tromaktiko: Επαφές Νταβούτογλου και υφαλοκρηπίδα

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Επαφές Νταβούτογλου και υφαλοκρηπίδα



Επαφές είχε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής τους στην Αθήνα...
με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, φωτιές είχε ανάψει δήλωσή του, όπου ζητούσε εμμέσως πλην σαφώς την εξαίρεση του Καστελόριζου από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην Αθήνα τόνισε ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί το ελληνικό καθεστώς του Καστελόριζου, ωστόσο ισχυρίζεται ότι το νησί βρίσκεται εκτός Αιγαίου.

"Όταν ετέθη το θέμα για το Καστελόριζο -είπε ο κ. Νταβούτογλου ερωτηθείς σχετικά- εγώ είπα ότι ως προς την γεωγραφική του θέση βρίσκεται περισσότερο στη Μεσόγειο παρά στο Αιγαίο".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα του Καστελόριζου έχει ήδη καταγραφεί διαφωνία στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, καθώς η αναγνώριση υφαλοκρηπίδας και οικονομικής ζώνης στο νησί μπορεί να ενοποιήσει πρακτικά τον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου.

"Οι διερευνητικές επαφές για εμάς έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το έχουμε πει από την αρχή και είναι αυτονόητο, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο" επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα κάνει την Τετάρτη περιοδεία σε όλες τις πόλεις της Θράκης και θα καταλήξει την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν αποδέχεται αμοιβαιότητα σε θέματα μειονοτήτων, ούτε παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος της ΝΔ, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, το απόγευμα της Τρίτης και αμέσως μετά δήλωσε: "Επιμείναμε στην επίλυση του κυπριακού που θεωρούμαι ότι είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα για ακόμα πιο βαθιές και προχωρημένες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, για το θέμα της ΑΟΖ".

Το ΚΚΕ διαβλέπει επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με ειδικό καθεστώς στο Καστελόριζο.

Ο ΛΑΟΣ προειδοποιεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να εξαιρέσει το Καστελόριζο από την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ο Συνασπισμός θέτει ως κριτήρια για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την άρση του casus belli και τον αμοιβαίο περιορισμό των εξοπλισμών.
megatv.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!