tromaktiko: Τα "Φώτα" στραμμένα στην Αντίδραση των Επενδυτών στις αποφάσεις της Παρασκευής και στην πορεία των spreads

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τα "Φώτα" στραμμένα στην Αντίδραση των Επενδυτών στις αποφάσεις της Παρασκευής και στην πορεία των spreads



Με πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση και γενικά η τρέχουσα εβδομάδα στο Χ.Α. και με...
την προσοχή να είναι στραμμένη στις αντιδράσεις των επενδυτών στις, ομολογουμένως, θετικές και σημαντικά καλύτερες του αναμενομένου αποφάσεις για τα ελληνικά θέματα της συνόδου της Παρασκευής, αλλά και στις παραμέτρους των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα αυτών των αποφάσεων.

Ξεκινώντας από τις αποφάσεις και όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα κατάφερε να λάβει τη χρονική επιμήκυνση των 110δις ευρώ, ενώ την ίδια ώρα επετεύχθη η μείωση του κόστους δανεισμού κατά μια μονάδα, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,2% από 5,2%. Να αναφέρουμε, βέβαια, ότι, πέραν των παραπάνω θεμάτων, από τα πλέον σημαντικά ζητήματα αποτελεί το γεγονός ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια του παρόντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αυξηθούν από 250 δισ. ευρώ σε 440 δισ. ευρώ, καθώς και ότι και ο μόνιμος μηχανισμός ESM (που θα ενεργοποιηθεί από το 2013) θα διαθέτει ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ και 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, το πιο σημαντικό εδώ θα λέγαμε ότι είναι η συμφωνία να έχουν και οι δύο μηχανισμοί τη δυνατότητα να αγοράζουν κρατικά ομόλογα απευθείας από κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού στις αγορές. Μάλιστα, θα λέγαμε πως είναι σαφές ότι στο σημείο αυτό η γερμανίδα καγκελάριος υποχώρησε, αν και θα πρέπει να περιμένουμε πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Παρόλ’ αυτά δε θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής στις παραπάνω ευρωπαϊκές αποφάσεις. Προτού περάσουμε στα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει, πλέον, η ελληνική πλευρά, να τονίσουμε ότι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αγορών και των ξένων οίκων στις αποφάσεις επί των ελληνικών ζητημάτων, με την πορεία των spreads να είναι στο επίκεντρο (θεωρούμε ως το πιο πιθανό την αποκλιμάκωση αυτών), ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πρώτες πληροφορίες του GFF αναφέρουν πως αναμένονται τις επόμενες ημέρες θετικά Reports για την ελληνική οικονομία, στον απόηχο των αποφάσεων της συνόδου, αν και θα εκφράζονται στα εν λόγω σχόλια κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει το στόχο των 50δις ευρώ.

Συνεχίζοντας σε αυτό το σημείο στα των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, θα λέγαμε ότι οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, ενώ ένα πρώτο μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν η δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις και πώληση ακινήτων αξίας 50δις ευρώ έχει περιθώρια απόκλισης, μιας και πιστεύουμε ότι ο στόχος που τίθεται είναι από υπερβολικά δύσκολο ως ανέφικτο να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι πιο εφικτός κρίνεται ένας στόχος της τάξης των 15 με 20δις ευρώ, κατά τα επόμενα 3 χρόνια και μέχρι το 2014. Πέραν του στόχου των 50δις ευρώ, ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ είναι η υποχρέωση η οποία υπάρχει, στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, από την πλευρά των χωρών με υπερβολικό χρέος να μειώνουν το χρέος τους κατά 1/20 ετησίως, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα. Τονίζουμε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν για την Ελλάδα και σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα δυσκολία εξεύρεσης των 50δις ευρώ, ο παραπάνω στόχος κρίνεται πραγματικά ανέφικτος. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, επειγόντως, να προχωρήσει σε αλλαγή οικονομικής πολιτικής (μείωση των φόρων και λοιπά αναπτυξιακά μέτρα), κάτι το οποίο θεωρούμε βασική προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πάντως, πέραν των παραπάνω θεμάτων / δυσκολιών που αναφέραμε, οι αποφάσεις τις συνόδου κρίνεται ότι εξασφαλίζουν πραγματικά μεγάλη ευελιξία και σημαντικό χρόνο για την ελληνική οικονομία, απομακρύνοντας, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Γενικά, πιστεύουμε ότι στις πιθανές, νέες δυσκολίες που, ενδεχομένως, θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, θα υπάρχουν, πλέον, τα “θεμέλια” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς και η διαπιστωμένη, πια, πρόθεση της Ε.Ε. να στηρίξει πραγματικά την Ελλάδα.

