«Σε όσους θέλουν να δουν αυτές τις συνομιλίες να οδηγούνται σε αποτυχία θα τους έλεγα να προσέχουν το τι εύχονται και να διερωτηθούν ποιες θα είναι οι συνέπειες, ενώ για όσους είναι υπέρ της επιτυχούς κατάληξης θα έλεγα ότι είναι πιθανόν», είπε ο κ. Ντάουνερ.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, πρέπει να υπάρξει συνέχεια στη διαδικασία.
Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε επίσης ότι έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις στις συνομιλίες, όμως για σημαντικά θέματα, όπως το περιουσιακό, υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις συγκλίσεις και διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ.
Είπε ότι στο θέμα της διακυβέρνησης έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση, όπως έχει υπάρξει σε σημαντικό βαθμό συμφωνία σε ότι αφορά θέματα ΕΕ και οικονομίας.
Σε ότι αφορά το περιουσιακό, το χαρακτήρισε «δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα», λέγοντας ότι υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά για παράδειγμα τις αποζημιώσεις, τις νομικές πτυχές του ζητήματος και τα ανθρώπινα .
Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, δύσκολο κεφάλαιο είναι και αυτό που αφορά τους έποικους, όσους έχουν αποκτήσει τη λεγόμενη ιθαγένεια του ψευδοκράτους.