tromaktiko: Ένταση για το θέμα των μεταναστών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ένταση για το θέμα των μεταναστών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας



Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης για το νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας...
βρέθηκε η επίλυση του θέματος των μεταναστών - απεργών πείνας και μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης μονοπώλησε τις παρεμβάσεις του υπουργού και των εκπροσώπων των κομμάτων.

- Κάποιοι επεδίωκαν την ένταση και τα αίμα, κάποιοι θα ήθελαν να υπάρχει και ένας νεκρός, και κάποιοι σήμερα στενοχωριούνται γιατί δεν συνέβη, αλλά εξαπολύουν βολές, γιατί δεν συνελήφθησαν όλοι και δεν εξοβελίσθηκαν, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής

Ο υπουργός επικαλέσθηκε τις ελληνικές δημοκρατικές αρχές «που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από τα συμφέροντα», υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε νόμιμους και παράνομους, κι ως εκ τούτου δεν χωρεί μισαλλοδοξία, ούτε ξενοφοβία ή και ξενηλασία.

Όσον αφορά τη στάση της Αστυνομίας ο υπουργός επικαλέσθηκε προεδρικό διάταγμα του 1991 για τους χειρισμούς της αστυνομίας, προκειμένου να προβεί σε συλλήψεις:

«Κινηθήκαμε χωρίς εντάσεις και πυροδότηση της σύγκρουσης που ευνοούσαν και επεδίωκαν τα άκρα, αλλά κάποιοι ξέχασαν ότι όλοι ευθυνόμαστε γιατί αφήσαμε να διογκωθεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην αυλή του σπιτιού μας», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το νόμο για τη μετανάστευση ως τον πλέον σύγχρονο και προοδευτικό, υπογραμμίζοντας ότι η υποχρέωση απέναντι στην ασφάλεια και στην κοινωνία είναι να μπει μια τάξη στο χάος που με ευθύνη όλων διογκώθηκε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας απέδωσε στον υπουργό διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης και ρώτησε «πού αλλού τριακόσιοι μετανάστες σε μη νόμιμο καθεστώς θα καθίσταντο συνομιλητές του μισού υπουργικού συμβουλίου».

- Φτάσατε να υποκαταστήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο την Ελληνική Αστυνομία, είπε ο κ. Δένδιας, διερωτώμενος «αν αυτό δεν είναι ευτελισμός της χώρας, τότε τι είναι», ενώ συμπλήρωσε ότι «το δυσάρεστο είναι ότι η χώρα ρέπει προς συνολική κατάσταση ανομίας, πρώτα με την τάση ανυπακοής και διάλυσης των πάντων».

Ο κ. Δένδιας ρώτησε και πάλι αν τηρήθηκε ο νόμος και μάλιστα από τους τρεις υπουργούς, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες ή πανηγύρισαν επί πραγμάτων που δεν τους δόθηκαν, ή κάποιοι δεν λένε την αλήθεια.

«Η χώρα εισέρχεται σε μία φάση κατά την οποία από τη μία η κυβέρνηση οδεύει σε διάλυση, με πλήρη έλλειψη συνεννόησης κι από την άλλη η κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας και της ασφάλειας δεν επιδέχεται τέτοιες κυβερνήσεις», είπε.

«Η ταραχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ είναι έκδηλη, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασφάλισε την ευνομούμενη πολιτεία και αρνείται το αστυνομικό κράτος» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπετενιώτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής μίλησε για «ρατσιστικές, ξενοφοβικές ως φασιστικές τοποθετήσεις και λοιδορίες», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, αλλά πεινασμένοι και απελπισμένοι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης ρώτησε τον υπουργό σε ποιο σημείο του ψηφισθέντος νόμου και υπό το κράτος του καθεστώτος ανοχής, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει και να επιστρέψει, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση προέκρινε την έμμεση νομιμοποίηση.

Υπενθύμισε ποια ήταν η θέση που είχε εκφράσει πριν λίγα 24ωρα ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος, καθώς κι ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης και σημείωσε:

«Για το βίντεο με τους πανηγυρισμούς στην Υπατία, ξέρετε πόσους φράχτες πρέπει να υψώσετε; Γιατροί μας βεβαιώνουν ότι ήταν παραμύθι η απεργία πείνας. Αλλά τσιμπήσατε, γιατί είστε ανίκανοι».

