Η ζημιά στο σύστημα ψύξης διαφόρων πυρηνικών μονάδων, οι εκρήξεις στις εγκαταστάσεις, η κατάρρευση κτιρίων, η διαφυγή και η σκόπιμη ελευθέρωση ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα,
η εκκένωση περιοχών και η μετακίνηση 170-200.000 κατοίκων, η επιβάρυνση της υγείας που θα προκληθεί μας υπενθυμίζουν ότι ο κίνδυνος ενός νέου Τσερνομπίλ είναι καθημερινός ακόμα και στις τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένες χώρες. Ελπίζοντας ότι δεν θα συμβούν τα χειρότερα, δηλαδή απελευθέρωση πολύ μεγαλύτερης ποσότητας ραδιενεργού υλικού από τον πυρήνα του πυρηνικού αντιδραστήρα, χρειάζεται να ξαναθυμηθούμε το σύνθημα «Πυρηνική ενέργεια, όχι ευχαριστώ» και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες όπου μπορούμε για την έξοδο από την πυρηνική εποχή.
Η καταστροφή αποτελεί, επίσης, σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για νησιά του Αιγαίου και τη σεισμογενή γειτονιά μας, με δεδομένο ότι στην Τουρκία σχεδιάζουν την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και στην Βουλγαρία συνεχίζεται η λειτουργία ενός από τα πιο επικίνδυνα πυρηνικά εργοστάσια.
Είναι ξεκάθαρο ότι επείγει η εγκατάλειψη των πυρηνικών φιλοδοξιών αλλά και η ριζική και σωστά σχεδιασμένη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι περιφερειακές παρατάξεις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Β. Αιγαίου και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον Ιαπωνικό λαό και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποστολή ομάδων διάσωσης αλλά και τη στήριξη πρωτοβουλιών για ένα Αιγαίο χωρίς πυρηνικά.
Σε κοινή δήλωσή τους ο Ηλίας Γιαννίρης, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Β. Αιγαίου και ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Ν. Αιγαίου, Γραμματέας του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, τόνισαν:
«Στις δύσκολες στιγμές που περνά ο λαός της Ιαπωνίας το ζήτημα του αντιπυρηνικού μετώπου καθίσταται δυστυχώς και πάλι επίκαιρο. Θεωρούμε ότι ο δρόμος της πυρηνικής ενέργειας πρέπει και μπορεί να κλείσει μέσα από τη συνεργασία των αντιπυρηνικών και των οικολογικών κινημάτων καθώς και των ενεργών πολιτών πέρα από σύνορα. Το μήνυμα «ΚΑΛΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ, ΠΑΡΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΙ» αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας.
Οι εναλλακτικές λύσεις είναι εδώ. Ο άνεμος, ο ήλιος, η βιομάζα, η κυματική ενέργεια και η εκμετάλλευση του βιοαερίου από τους ΧΥΤΥ αποτελούν καλούς πρεσβευτές συνεργασίας σε μια εποχή που χρειάζεται να απεξαρτηθούμε από τις επικίνδυνες για τη ζωή μορφές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το ουράνιο. Η εξάρτηση των κοινωνιών από αυτές αλλά ο αγώνας για έλεγχο και κυριαρχία πάνω σε αυτές οδηγούν σε αυξημένους κινδύνους για την ίδια τη ζωή μας όσο και σε ένταση της ανασφάλειας και των συγκρούσεων διεθνώς.
Ο αγώνας για την προστασία του κλίματος είναι και αγώνας ενάντια στην πυρηνική ενέργεια. Από την πλευρά μας θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες συνεργασίες με τα αντιπυρηνικά κινήματα της Τουρκίας για να εγκαταλειφθούν οριστικά τα πυρηνικά σχέδια στην γειτονική μας χώρα. Καλούμε τα Περιφερειακά Συμβούλια Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και τους Δήμους των νησιών του Αιγαίου να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συνεργαστούν στενά με την αυτοδιοίκηση στην Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή»
http://www.lesvosnews.com/?p=2089