tromaktiko: H Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενδεχομένως θα συμπαρέσυρε και άλλες χώρες (Allianz)

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

H Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενδεχομένως θα συμπαρέσυρε και άλλες χώρες (Allianz)



Με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του γερμανικού ασφαλιστικού οργανισμού Allianz, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... ενδεχομένως να συμπαρέσυρε και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο Michael Heise δήλωσε “εάν εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα δημιουργηθεί προηγούμενο, δημιουργώντας τη βάση να συμβεί το ίδιο και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία”. Επίσης, ο κ. Heise δήλωσε κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές οδηγώντας σε έκρηξη των spreads των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Allianz εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης χωρίς περικοπή (haircut) του χρέους τους.

Mια σκληρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική ηγεσία και να τονώσει την οικονομία, υποστήριξε ο Heise.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι όπως εκτιμά η Allianz, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της από το 150% του ΑΕΠ σήμερα στο 115% μέχρι το 2020, ενώ τονίζεται ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ε.Ε. να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, για παράδειγμα μειώνοντας το επιτόκιο των δανείων διάσωσης ή επιτρέποντας την επαναγορά χρέους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!