Προτού περάσουμε στα τεχνικά θέματα, να αναφέρουμε και τη σπουδαιότητα των εξελίξεων στη Λιβύη και της πορείας των τιμών του πετρελαίου, με τις γνωστές επιδράσεις αυτών στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ, φυσικά, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθεί και τα τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία.

Στα της τεχνικής ανάλυσης, κατά την προηγούμενη εβδομάδα (ειδικά μετά την πτώση της προηγούμενης Τρίτης) η αγορά βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού, ενώ η καλή εικόνα στα τέλη της εβδομάδας συνέβαλε στο να επιστρέψει τόσο ο ΓΔ, όσο και ο δείκτης του FTSE/ASE 20 υψηλότερα σημαντικών μακροπρόθεσμων επιπέδων, απομακρύνοντας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τον κίνδυνο μεγάλης πτώσης στην αγορά (για τα επιμέρους επίπεδα διαβάστε το σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης στο GFF).


Ανασκόπηση Αγορών…

Ασιατικές Αγορές

Πολύ μεγάλη πτώση καταγράφεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην Ιαπωνία, στον απόηχο των τραγικών γεγονότων του σεισμού των 9 ρίχτερ. Να αναφέρουμε ότι σήμερα το πρωί σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον αυξηθεί στις 5.200. Στα αυστηρώς χρηματιστηριακά οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά την ανακοίνωση της διακοπής της λειτουργίας των εργοστασίων τους Σαββατοκύριακο, είναι στο επίκεντρο των πιέσεων, ενώ με πολύ μεγάλη πτώση 24% η Tokyo Electric Power (λόγω των ανησυχιών για τις εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Fukushima), καθώς και με πτώση 16% η μετοχή της Tokio Marine Holdings Inc, της μεγαλύτερης ουσιαστικά ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Προτού αναφερθούμε στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο παραγώγων στην Ιαπωνία διακόπηκαν για 15 λεπτά, ενώ πολύ μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης, λόγω του πολύ μεγάλου όγκου των πωλήσεων.

Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών και στους επιμέρους δείκτες με πτώση της τάξης του 6,60% o Nikkei στην Ιαπωνία στις 9.578,73 μονάδες, ενώ με πτώση 0,51% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.132,10 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε οριακές μεταβολές για τους δύο βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.925,79 μονάδες (-0,27%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.248,55 μονάδες, +0,04%. Στις υπόλοιπες αγορές, πτώση 0,56% στην Ταιβάν, καθώς και με πτώση 0,40% o ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.626,40 μονάδες. Όσον αφορά τη Σιγκαπούρη έχουμε πτώση 0,50% για το βασικό δείκτη, ενώ με κέρδη 0,92% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, με κέρδη 0,69% ο βασικός δείκτη στην Ινδία.

Σημερινό Οικονομικό Ημερολόγιο

Πολύ φτωχό το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο, συγκεκριμένα έχουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη για το μήνα Ιανουάριο (12:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται (σε μηνιαία βάση) αύξησης της τάξης του 0,4% έναντι αύξησης 0,3% – Επίδραση στις Αγορές– Μέτρια).

Greek Finance Forum
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!