δημιουργήθηκε για να προστατεύσει το έκθεμα από τα καιρικά φαινόμενα, την υγρασία και την σκόνη, καθώς η Μύρτιδα ως «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του Ο.Η.Ε.», θα συμμετάσχει στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η σημερινή παρουσίαση έγινε προκειμένου να παραδοθεί το «Σπίτι της Μύρτιδας» από την Ε.Α.Β., στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στον εμπνευστή και δημιουργό της ανάπλασης του παιδικού προσώπου της Μύρτιδας, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Ο «επιστημονικός πατέρας» της έφηβης Αθηναίας που χάθηκε στον λοιμό του 430π.Χ δήλωσε για τη συνεργασία Ε.Α.Β. και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου: «Για πρώτη φορά ασχολείται η Πολεμική Βιομηχανία με τον πολιτισμό και αυτό έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης δήλωσε πως αισθάνεται σίγουρος για την ασφαλή μεταφορά της Μύρτιδας, μέσα στο «σπίτι» της, στα προγραμματισμένα ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν έως και το 2014.
Για τον σχεδιασμό του σπιτιού της Μύρτιδας «ακολουθήθηκε η μέθοδος CATIA (Computer Aided Design) ενώ η κατεργασία των μεταλλικών μερών πραγματοποιήθηκε σε εργαλειομηχανές ψηφιακού ελέγχου. Για την πιστή ανάγλυφη αποτύπωση του λογοτύπου της Μύρτιδας, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ψηφιοποίησης και η βαφή των χρωμάτων που χαρακτηρίζουν τη Μύρτιδα, έγινε σε ειδικό θάλαμο από τεχνικό της Ε.Α.Β. ακολουθώντας τις πρακτικές της αεροναυπηγικής τεχνολογίας» εξήγησε ο Τάσος Φιλιππάκος, Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Β.
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάκο, «η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί για το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό της που κατάφερε να την αναστήσει. Ένα ακόμη θαύμα της Επιστήμης με μεγάλη σημασία για τον πολιτισμό».
Σήμερα η έκθεση της Μύρτιδας φιλοξενείται στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου από την ελληνική Πρεσβεία με την αφορμή του εορτασμού των 130 χρόνων φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου.
« Πιστεύω πως η Μύρτιδα θα γίνει πρέσβειρα καλής θελήσεως στο εξωτερικό, για την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στην Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Παπαγρηγοράκης.
Μετά την έκθεση της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, η Μύρτιδα θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών για 4 μήνες και αμέσως μετά θα κάνει στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Μετά το Μαυροβούνιο προβλέπεται και ένας κύκλος εκθέσεων στα Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, με πιο σημαντικό σταθμό, το Μουσείο Τσαλαπάτα, του Βόλου, ένα υπερσύγχρονο Μουσείο που επιτρέπει και σε άτομα με ειδικές ανάγκες να απολαύσουν την ξενάγηση.