περιεχομενα του αμφισβητισαν τις κυριαρχες σχεσεις, αντιτασσοντας εμπρακτα την αυτοοργανωση και τη συλλογικη αμεση δραση, σε μια Ιταλια οπου αντιμετωπιζε οικονομικη κριση. Σε μια εποχη, οπως εκεινη, οπου η οικονομικη κριση νομιμοποιουσε ακομα πιο βαρβαρες και συνεχεις επιθεσεις στην εργατικη ταξη και στους κοινωνικα αδυναμους, ενα κινημα αυτομειωσης θα λεγαμε οτι θα ηταν μια γονιμη και φυσιολογικη αντιδραση. Αυτο το κοινωνικο κινημα δεν θα μπορουσαμε να το χαρακτηρισουμε, συμφωνα με τις δομες του παντα, ανταγωνιστικο σε γραφειοκρατικα χαρακτηριστικα, αυτονομο, αμεσοδημοκρατικο και αντιιεραρχικο. ( Θεωρω πως η ιταλικη αυτονομια υπηρξε ενα απο τα πιο γονιμα κινηματα στην ευρωπη ).Το κινημα αυτο μπορεσε να κερδισει πολλα.Εκτος του οτι μπορεσε και καταφερε να αναγκασει να παρει πισω η τοτε κυβερνηση τις αυξησεις που ειχε επιβαλει, αναγκαστηκε να μειωσει δραστικα και ολες τις τιμες των δημοσιων αγαθων. Και το πιο σημαντικο για μενα ειναι οτι μπορεσε να αποτελεσει αξιο ανταγωνιστικο παραδειγμα για την συνεχεια και να ανοιξει νεους δρομους για τα κινηματα βασης.
Για να ερθουμε και στον ελλαδικο χωρο, παρατηρουμε οτι ενα τετοιο κινημα αρχισε να εμφανιζεται πριν περιπου 2 χρονια, αρχικα με το θεμα των διοδιων. ( ειχαν ακολουθησει καποιες μικρες κινησεις στην εξεγερση του 2008 οπως απαλλοτριωσεις εμπορευματων απο σουπερμαρκετ και μπλοκαρισματα ακυρωτικων μηχανηματων σε σταθμους μετρο απο τους εξεγερμενους.) Στην συνεχεια ειδαμε οτι καποιοι κατοικοι στην βορεια αθηνα αντιδρουσαν για τα παρανομα διοδια που ειχαν εγκατασταθει διπλα απο τα σπιτια τους και συλλογικα εσπρωχναν τις μπαρες.Αυτο το πραγμα οργανωθηκε και πηρε διαστασεις κινηματος.Ενος πανελλαδικου κινηματος.Τωρα βλεπουμε, αυτο το κινημα να εξαπλωνεται συνεχως και να θελει ασχολειθει και με αλλα δημοσια αγαθα οπως ειναι το ρευμα, το νερο και αλλα.
Το κινημα δεν πληρωνω δεν πληρωνω λοιπον, θα μπορουσαμε να πουμε οτι εχει αμεση σχεση με το κινημα αυτομειωσης στην ιταλια του 70 , οσο αφορα πρωτα απο ολα, τις δομες του και τον τροπο λειτουργιας του. Βλεπουμε οτι το κινημα λειτουργει αμεσοδημοκρατικα. Ειναι ανοιχτο για ολους με οριζοντιες διαδικασιες. Ειναι ενα κινημα βασης, οπου προτασσει την αυτοοργανωση ολων μας. Και αυτο το βλεπουμε στην πραξη. Σε καθε μερος της Ελλαδας, εχουν δημιουργηθει επιτροπες οπου αυτες και μονο αυτες κανονιζουν αμεσα για τις δρασεις τους. Χωρις κανενα κομμα, χωρις κανενα πεφωτισμενο, "ειδικο", επαγγελματια επανασταστη να καθοριζει την δραση και τον αγωνα των επιτροπων. Ουσιαστικα μιλαμε για ενα κινημα που αφενος για μεσοπροθεσμο στοχο εχει την μειωση των τιμων σε βασικα αγαθα ( η ακομα και την καταργιση καθε εμπορευματιποιησης σε αυτα ) αφετερου, σαν ενα ριζοσπαστικο κινημα, την ανατροπη του συστηματος, τον καπιταλισμο που επιβαλει αυτες τις λογικες σε βασικα αγαθα ( οπως φυσικα ειναι και η υγεια και η παιδεια που μας επιβαλλουν η θα μας επιβαλλουν να πληρωνουμε για να εχουμε προσβαση σε αυτα ). Ενα αλλο που ηθελα να τονισω ειναι οτι, αυτα τα κινημα βασης, τα οποια προτασσουν αμεση δραση και οργανωνονται αμεσοδημοκρατικα ειναι αυτα που θα τρομαζουν παντα τις κυριαρχες ταξεις και οχι γραφειοκρατικα κομματα ή συνδικαλιστικα οργανα ( π.χ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ...και ολα τα αλλα κομματα φυσικα ) .

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!