tromaktiko: Πρόγραμμα πρόληψης επιχειρησιακού στρες σε πολεμικά πλοία

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πρόγραμμα πρόληψης επιχειρησιακού στρες σε πολεμικά πλοία



Το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του προσωπικού του, υλοποιεί μέσω του Γραφείου Προληπτικής Ψυχικής Υγιεινής (ΓΠΨΥ) της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ)...
, πρόγραμμα πρόληψης του επιχειρησιακού στρες στο προσωπικό των Πολεμικών Πλοίων και τις οικογένειές τους εφόσον το επιθυμούν.
Το πρόγραμμα αυτό επιτελείται από ομάδα ψυχικής υγείας αποτελούμενη από στρατιωτικό ψυχίατρο, ψυχολόγο και νοσηλεύτρια του ΓΠΨΥ και περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις ακόλουθες φάσεις:
1. Πριν την αποστολή
Η ομάδα ψυχικής υγείας του ΓΠΨΥ επισκέπτεται το πολεμικό πλοίο λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση για την αποστολή. Συζητά με τον Κυβερνήτη, τον Ύπαρχο και τον Ιατρό του Πλοίου για τους στρεσογόνους παράγοντες της επιχείρησης.
Ενημερώνει το προσωπικό για το επιχειρησιακό στρες και διδάσκει απλές τεχνικές αντιμετώπισής του.
Συζητά σε ομάδα διαλόγου με το πλήρωμα τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουν (προσωπικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς κλπ). Η συζήτηση αυτή στοχεύει στην αποφόρτιση από συναισθήματα στρες που ίσως έχουν ήδη συσσωρευτεί.
Πληροφορεί για τη δυνατότητα υποστήριξης των οικογενειών τους στη διάρκεια της απουσίας τους.
Παρέχει ατομική συμβουλευτική συνάντηση σε όσους το επιθυμούν, ώστε να επιλυθούν τα όποια προσωπικά προβλήματα πριν την έναρξη της αποστολής.

2. Κατά τη διάρκεια της αποστολής
Διασύνδεση του ΓΠΨΥ με τις οικογένειες του πληρώματος του πλοίου και υποστήριξή τους σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης. Ιδιαίτερη μέριμνα όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, γονείς προχωρημένης ηλικίας και συγγενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Επιπρόσθετα στη διάθεση των οικογενειών συνεχίζει να παραμένει η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του ΠΝ η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο στα τηλέφωνα: 800 114 555 3 (χωρίς χρέωση από σταθερό) ή και 210 5574121 – 210 55(31376)‐(31377)
Παροχή συμβουλευτικών οδηγιών μέσω δορυφορικού τηλεφώνου από το προσωπικό του ΓΠΨΥ στα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων, εφόσον παραστεί ανάγκη, για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων καταστάσεων.

3. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής και τον επαναπατρισμό
Η ομάδα ψυχικής υγείας του ΓΠΨΥ επισκέπτεται το πολεμικό πλοίο λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του. Συζητά με τον Κυβερνήτη, τον Ύπαρχο και τον Ιατρό του Πλοίου για τους στρεσογόνους παράγοντες και τα ιδιαίτερα γεγονότα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.
Ακολουθεί ομαδική συνάντηση απευαισθητοποίησης με το προσωπικό προκειμένου να συζητήσουν τις εμπειρίες τους, να αποφορτιστούν από τυχόν έντονα συναισθήματα και να
ενημερωθούν για τις όψιμες (καθυστερημένης έναρξης) επιπτώσεις του στρες και τις διαθέσιμες πηγές για την αντιμετώπισή τους. Η συνάντηση διευκολύνει το συναισθηματικό «κλείσιμο» της αποστολής.
Ατομική συμβουλευτική συνάντηση σε όσους το επιθυμούν.
Συνέχιση της μέριμνας στην πορεία του χρόνου, εφόσον ζητηθεί, σε προσωπική βάση, με Ψυχοθεραπεία ατομική, ζεύγους, γονέων, οικογένειας με σκοπό την επίλυση γενικότερων προβλημάτων.


http://kranosgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_7409.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!