- Λαϊκισμός και θεατρινισμός είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός, μισαλλοδοξία, ξενοφοβία και λαϊκισμός δεν δικαιολογούνται στην Ελλάδα του 2011, απάντησε ο κ. Παπουτσής, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται καμία μαζική νομιμοποίηση και καμία διευθέτηση χωρίς ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση ως πρώτη προϋπόθεση.

Παρεμβαίνοντας εκ νέου ο κ. Δένδιας μίλησε γα παραπληροφόρηση του υπουργού, αφού το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει για το καθεστώς ανοχής ατομική διαδικασία, ενώ έχει ήδη αρχίσει διαδικασία απομάκρυνσης:

«Είχε ξεκινήσει κάτι τέτοιο; Και σε κάθε περίπτωση υπεύθυνες εφαρμογής του νόμου είναι οι αστυνομικές αρχές κι όχι το κονκλάβιο των υπουργών».

- Επιχαίρετε στη δημιουργία εντυπώσεων, γιατί ΝΔ και ΛΑΟΣ θέλατε να συνεχιστεί η ένταση, όταν το ζητούμενο για μας είναι η τακτοποίηση του απόλυτου χάους που υπάρχει στην επικράτεια, ανταπάντησε ο υπουργός.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, για τον οποίο χθες ο νυν υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, είπε ότι έπραξε τα ίδια τον Ιανουάριο του 2009, απάντησε ότι ο υπουργός «έκανε μία απαράδεκτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Τότε, τον Ιανουάριο του ’09, είπε ο κ. Παυλόπουλος μετά από μία απεργία πείνας δόθηκε άδεια σε 15 μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους:

- Δεν έγινε τότε καμία τούμπα, όπως σήμερα από την κυβέρνηση, αφού οι τριακόσιοι μετανάστες παρέλασαν από τη Νομική ως την Υπατία. Δεν θα συγκρίνουμε την υπευθυνότητα με την ανευθυνότητα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Νάκος είπε ότι «τέσσερις εκβιαζόμενοι υπουργοί» άλλαξαν υφιστάμενο και ψηφισμένο από τους ίδιους νόμο, στο πεζοδρόμιο της Υπατίας και απλώς θα κληθεί η Βουλή για να τον επικυρώσει εκ νέου.

Κατά τον κ. Νάκο το παράθυρο που άνοιξε η κυβέρνηση μεγάλωσε με την ανακοίνωση του εκπροσώπου των καταληψιών, με την οποία τροποποιείται ο νόμος, «μόνο και μόνο γιατί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ γνώριζε τις παρανομίες που διέπραξαν οι καταληψίες, δεν έκανε τίποτε για να τους αποτρέψει».

Σε υψηλούς τόνους ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι με τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά «έδειξε» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ ως υπεύθυνη για το θέμα που δημιουργήθηκε.

Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον σε τρία σημεία παραβιάστηκε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο, μόλις, Ιανουάριο, για το καθεστώς ανοχής, την εμπλοκή της αστυνομίας, αλλά και την αλλαγή των χρονικών προϋποθέσεων, οκτώ αντί των δώδεκα ετών, για την αίτηση αδειοδότησης παραμονής.

«Δεν τους θεωρείτε επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη; Πρέπει να απολογηθείτε γιατί ενδώσατε στους εκβιασμούς τριακοσίων εγκληματιών μαζί με τους αλληλέγγυους», κατέληξε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Για «κράτος- αρλούμπα» έκανε λόγο ο Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), επισημαίνοντας «οι 300 της Υπατίας που εξαντλημένοι από την απεργία πείνας το έριξαν στους χορούς αποδείχθηκαν ισχυρότεροι των 300 της Βουλής».

- Ακούσαμε κι αυτό, ότι οι τριακόσιοι απεργοί πείνας είναι εγκληματίες, απάντησε ακολουθώντας στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας και συνέχισε λέγοντας ότι «ο πολιτικός λόγος της μισαλλοδοξίας δεν έχει όρια, ενώ έτσι γεννήθηκε ο ναζισμός».

Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι αυτά που «έδωσε» η κυβέρνηση ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που πρότειναν η ΓΣΕΕ, ο Συνήγορος τους Πολίτη, η Ένωση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι κοινωνικοί φορείς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!