tromaktiko: Την ερχόμενη Πέμπτη συζητείται στη Βουλή το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Την ερχόμενη Πέμπτη συζητείται στη Βουλή το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου



Την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου...
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην πρωινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον πρόεδρος της Βουλής, Μάριο Καρογιάν. Αποφασίστηκε ότι η Ολομέλεια θα συνέλθει την Πέμπτη το πρωί σε τετράωρη συνεδρία για συζήτηση του θέματος με ομιλητές δύο βουλευτές από κάθε κόμμα.
Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου παρέλαβε σήμερα από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) ένα σκληρό δίσκο που περιέχει 60.000 έγγραφα που ήταν καταχωρημένα στα αρχεία της Υπηρεσίας και τα οποία συνέλεξαν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Επιτροπής για τους σκοπούς του Φακέλου της Κύπρου.

Με την παραλαβή αυτή ολοκληρώνεται ουσιαστικά η παραλαβή εγγράφων και στοιχείων από τις Υπηρεσίες που διερευνήθηκαν από την Επιτροπή.

Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση των εγγράφων, ο Διοικητής της ΚΥΠ, Ανδρέας Κυριάκου, ανέφερε ότι ''μετά από μια συνεργασία περίπου οκτώ μηνών μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα για τον Φάκελο της Κύπρου έχουμε ολοκληρώσει σήμερα όλη τη συνεργασία για τη συλλογή όλου του υλικού το οποίο υπήρχε στην Υπηρεσία''.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι πέραν από τα 60.000 έγγραφα που δόθηκαν σήμερα, είχε προηγηθεί η παράδοση άλλων 9.000 εγγράφων στην Επιτροπή.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Διοικητή και το προσωπικό της ΚΥΠ για την άψογη συνεργασία που είχε με την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Κύπρου η οποία λειτουργώντας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής μελέτησε το αρχείο της ΚΥΠ και εντόπισε πέραν των 69.000 εγγράφων, τα οποία αριθμούν πέραν των 130.000 σελίδων που ενδιαφέρουν την Επιτροπή για τις εργασίες για τις οποίες έχει συσταθεί.

''Θεωρούμε ότι αυτό το υλικό είναι πάρα πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις γιατί θα μπορέσει να ενισχύσει την ενημέρωση, την πληροφόρηση και κυρίως να βοηθήσει στη διαμόρφωση συγκεκριμένης άποψης για τα γεγονότα τα οποία προηγήθηκαν του 1974'', είπε.

Ο σκληρός δίσκος, όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, θα αρχειοθετηθεί και θα τοποθετηθεί στο ειδικό δωμάτιο όπου κρατούνται τα αρχεία της Επιτροπής.

Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση του πορίσματος και στη συνέχεια η Βουλή είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την κοινοποίηση του πορίσματος προς διάφορες κατευθύνσεις, σε ποιους θα κοινοποιηθεί και πότε, και στη συνέχεια θα αποφασιστεί πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το υλικό.

''Εχω την εντύπωση πως ο τρόπος αξιοποίησης αυτού του υλικού είναι κάτι που θα παραπεμφθεί στην επόμενη Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου'', πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Βουλής και μέσω της Υπηρεσίας Μηχανογράφησης προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς στην ψηφιοποίηση του υλικού, το οποίο υπερβαίνει τα 150.000 έγγραφα και τις 350.000 σελίδες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα λογισμικό πρόγραμμα έτσι ώστε, εφόσον η Βουλή αποφασίσει το κατά πόσον θα παραχωρήσει πρόσβαση και σε ποιους, αυτοί να έχουν εύκολη πρόσβαση στο αρχείο μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και όχι να ανατρέχουν στα πρωτογενή έγγραφα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!